Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa: Wyższy oprocentowanie jest udzielane na maksymalnie 8 lat od daty rozpoczęcia umowy?

Napisany przez Erdbeerchen88
Cześć. Mam pytanie dotyczące mojego kontraktu oszczędnościowego, który istnieje od 24 czerwca 2011 roku. Powyższe zdanie znajduje się w mojej umowie. Nie zamierzam skorzystać z pożyczki budowlanej. Chcę jedynie skorzystać z oszczędności budowlanych i dodatkowego oprocentowania. Właśnie otrzymałem oświadczenie o przydziale. Mogę zdecydować, czy chcę odebrać pieniądze od razu czy na wyznaczony termin. Jeśli otrzymam je od razu, otrzymam oszczędności budowlane oraz dodatkowe oprocentowanie w wysokości 2,5 procent. Ale co będzie, jeśli wybiorę datę przydziału na 31.07.19 - aby nadal otrzymywać świadczenia zatrudnieniowe od pracodawcy przez kilka dodatkowych miesięcy. Czy wtedy nadal otrzymam dodatkowe oprocentowanie? Z powyższego zdania nie jest dla mnie jasne, czy dodatkowe oprocentowanie po 8 latach całkowicie znika dla całej kwoty oszczędności budowlanych, czy tylko dla kwoty, którą wpłaciłbym od 24.06.19. Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? Pozdrowienia i miłego wieczoru

Re: Umowa oszczędnościowa: Wyższy oprocentowanie jest udzielane na maksymalnie 8 lat od daty rozpoczęcia umowy?

Napisany przez BenniG
Załóżmy, że masz bazową stopę procentową 1,5% oraz bonusową stopę procentową 2,5%. Wówczas twoje saldo za pierwsze 8 lat zostanie oprocentowane wstecz ze stopą 4%. Od 25.06.2019 r. saldo będzie dalej oprocentowane bazową stopą procentową. Aby obliczyć bonus dla Ciebie: Sprawdź 24.06.2019 r., ile odsetek otrzymałeś w ciągu 8 lat. Załóżmy, że wynosi to 1.234,56 € na podstawie stopy bazowej. Następnie obliczamy 1.234,56 € * 2,5% / 1,5% = 2.057,60 €. To będzie cały bonus odsetkowy, który przyniósł Bausparvertrag i nie będzie się już zmieniał (jeśli nie zakończysz umowy Bausparvertrag w sposób szkodliwy dla bonusu).

Napisany przez Erdbeerchen88
Cześć Benny. Dziękuję Ci bardzo za Twoją wyczerpującą odpowiedź. Dokładnie tak sobie tego życzyłem. Mam jedynie obawy, że stracę bonusowy odsetek. Zgodnie z moją umową, przyjęcie pożyczki byłoby szkodliwe dla bonusowego oprocentowania. Nie dokonałem również żadnych zmian w ciągu 8 lat. Chciałbym jednak po prostu przedłużyć umowę oszczędnościową do 31.07.19. Jak wynika z Twojego wyjaśnienia, wtedy Bausparkasse nie może po prostu odmówić mi bonusowego odsetka, prawda? Jeśli chodzi o pieniądze, zawsze jestem ostrożny. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata