Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Projekt budowlany/ Czy możliwe dla osoby samotnie zarabiającej?!

Napisany przez Felicitas
Mam nadzieję tu otrzymać poradę! Planujemy (2 dorosłych/3 dzieci) zakupić działkę i wybudować na niej Dom. Cena działki ok. 106 000€ Cena domu 255 000€ Kapitał własny 20 000€ Miesięczne dochody netto męża 2600€ Alimenty na dzieci 1000€ Dodatek na dzieci 590€ Całkowite dochody: 4190€ miesięcznie! Obecnie jestem gospodynią domową z powodu dzieci. Mam wyuczony zawód i niedługo mogę ponownie podjąć pracę. Niezależny doradca finansowy zapewnił nas, że nasze plany są możliwe do realizacji. Jednak bank potrzebuje już bardzo długo na przegląd. Czy nasz plan w ogóle jest wykonalny? Czy doradca finansowy opowiedział nam bajki?

Napisany przez 2utopus
Mnie osobiście byłoby to za mało pufu - podczas budowy domu wszystko dzieje się inaczej, niż się przewiduje. (Zalecam zaplanowanie min. 10% pufy jako wkład własny ponad koszty zakupu.) Jakie są koszty dodatkowe przy zakupie? Jak wygląda sprawa z programem budowlanym dla rodzin? (Wniosek przed umową zakupu?) Czy z pomocą dotacji/kredytu KfW? Jak trwałe są alimenty na dziecko i zasiłek rodzinny? Dom pod klucz nie oznacza, że wszystko jest gotowe. Może być konieczne dodatkowe inwestowanie w carport/garaż/ogród itp. Jak długo trzeba spłacać kredyt - jaka rata/odsetki/spłata/koszty utrzymania itp. - uwzględniając fundusz remontowy/koszty dodatkowe? Jak dużo wynajem można zaoszczędzić? Jak długo będzie trwać budowa domu/podwójne obciążenie czynszem/ile planuje się własnej pracy?

Napisany przez Hilfe
Alimenty na rzecz dziecka są tymczasowe i banki mają z tym trudności! Uważam również, że kwota jest zdecydowanie zbyt niska! To nie jest idealne finansowanie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Felicitas, W jakim banku złożono jakie finansowanie (struktura/budowa) przez kogo?

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, nie mów, że alimenty na dziecko są uznawane przez banki za stały dochód. Brak finansowania 1a? Czy możesz nam krótko wyjaśnić finansowanie?

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze: Brak finansowania 1a? Czy mógłbyś nam krótko wyjaśnić finansowanie?
Powinien to rozpoznać doświadczony makler finansowy sam.... Koszt całkowity 360 000 EUR (jeśli wystarczy!), kapitał własny 20 000 EUR = 5,5% współczynnik kapitału własnego Przepraszam, ale właśnie sugerujesz znowu komuś, kto właśnie zamierza podjąć ryzykowne przedsięwzięcie, że wszystko byłoby idealne....

Felicitas pisze: Niezależny doradca finansowy powiedział nam, że nasz plan jest możliwy do zrealizowania. Jednakże bank zajmuje się sprawdzaniem już od bardzo długiego czasu. Czy nasz plan jest w ogóle wykonalny? Czy doradca finansowy opowiadał nam brednie?
Różnica między doradcą finansowym a bankiem polega na tym, że doradca finansowy jedynie pośredniczy w dostępie do pieniędzy, więc oczywiście mówi się łatwo.... Bank musi udzielić pożyczki i ponosi całe ryzyko.

Napisany przez NaTwoim13
@finanzierung Hahaha, to jest dobre. Czy kiedykolwiek widziałeś doradcę bankowego? Ludzie tam pracują! Spróbuj tego: Decydenci bankowi otaczają mnie i innych udanych i poważnych pośredników finansowych, chcą użyczyć moim/naszym konsumentom/klientom swoje pieniądze!! Krótko mówiąc: Ktoś bełkocze o finansowaniu, a ja jeszcze w ogóle nie przeczytałem informacji na temat finansowania i nie wypowiedziałem się jeszcze o planach, ani sytuacji wyjściowej, a ty znów bez pytania stawiasz mnie w roli czarnego charakteru! Szaleństwo! Znowu chodzę z fletami na szyi po Hameln i wypuszczam szczury do Wezery! O zgrozo!

noelmaxim pisze: Jeszcze kurz: Pomoc brzęczała o finansowaniu, jeszcze w ogóle nie przeczytałem żadnych informacji na temat finansowania, ani nawet nie wyraziłem swojej opinii na temat projektu i sytuacji wyjściowej, a ty znowu nie pytany stawiasz mnie w centrum uwagi! Szaleństwo! Znowu chodzę z fletami po Hameln i prowadzę szczury do Wezery! O rany!
Pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy, jaki efekt zewnętrzny zostawiasz, gdy na pytanie użytkownika TE 2 inni użytkownicy słusznie wyrażają swoje obawy, a ty wypowiadasz zdanie Czy nie ma finansowania 1A? Czy możesz nam krótko wyjaśnić finansowanie? praktycznie informując użytkownika TE, że obaj użytkownicy mający obawy się mylą. To jest bardzo ryzykowne finansowanie, w które chce się zaangażować użytkownik TE. 20 000 EUR kapitału własnego mogą zniknąć szybciej, niż podpisze umowy, a wtedy nie będzie żadnych rezerw. Jak szybko i ile wynosi zaliczka alimentacyjna, jeśli osoba zobowiązana do płacenia alimentów przestanie płacić? Co się stanie, jeśli mężczyzna przez kilka miesięcy pobiera zasiłek dla bezrobotnych (= około 1 000 EUR mniej miesięcznie)? 360 000 EUR z 2% oprocentowaniem i 2% spłaty = rata 1 200 EUR plus opłaty eksploatacyjne = 1 600 EUR plus rezerwy = 1 900 EUR Zostaje 2 200 EUR dla 5 osób, można się obyć, jeśli nie stawia się większych wymagań. Jeśli koszty budowy wzrosną o 20-30 tys. EUR i trzeba je sfinansować dodatkowym kredytem bankowym, stanie się bardzo ciasno. Moja opinia: Dalej oszczędzać, zwiększyć stopę oszczędności, gdy żona wkrótce znowu zatrudni się i z 50-60 tys. EUR kapitału własnego ponownie podchodzić do tego wszystkiego.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie! Ponownie, nie przeczytałem tutaj żadnych informacji na temat finansowania! Pomoc ocenia nieznaną treść jako 1a!!

noelmaxim pisze: Finansowanie! Jeszcze raz, nie widziałem tutaj żadnych informacji na temat finansowania! Pomoc osądza nieznanego 1a !!
5,5% udział kapitału własnego, to nawet nie 2a.... TO POWINIEN ZNAĆ DOŚWIADCZONY MAKLER FINANSOWY!!!

Napisany przez NaTwoim13
Jestem bardziej zainteresowany wypowiedziami i relacjami TE, Twoje zdanie mnie nie obchodzi. Pozwólmy TE przekazać nam trochę więcej informacji!

Napisany przez Hilfe
pożyczka i dodatkowe opłaty wyniosą co najmniej 1.500€. To jest więcej niż połowa zarobków jednego z rodziców. Czy otrzymywanie alimentów nie jest uważane za zarabianie? Jak długo można otrzymywać alimenty? Wątpię też, że można dostać Dom tak tanio. Co z kuchnią i wyposażeniem? Co z ogrodem?

Napisany przez Malapascua
Pomoc pisze: pożyczka i koszty dodatkowe wyniosą co najmniej 1 500€. To więcej niż połowa dochodu jedynego rodzinnego. Czy otrzymywanie alimentów można uznać za zarobek? Jak długo można otrzymywać alimenty? Wątpię również, czy można kupić Dom tak tanio. Co z kuchnią i wyposażeniem? A co z ogrodem?
Również bym to wykluczył. 255 000€ nawet za połączone deski.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Felicitas, Alimenty i zasiłek rodzinny nie są traktowane jako stałe dochody, więc uwzględniamy tylko dochód męża w wysokości 2600 EUR. Przy kwocie pożyczki 361 000 EUR, mam tu pewne wątpliwości. Zwłaszcza że wskaźnik kapitału własnego jest również bardzo niski. Być może w Twoim otoczeniu znajduje się nieruchomość o wartości około 100 000 EUR mniej?

Napisany przez NaTwoim13
Bankier 1) Utrzymanie dziecka to uznany, zrównoważony dochód. 2) Jeśli nie ma utrzymania dziecka, kobieta - jak zaznaczają - wraca do pracy. 3) Dlaczego mam teraz oszczędzać na budżecie domowym (uwzględniając mniejszą kwotę niż mam naprawdę), skoro jest on dostępny?? Czy dochód jest wystarczający tutaj - na razie jest to wystarczający dochód, także dostępny dla bankowych obliczeń budżetowych - może zdecydować tylko TE, co my znowu chcemy i powinniśmy wiedzieć lepiej, w tym momencie dla mnie znowu nie jest oczywiste. Zadano wystarczająco dużo pytań i pozostało wiele niewiadomych, więc absolutnie błędne stwierdzenia, że utrzymanie dziecka nie jest zrównoważonym dochodem, zupełnie nie pomogą!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Bankier 1) Uznanie alimentów na dziecko jako trwałego dochodu. 2) Jeśli nie ma alimentów na dziecko, kobieta - jak wskazują - zacznie ponownie pracować. 3} Dlaczego miałbym teraz sprowadzać swój budżet domowy na zbyt niski poziom (uwzględniając mniej, niż naprawdę mam), skoro te środki są dostępne? Czy dochód wystarcza tutaj - na razie jest to wystarczający dochód, również dostępny dla obliczeń bankowych dotyczących gospodarstwa domowego - może zdecydować tylko osoba zainteresowana, co znowu chcemy i powinniśmy to lepiej wiedzieć, co dla mnie znowu nie jest jasne. Zostało postawiono wystarczająco pytań i nadal pozostaje ich wiele otwartych, dlatego absolutnie fałszywe informacje, że alimenty na dziecko nie są trwałe, zupełnie nie pomagają!
Co się stanie, jeśli przestaną płacić alimenty? Czy ty wtedy będziesz płacić?

Napisany przez NaTwoim13
To jest uregulowane prawem, człowieku!!!

Napisany przez Freeliner
@noel To może i prawda, ale wiesz jak to jest z mieć rację prawną a zdobyć rację! Zwłaszcza że na przykład zasiłek alimentacyjny jest znacznie niższy! ....i kiedy coś musi być wprowadzone prawnie, nie dzieje się to z dnia na dzień! Dlatego ostrzeżenia/sensybilizacja są jak najbardziej uzasadnione

Napisany przez NaTwoim13
Pozostaje pytanie, czy naprawdę musimy uświadamiać ludzi, czy też należy zakładać, że nie wiedzą oni o tym, a co dopiero jak wrażliwe jest uświadamianie ludzi, i tutaj wyraźnie zaznaczam, że nie pozostawię nieprawdziwych czy głupich wypowiedzi samozwańczego bankowca bez poprawienia!

Napisany przez Hilfe
Freeliner pisze: @noel To może i być, ale wiesz jak to jest z prawem i jego egzekwowaniem! Zwłaszcza na przykład zaliczki alimentacyjne są znacznie niższe! ....i jeśli coś musi być przepchnięte ustawowo, nie dzieje się to z dnia na dzień! Dlatego ostrzeżenia / uświadamianie są całkowicie uzasadnione
Aha aha, tyle w temacie zrównoważonego dochodu

Napisany przez 2utopus
Nikt jeszcze nie zapytał o inne kredyty, wiek rodziców i dzieci, ile zostaje na koniec miesiąca - koszty opieki nad dziećmi itp., czy historia kredytowa w Schufie jest czysta - i jaki zawód z jakim dochodem mógłby zostać ponownie podjęty. I jaką ratę na jaki okres należy zapłacić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jak wygląda sytuacja z innymi kredytami? Czy są rodzice dzieci? Ile zostaje na koniec miesiąca? Jaka jest sytuacja w Biurze Informacji Kredytowej? Jak wysoka ma być miesięczna rata, którą chcesz osiągnąć?

Napisany przez Batman_BU
Kasperle, przestań czytać prywatne wiadomości. I tak ich nie czytam (Edycja: Czytałem jednak, było zabawne). Dopóki będziesz podawać takie numery jak tutaj w tym temacie i nazywać innych ludzi chłopcami, mimo że nie chcą tego, będziesz musiał znosić przydomki. Pozostaje pytanie, czy naprawdę musimy uświadamiać ludzi, bądź można założyć, że o tym wiedzą, nie wspominając o tym, jak uczulić ludzi, i zauważam wyraźnie, że nie zostawię nieprawdziwych czy głupich twierdzeń samozwańczego bankowca! Tutaj dostarczyłeś głupie twierdzenie. Bankowiec dosyć wyraźnie wyraził swoje osobiste zdanie: Witaj Felicitas, Alimenty i zasiłek rodzinny nie byłbym traktował jako stabilne dochody, tylko dochód męża w wysokości 2,600 euro. Podzielam podobne zdanie jak bankowiec, mam w swoim otoczeniu przypadek, w którym alimenty szybko zniknęły, gdy byłyemu partnerowi stracił pracę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata