Re: Kreatywny pomysł na finansowanie poprzez pożyczkę z września 2012 roku.
Napisany przez anschlussfinanz -
- wt mar 19, 2019 11:02 am
Witajcie drodzy użytkownicy forum,
wczoraj wieczorem poświęciłem trochę czasu na przeanalizowanie mojej sytuacji finansowej i miałem dość absurdalny pomysł. Może ktoś ma ochotę go przemyśleć i skomentować?
Następująca sytuacja:
Nowa budowa w 2013 r. za 343 tys. € (bliźniak) Finansowanie 293 tys. €:
193 tys. € Bank DSL, 3,25%, 20 lat, spłata: 2%, 5% możliwość dodatkowej spłaty rocznie od 50 tys. € KfW Energieeffizient Bauen, 1%, 10 lat, spłata: 4,78% 50 tys. € KfW Wohneigentum, 2,25%, 10 lat, spłata: 4,22% Obecny saldo: 149,4 tys. € Bank DSL 34,3 tys. € KfW Energieeffizient Bauen 38 tys. € KfW Wohneigentum Miesięczna rata: 1.354 €
Zastanawiałem się teraz nad najkorzystniejszym refinansowaniem, chociaż może wydawać się to jeszcze zbyt wcześnie. Dla kompletności informacji: Sprawdziłem umowę z Bankiem DSL już rok temu (skarga) i otrzymałem zalecenie, aby nie wycofywać się, ponieważ ryzyko kosztów procesu jest zbyt duże.
Podczas dokładnego przeglądu umowy zauważyłem, że kredyt KfW Energieeffizient Bauen może być w każdej chwili spłacony bez dodatkowych kosztów. I właśnie tutaj pojawił się mój - nieco szalony - pomysł:
Załóżmy, że próbuję uzyskać nowy kredyt w wysokości ~52 tys. €, który chcę wypłacić w listopadzie 2019 r. Ten kredyt, z okresem wiązania oprocentowania na 10 lat, powinien mieć akceptowalną stopę procentową.
Wykorzystam ten kredyt w następujący sposób:
- Całkowita spłata kredytu KfW Energieeffizient Bauen --> 33 tys. €
- Dodatkowa spłata kredytu DSL w wysokości 5% (na rok 2019) = 9.650 € w grudniu 2019 r. --> 9.650 €
- Dodatkowa spłata kredytu DSL w wysokości 5% (na rok 2020) = 9.650 € w styczniu 2020 r. --> 9.650 €
Moim zdaniem, efektem tego byłoby rodzaj cichej refinansacji drogiego kredytu DSL, poprzez maksymalne wykorzystanie możliwości dodatkowej spłaty. Dodatkowo skonwertowałbym kredyt KfW, którego okres wiązania oprocentowania wygasa za około 3,5 roku, na nową umowę z nowym okresem wiązania (i prawdopodobnie podobnymi stopami procentowymi). W ten sposób minimalizuję ryzyko związane z refinansowaniem.
Czy to w ogóle jest możliwe? Czy to zupełnie szalony pomysł?
Jeśli tak, to być może mogę pożyczyć sobie większą sumę, na przykład 100 tys. €, którą wykorzystałbym zgodnie z powyższym planem, a resztę trzymałbym na koncie, wykorzystując w ciągu najbliższych lat (powiedzmy do momentu osiągnięcia możliwości wcześniejszej spłaty po 10 latach) w następujący sposób:
- Zwiększenie spłaty do 5% (mogę dostosować wysokość spłaty dwukrotnie w ciągu okresu obowiązywania umowy) - powstałe z tego wyższe miesięczne raty spłacane byłyby z nowego kredytu
- Konsekwentne wykorzystanie możliwości dodatkowej spłaty w wysokości 5%
Jeśli jest to możliwe, stopniowo przekwalifikowałbym kredyty, co pozwoliłoby mi stopniowo (wykorzystując dostępne możliwości) zakończyć umowę z Bankiem DSL w sposób cichy i powolny.
Po 10 latach (kiedy mogę skorzystać z możliwości wcześniejszej spłaty) miałbym wtedy nową umowę z okresem wiązania oprocentowania trwającym 3,5 roku (o dzisiejszej stopie procentowej) oraz umowę z Bankiem DSL, która ma znacznie mniejszy pozostały dług - czyli mniejsze ryzyko związane z finansowaniem.
Jeśli to obliczę w Excelu, to dodatkowo miałbym około 3 tys. € niższy pozostały dług.
Więc: Czy to całkowicie szalone, czy ogólnie możliwe? Jeśli tak: przypuszczam, że trzeba by uwzględnić zabezpieczenie nowego kredytu (koszty ??) i pewnie istnieje maksymalna kwota, do której coś takiego może sensownie funkcjonować (w zależności od aktualnej wartości nieruchomości - ze względu na limit obciążenia?).
Nie mogę się doczekać Waszych opinii / pomysłów.
Pozdrawiam