Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Korzystać z pożyczki prywatnej i/lub karty kredytowej prywatnie dla firmy.

Napisany przez thebastian
Witajcie, Myślę, że pytanie na pewno nie jest nowe, ale po godzinach szukania w Google pozostają nierozwiązane pytania. Przecież prywatne pożyczki nie nazywają się bez powodu prywatnymi... Chodzi tu o to, jak mogłabym zainwestować swoje prywatne pieniądze w firmę i oczywiście o to, aby firma zwracała mi jako osobie prywatnej. Scenariusz: - Mała działalność gospodarcza już istnieje - Nowy produkt w ofercie, który ma być kupowany i sprzedawany - Z dochodów z działalności gospodarczej nie wystarcza pieniędzy na zakup - Chciałabym zainwestować swoje prywatne pieniądze w firmę lub pożyczyć firmie - Gdy odpowiednie kwoty wpłyną, chciałabym spłacać to stopniowo (lub od razu, w zależności od sytuacji) Czy to w ogóle jest możliwe i na co musiałabym zwrócić uwagę? Czy mogłabym wziąć małą pożyczkę prywatną, przelewając ją na moje prywatne konto, a następnie przelać pieniądze na konto firmowe? Czy na przykład nie całą sumę, ale tylko część pożyczki (jeśli zmienia to warunki prawne)? I mam prywatną kartę kredytową. Czy mogę jej użyć do zakupów firmowych? (wiem, że jest związana z moim prywatnym kontem, ale być może można to załatwić bez problemu pod względem prawnym/podatkowym, na przykład przez wyrównanie płatności z konta firmowego na konto prywatne). Wolę kupować towary kartą kredytową z opcją zwrotu środków na wypadek gdyby producent nie dostarczył towaru. Pewnie się zastanawiacie: Dlaczego nie wziął on kredytu dla firmy i karty kredytowej dla firm? Odpowiedź: W chwili obecnej nie mam wystarczających dochodów i zabezpieczeń, aby otrzymać kredyt dla przedsiębiorców. Podobnie nie dostanę na pewno karty kredytowej. Oczywiście karta kredytowa prepaid dla firmy byłaby rozwiązaniem. Ale problem z kredytem pozostaje. Może to wydać się dziwne i sam jestem zaskoczony: Właściwie myślałem, że nie dostanę ani kredytu ani karty kredytowej. Ale oba przyszły do mnie - jestem kompletnie zaskoczony. Mam już limit kredytowy oraz kartę kredytową z pewnym limitem. (Nie musicie mnie ostrzegać, to są godni zaufania i przejrzysti dostawcy) Myślę, że miałem ogromne szczęście. W przeszłości nawet Klarna mnie nie chciała... Kiedyś prowadziłem własną działalność, ale również na małą skalę i nigdy wcześniej nie miałem z tym problemu. Być może w przeszłości wyrzuciłem pieniądze. Włożyłem prywatne majątek PRZED zarejestrowaniem firmy w maszynę. A po zakończeniu działalności ze znaczną stratą (wartość czasowa, zużycie) sprzedałem ją prywatnie. Być może mogłem coś odliczyć? Jak widzicie, nigdy nie miałem doradcy podatkowego ani prawnego w tej sprawie. Cieszę się na wasze odpowiedzi! TheBasti

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, jeśli tak zrobisz, z pewnością otrzymasz tylko niesolidne oferty. Rozwiąż problem samodzielnie, a nie poprzez reklamy, które przyciągną oszustów oferujących wątpliwe propozycje.

Napisany przez thebastian
Bankkaufmann pisze: Cześć, jeśli to zrobisz, na pewno otrzymasz tylko nieuczciwe oferty. Rozwiąż sam ten problem, a nie poprzez ogłoszenia, gdzie oszuści wysyłają Ci podejrzane oferty.
Cześć Bankkaufmann, Wydaje się, że mnie nie zrozumiałeś, nie chcę tu dyskutować o kredycie. Chodzi mi o rozwiązanie mojego pytania, czy jako osoba prywatna mogę wykorzystać mój kredyt do przelania go do mojej firmy. Od osoby prywatnej do mojej firmy i z powrotem. Zazwyczaj wpłaty nie są problemem. Tylko jak to wygląda, gdy kredyt jest udzielany oficjalnie tylko na cele prywatne?!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zadaj po prostu swojemu doradcy podatkowemu. Zakładam, że jeśli podasz urzędowi skarbowemu cel wykorzystania, to go zaakceptują. Oznacza to, że prywatne kredyty powinny być, moim zdaniem, używane w sposób komercyjny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata