Re: Korzystać z pożyczki prywatnej i/lub karty kredytowej prywatnie dla firmy.
Napisany przez thebastian -
- ndz mar 24, 2019 1:44 am
Witajcie,
Myślę, że pytanie na pewno nie jest nowe, ale po godzinach szukania w Google pozostają nierozwiązane pytania.
Przecież prywatne pożyczki nie nazywają się bez powodu prywatnymi...
Chodzi tu o to, jak mogłabym zainwestować swoje prywatne pieniądze w firmę i oczywiście o to, aby firma zwracała mi jako osobie prywatnej.
Scenariusz:
- Mała działalność gospodarcza już istnieje
- Nowy produkt w ofercie, który ma być kupowany i sprzedawany
- Z dochodów z działalności gospodarczej nie wystarcza pieniędzy na zakup
- Chciałabym zainwestować swoje prywatne pieniądze w firmę lub pożyczyć firmie
- Gdy odpowiednie kwoty wpłyną, chciałabym spłacać to stopniowo (lub od razu, w zależności od sytuacji)
Czy to w ogóle jest możliwe i na co musiałabym zwrócić uwagę?
Czy mogłabym wziąć małą pożyczkę prywatną, przelewając ją na moje prywatne konto, a następnie przelać pieniądze na konto firmowe?
Czy na przykład nie całą sumę, ale tylko część pożyczki (jeśli zmienia to warunki prawne)?
I mam prywatną kartę kredytową. Czy mogę jej użyć do zakupów firmowych? (wiem, że jest związana z moim prywatnym kontem, ale być może można to załatwić bez problemu pod względem prawnym/podatkowym, na przykład przez wyrównanie płatności z konta firmowego na konto prywatne). Wolę kupować towary kartą kredytową z opcją zwrotu środków na wypadek gdyby producent nie dostarczył towaru.
Pewnie się zastanawiacie:
Dlaczego nie wziął on kredytu dla firmy i karty kredytowej dla firm?
Odpowiedź: W chwili obecnej nie mam wystarczających dochodów i zabezpieczeń, aby otrzymać kredyt dla przedsiębiorców. Podobnie nie dostanę na pewno karty kredytowej.
Oczywiście karta kredytowa prepaid dla firmy byłaby rozwiązaniem. Ale problem z kredytem pozostaje.
Może to wydać się dziwne i sam jestem zaskoczony: Właściwie myślałem, że nie dostanę ani kredytu ani karty kredytowej. Ale oba przyszły do mnie - jestem kompletnie zaskoczony. Mam już limit kredytowy oraz kartę kredytową z pewnym limitem. (Nie musicie mnie ostrzegać, to są godni zaufania i przejrzysti dostawcy)
Myślę, że miałem ogromne szczęście. W przeszłości nawet Klarna mnie nie chciała...
Kiedyś prowadziłem własną działalność, ale również na małą skalę i nigdy wcześniej nie miałem z tym problemu. Być może w przeszłości wyrzuciłem pieniądze. Włożyłem prywatne majątek PRZED zarejestrowaniem firmy w maszynę. A po zakończeniu działalności ze znaczną stratą (wartość czasowa, zużycie) sprzedałem ją prywatnie. Być może mogłem coś odliczyć?
Jak widzicie, nigdy nie miałem doradcy podatkowego ani prawnego w tej sprawie.
Cieszę się na wasze odpowiedzi!
TheBasti