Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego

Napisany przez Bleizwerg
Cześć wszystkim, zastanawiam się właśnie nad zakupem pierwszego mieszkania na własność. Poza brakiem pewnego kapitału własnego, jestem całkiem pewien, że byłoby to osiągalne. Sytuacja osobista: Wiek: 32 Dochód roczny: 100.000€ brutto (informatyk, Monachium) Długi: 0€ Istniejące zabezpieczenia: Dom o wartości rynkowej około 195.000€ (spadkowa nieruchomość od rodziców) Dostępny kapitał własny: 25.000€ - 35.000€ Obiekt zakupu: Cena obiektu: 325.000€ Przewidywane dodatkowe koszty około 30.000€ Byłbym gotowy wydać miesięcznie do 1600€ na spłatę kapitału i odsetek, co według różnych kalkulatorów przy stałym oprocentowaniu i stopie spłaty 4% doprowadziłoby mnie do posiadania własności w ciągu < 20 lat. Bardzo chętnie wysłucham waszych opinii i rad.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Bleizwerg pisze: Dochód roczny: 100 000 € (informatyk, Monachium)
Brutto czy netto?

Napisany przez Bleizwerg
Przepraszam: Brutto, myślę, że przy Netto nie miałbym takich pytań

Napisany przez hausbauwest
Przy wynagrodzeniu brutto i klasie podatkowej 1 bardziej polecałbym Ci zakupić nieruchomość inwestycyjną i pozostać w swoim obecnym domu.

Czy teraz mieszkasz w domu rodziców, czy wynajmujecie mieszkanie Ty i rodzice?

Napisany przez Bleizwerg
Rodzice nadal mieszkają w tym samym domu rodzinnym, a ja wynajmuję mieszkanie za obecną opłatą 1300 euro/miesiąc

Można zrobić, nie powinno być problemów...... Głupie pytanie: ile mają lat rodzice?

Napisany przez Bleizwerg
Możemy się zbliżać do 70, ale mam nadzieję, że uda nam się osiągnąć 100 - sytuacja finansowa moich rodziców jest bardzo stabilna, a ewentualną opiekę byliby w stanie sfinansować z własnych środków.

Napisany przez NaTwoim13
Brutto czy Netto nie mają znaczenia, ta suma zdecydowanie pasuje do dochodu, pożądanego oprocentowania, realistycznej stopy spłaty (która również jest realna) oraz zabezpieczenia, zwłaszcza że opłata czynszowa też nie jest znikoma i odpada.

Hausbauwest, mała wskazówka! Zbierz trochę informacji zanim coś ogłosisz światu.

Inwestycja, ach tak, płacenie czynszu po drodze

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata