Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie przewiązania - kiedy warto zmienić bank?

Napisany przez Folienstift
Cześć, za niecały rok upłynie 10-letni okres wiązania oprocentowania mojego kredytu. Poprosiłem teraz mój finansujący bank o złożenie oferty, co dalej. Wygląda dobrze dla mnie, więc spokojnie spłacę Dom za kilka lat. Teraz pojawia się pytanie, czy w ogóle warto sobie zawracać głowę (czas to także pieniądz, a czas jest naprawdę rzadki i cenny), aby odwiedzić jeszcze kilka innych banków. Nie zamierzam angażować pośrednika w celu zawarcia umowy gdzieś indziej. Lubię lokalny bank, do którego mogę pójść, gdy coś się dzieje. Mimo to mogę jeszcze zapytać u mojego banku, lub w PSD, gdze mam oszczędności. Ale jak obliczyć, co jeszcze się dodaje przy zmianie banku? Tylko przeniesienie hipoteki czy coś jeszcze? Jak dużo to kosztuje? I jak dokładnie to wygląda? Czy ja rezygnuję i inny bank przejmuje resztę? Oferta prezentuje się następująco: Pozostały dług w 2/2020 około 62000. Mogę jeszcze dodatkowo spłacać, również w tym roku i w styczniu... Tak więc może około 50000. Muszę to jeszcze przemyśleć. Poniżej 50000 odsetki są wyższe... muszę to jeszcze przeliczyć. Miesięcznie 640€, możliwość 10% dodatkowych spłat, oprocentowanie efektywne 1,50%, co oznaczałoby, że byłembym gotowy po 8 latach i 8 miesiącach, bez dodatkowych spłat. Wartość przy zakupie domu była nieco ponad 200k, obecnie ten sam obszar, gorszy stan i mniejsza działka są sprzedawane za 400k. Miejscowość w centrum, obszar metropolitalny Norymbergi. Czy oferta jest ok, całkowicie zbyt wysoka, czy powinienem poszukać innych możliwości? Podoba mi się opcja 10% dodatkowych spłat, wolałbym płacić mniej miesięcznie. Oczywiście mogę też zwiększyć do 700 lub 800 miesięcznie, ale to nie jest możliwe. Chciałbym wiedzieć, czy dla kogoś, kto się nie zna (ja), jest to w porządku, czy jednak powinienem poświęcić dużo czasu na różne oferty... i czy to w ogóle ma sens.

Napisany przez Hilfe
Cześć, Spróbuj skontaktować się z Interhyp lub Dr. Klein. Na podstawie Twoich danych dostaniesz od nich bezpośrednią ofertę. Myślę, że powinieneś dostać ofertę poniżej 1%

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, czy tego nie przeczytałeś?? Folienstift nie chce angażować pośredników, więc nie sugeruj żadnych anonimowych i beznamiętnych pośredników! Folienstift, 1,5% na 8 lat to całkowicie nie do przyjęcia, raczej 0,8% lub 0,9%. Ponadto pośrednik może im również polecić lokalny bank, ale to tylko tak, na marginesie i niezależnie od pytania, ile razy przeszli do lokalnego banku w związku z ich istniejącym finansowaniem. Bank PSD lub bank Sparda będą w stanie zaoferować im znacznie lepsze warunki niż te, które podali, bądź o których myśleli.

Napisany przez Hilfe
Pomoc, czytałeś to?? Folienstift nie chce angażować pośredników, więc nie musisz proponować jakichkolwiek anonimowych i bezosobowych pośredników! Folienstift, skuteczne 1,5% na 8 lat jest całkowicie nie do przyjęcia, raczej 0,8% lub 0,9%. Poza tym, pośrednik może też zaoferować im lokalny bank, ale to tak na marginesie i niezależnie od pytania, jak często odwiedzili lokalny bank w związku z istniejącym finansowaniem. Bank PSD lub bank Sparda będą w stanie zaoferować im lokalnie znacznie lepsze warunki niż te, które wymienili lub przewidują. Nawet w przypadku pośredników mają oni osobę kontaktową, często osobiście, ponieważ posiadają biura. TE powinien spokojnie zastanowić się, ile razy w ciągu ostatnich 9 lat rozmawiał w swoim banku z osobą kontaktową na temat swojego kredytu? Zakładam, że tylko przy zawarciu umowy i w związku z obecną ofertą. W przeciwnym razie zadzwoń do Interhyp, poproś o ofertę i idź do banku, aby im to przedstawić Proszę, nie zawieraj umowy u czarnego charakteru !!

Napisany przez 2utopus
W 2016 roku postąpiłem w ten sposób: wszystko powyżej 50k€ po wygaśnięciu odsetek spłacone w całości, nowy okres spłaty odsetek na 5 lat i zwiększenie spłaty w taki sposób, aby ponownie osiągnąć ratę w wysokości 600€ miesięcznie, jak przedtem - w zamian otrzymałem oprocentowanie w wysokości 1,16% - po 5 latach (2021) pozostała kwota około 17k€ zostanie całkowicie spłacona. W ciągu tych 5 lat należy zapłacić mniej niż 2k€ odsetek - aby opłacało się zmienić bank z zmianą księgi wieczystej, oszczędność powinna wynosić ponad 400€ - lub ile kosztuje usunięcie/przeniesienie zapisu hipotecznego do nowego banku? Dlatego też pozostałem w starym banku ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata