Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ile finansowania mogę sobie pozwolić? Pytania dotyczące zakupu dzia‡ki i budowy domu

Napisany przez Quentin1
Witajcie drodzy użytkownicy, mój żona i ja mamy możliwość zakupu działki w okolicach Berlina, na której planujemy zbudować Dom w średnim okresie (1,5-2 lata). Chodzi teraz o sfinansowanie działki, które później zostanie zastąpione większym finansowaniem (wraz z domem). Pod względem finansowania działki nie widzimy problemu, jednak nie jesteśmy pewni co do dostępnych środków finansowych na budowę domu. Generalnie chcielibyśmy, aby finansowanie to było solidne i bez konieczności przekręcania każdego euro trzy razy. Sytuacja wyjściowa Dochód On: 30 lat, 2.900 EUR dochód netto, 13 pensji, pełny etat, stałe zatrudnienie Ona: 31 lat, 2.450 EUR dochód netto, 12,5 pensji, pełny etat, stałe zatrudnienie Dochód gospodarstwa domowego: 5.350 EUR Oboje otrzymamy w najbliższych miesiącach podwyżki. Podwyżki te zwiększą dochód gospodarstwa domowego o około 200 EUR (podwyżka dla niej już ustalona na kolejne trzy lata o +190 EUR, dla niego jeszcze nie). Wydatki miesięczne Czynsz i media: 750 EUR Ubezpieczenia i opłaty (częściowo kalkulacyjnie): 485 EUR Koszty podróży: 127 EUR Raty kredytu samochodowego: 130 EUR Inne stałe opłaty: 135 EUR Koszty zmienne (jedzenie w stołówce, zakupy itp.): 1.450 EUR Nadwyżka Obecnie oszczędzamy stałe 1900 EUR miesięcznie. Dodatkowe nadwyżki również są oszczędzane. Aktywa AK1: Oszczędności 31.200 EUR AK2: Kwalifikowane pożyczki mieszkaniowe 8.200 EUR - zawsze dostępne AK3: Portfel akcji: 11.800 EUR Aktualnie planujemy zlikwidować portfel akcji i częściowo wprowadzić go do zakupu działki. Długi kredyt samochodowy - Rata balonowa 09.2020: 4.500 EUR Finansowanie działki Cena zakupu: 225.788 EUR Koszty dodatkowe (tylko podatek od nabycia nieruchomości i notariusz): 19.200 EUR Kapitał własny: 30.000 - 35.000 EUR Forma finansowania: zmienna pożyczka (dotychczasowe oferty to 2,00% oprocentowania) Planowana rata: około 800-900 EUR Kolejne kroki pożyczka ta powinna być obsługiwana początkowo przez około 1,5-2 lata. Po zakończeniu planowania domu, zamiarem jest spłacenie zmiennego kredytu długoterminowym kredytem ratalnym. Teraz zaczyna się interesująca część: „Na jaki Dom (a zatem na jaki kredyt) mnie stać?“. Podczas późniejszego finansowania domu, zarówno kapitał własny użyty na zmienny kredyt, jak i już spłacone kwoty będą uwzględniane jako kapitał własny do nowego kredytu. Niemniej jednak stosunkowo niski kapitał własny w stosunku do sumy kredytu oczywiście wpłynie na oprocentowanie. Obecnie planujemy ratę dla dużego kredytu w wysokości około 1.500 EUR. Uważamy, że dzięki obecnej stopie oszczędności oraz znikającej czynszowi opłacie jest to do zaakceptowania. Jednak plany zawarte w następnym rozdziale nadal nas nieco niepokoją. Przyszłość Moja żona i ja planujemy powiększenie rodziny (aktualnie nie mówię o mnogości), co wiąże się nie tylko z większymi kosztami, ale również z czasowymi spadkami dochodów. Ponadto bieżące koszty utrzymania domu będą wyższe. Budowa domu i przygotowania Aktualnie planujemy zbudować na wspomnianej działce Dom o powierzchni 135 m². Działka musi również zostać oczyszczona z drzew i budynku letniskowego. Pierwsze wskazania dotyczące kosztów budowy domu otrzymamy po spotkaniach doradczych z budowniczymi za 2 tygodnie. Obecnie szacujemy koszty od 250.000 do 300.000 EUR. Pytania Po przedstawieniu sytuacji, mam następujące pytania: Czy uważasz, że obecne plany są opłacalne (stawka 1500 EUR plus przyszłe dodatkowe koszty)?
Na jaki maksymalny Dom możemy sobie pozwolić, biorąc pod uwagę cenę ziemi? Czy 250k-300k to za dużo?

Re: Ile finansowania mogę sobie pozwolić? Pytania dotyczące zakupu dzia‡ki i budowy domu

Napisany przez hausbauwest
Chcesz kupić działkę za 225 788 000 EUR? Czyli tylko działkę?

Napisany przez 2utopus
225 mln euro to zdecydowanie za dużo - prawdopodobnie o 3 zera za dużo? Przy oprocentowaniu 850 € i stopie 2% , spłacicie 2,5% - czyli w pierwsze 2 lata około 11 tys. € spłacicie przez ratę. Przy budowie domu powinniście zachować 10% rezerwy na dodatkowe wydatki ... to tutaj będzie kłopotliwe. Przy 214 tys. € kredytu na działkę + 300 tys. € budowy domu byłoby to 514 tys. € - przy raty 1500 € i zakładanej stopie 2% otrzymujemy stopę spłaty 1,5% - to potrwa bardzo długo. (ponad 40 lat ...)

Napisany przez Quentin1
hausbauwest pisze: Chcecie kupić ziemię za 225.788.000 EUR? Czyli tylko ziemię?
Usunąłem trzy zera.

Napisany przez Moizi
Zdziwiają mnie również te 225 milionów euro. Zwłaszcza że kwota ta jest naprawdę bardzo utopijna. Jednakże sądzę, że również tutaj dołączono o trzy zera za dużo. Poza tym zgadzam się w pełni z utopusiem.

Napisany przez Batman_BU
Puh, to solidna liczba. Osobiście bym się (jeszcze) na to nie zdecydował. Raty są jednak w miarę wykonalne. Wątpię jednak, że uda wam się zmieścić w ramach 250-300 tys. na ten Dom. To jednak tylko przypuszczenie, więcej dowiecie się na spotkaniu doradczym. Musicie zbudować Dom w określonym czasie? Od jak dawna pracujecie w swoich zawodach? W zależności od tego pytanie, dlaczego pomimo waszych dochodów i stopy oszczędności, dostępne jest tak mało własnego kapitału.

Napisany przez Quentin1
utopus pisze: 225 Mln euro to zdecydowanie za dużo - prawdopodobnie o 3 zera za dużo? Przy oprocentowaniu 850 € i 2% odsetkach, spłata wynosi 2,5% - czyli w pierwszym roku spłacicie około 11 tys. € z raty. Przy budowie domu powinno się zachować 10% rezerwy na dodatkowe wydatki... tutaj to jest trochę niewiele. Przy kredycie na działkę 214 tys. € + budowie domu za 300 tys. € było by łącznie 514 tys. € - przy racie 1500 € i zakładanych 2% odsetkach, spłata wynosi 1,5% - więc spłata potrwa bardzo długo. (ponad 40 lat...)
Cześć utopus, dzięki za odpowiedź! Po uwzględnieniu 300 tys. € na budowę domu wychodzę 10 tys. € mniej niż Twój wynik, ale w sumie przy takiej kwocie to mało istotne. Raz mieliśmy podobny fikcyjny przykład wprowadzony w kalkulatorze na Interhyp z ofertowym oprocentowaniem 1,67% i spłatą 2%. Wyszło nam krótko 36,5 roku. Czy faktycznie uda się tak spłacić, to inna sprawa. Cytat od Batman_BU No cóż, to już naprawdę spora liczba. Osobiście bym się na to (jeszcze) nie odważył. Rata jest jednak całkiem wykonalna. Wątpię jednak, że uda Wam się ograniczyć koszty budowy domu do 250-300 tys. €. Ale to tylko domysł, więcej dowiecie się po terminie doradczym. Czy Musicie zbudować w określonym czasie? Jak długo pracujecie? W zależności od tego, dlaczego przy Waszych zarobkach i oszczędnościach jest tak mało wkładu własnego. Cześć Batman, Tobie również dzięki. Nie mamy obowiązującego terminu rozpoczęcia budowy, ale oczekuje się, że w średnim terminie postawicie tam zamieszkany domek. Oboje pracujemy od około 3,5 roku i oboje wcześniej studiowaliśmy. Zarobki zaczęły znacząco rosnąć dopiero niedawno. Ponadto w zeszłym roku wzięliśmy ślub i musieliśmy wymienić stary samochód. Odkąd to wszystko jest za nami, kapitał własny rośnie zgodnie z planem. Czy uważasz, że należy oszczędzać jeszcze więcej kapitału własnego przed rozpoczęciem budowy domu? Lepiej wstrzymać budowę?

Napisany przez Batman_BU
Czy przez jeszcze nie masz na myśli, że najpierw powinniście zaoszczędzić więcej kapitału na budowę domu? Czyli najlepiej odsunąć budowę w przyszłość? O ile to możliwe, zalecałbym oszczędzanie więcej kapitału. Wariant zakupu działki z zmiennym finansowaniem idzie oczywiście w tym kierunku. Obciążenie odsetkami za działkę jest dość znośne, jednakże będziesz dłużej obciążony czynszem. Później (czynsz netto) staje się on częścią finansowania. Uważam również za istotne, aby przez długi czas radzić sobie z sytuacją dochodową i stopą oszczędności. Żadne z tych argumentów nie jest decydujący, ale mimo wszystko: kończycie gdzieś przy finansowaniu 500+ tys. euro, a działka odpowiada około 40% waszych planowanych kosztów ogólnych, co wydaje się trochę niezrównoważone. Dlatego podejrzewam, że cena domu na końcu będzie wyższa.

Napisany przez 2utopus
Koszty budowy domu rosną tendencyjnie o x% rocznie - im wcześniej się buduje, tym taniej są ewentualnie rzemieślnicy - a zaoszczędzona czynsz zimny również do tego dochodzi. Im więcej kapitału własnego, tym lepsze warunki - czy to przeważa oszczędności z wcześniejszej budowy, to jest pytanie. Przy oprocentowaniu 2% pytanie brzmi, jakie zabezpieczenie procentowe macie przy 1,67% - i jaka jest pozostała kwota zadłużenia po zakończeniu zabezpieczenia procentowego, czy możecie obsłużyć ewentualnie wzrostowe stopy procentowe - do jakiego wieku macie do emerytury? Czy zapoznaliście się z mieszkaniowym rządowym programem oszczędnościowym? Dodatkowe fundusze na budowę domu tylko w przypadku, gdy dziecko jest już na świecie - dodatkowe wsparcie z programów krajowych lub KfW?

Napisany przez Hilfe
Cześć, finansowanie działki może być opcją, ale co potem? Koszt samej budowy domu wraz z dodatkowymi kosztami, terenem zewnętrznym, wyposażeniem, kuchnią itp. szybko sięga 350 tysięcy wzwyż. Oznacza to, że mielibyście kredyt w wysokości 600 tysięcy przy niższych dochodach z powodu potomstwa i zwiększonych kosztach związanych z domem i rodziną. W tej kwestii zdecydowanie odradzałbym i skierował was w stronę dużego mieszkania własnościowego lub innego projektu. Nie możecie pozwolić sobie na Dom bez znaczącego ograniczenia. Chyba że w waszej pracy istnieje duża możliwość zwiększenia zarobków, aby zrekompensować utratę częściowego etatu.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mam już słów!! Naprawdę już nie mam słów!! Tutaj powoli chyba nikt się nie zapytuje, was Wy potencjalni kupujący i budowniczowie jesteście szaleńcy! Odpowiadający i pomagający tu są w swoim żywiole!! O matko! To, co wy wszystko wiecie i robicie, o matko!!! Mam pytanie, czy ten TE to Wasz kolega z drużyny strażackiej czy piłkarskiej, że tak wiele o rzeczach, o których ja nie mam pojęcia - i którymi warto się zainteresować???

Napisany przez Batman_BU
Ale to jest ogromny tekst na temat brak słów. W przeciwieństwie do Ciebie, wszyscy inni nie chcą zarabiać pieniędzy na TE, dlatego komentarze tych uczestników forum są osobistą, subiektywną opinią. W moim przypadku zazwyczaj też zawsze to jest jasne. Co zostanie z tego zrobione, zależy (od TE), ale jedno jest pewne: jest to napisane szczerze i niezależnie od zysków.

Napisany przez NaTwoim13
Batman, naprawdę, bez słów!!! Zrób coś z tym wątkiem!

Napisany przez Batman_BU
noelmaxim pisze: Batman, nie ma już słów!!! Zrób coś z tym wątkiem!
Twoja klawiatura szwankuje! Masz jeszcze coś mądrego do dodania?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, batmanie, nie w tym wątku więcej! Jestem bez słów!

Napisany przez finanzierung
Tak, pesymiści znów nie doceniają tutaj najlepszej sytuacji wyjściowej.... Tylko doświadczony pośrednik finansowy może ocenić takie rzeczy, któremu w przypadku takich kwot oczywiście robi się słabo, gdy tylko pomyśli o ewentualnej prowizji....

Napisany przez Quentin1
Cześć i dzięki wszystkim za dotychczasowe opinie. @utopus Za dużo zarabiamy na Baukindergeld. Musiałbym się dokładnie zaznajomić z Wohnriester, aby zrozumieć ten konstrukt. Moim zdaniem nie ma żadnych dotacji krajowych dostępnych dla tego obszaru. Jednak zapytamy jeszcze raz w lokalnym urzędzie budowlanym. Dzięki za wskazówkę! Ogólnie rzecz biorąc, ten wątek służy nam do uzyskania niezniekształconych opinii na temat naszej sytuacji finansowej i planów. Dlatego mam nadzieję, że nikt mnie stąd nie zna w realnym życiu. W związku z tym, nadal czekam na produktywną dyskusję oraz chętnie wysłucham innych opinii. Dziękuję bardzo!

Napisany przez NaTwoim13
Quentin1 pisze: Za dużo zarabiamy na ulgę budowlaną
Młotek, finansowanie, co teraz powiesz??

Możesz tu zgarnąć maksymalne prowizje...... Wszystko jest idealne dla Ciebie

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, co to jest maksymalna prowizja? Czy mógłbyś to krótko wyjaśnić??? Mała wskazówka, jeśli chodzi o finansowanie konsumentów, może być tylko jedna prowizja, którą otrzymuje - przynajmniej tak powinno być i można by przypuszczać, że tak właśnie jest - Najlepszy, a decyduje o tym konsument, a takie forum przyczynia się m.in. do tego, że konsument może to również lepiej ocenić!!

Znowu niedziela...... Jak wielokrotnie już było...... kilku użytkowników (którzy nie dążą do osiągnięcia korzyści finansowych !!) odradza, lub zaleca inną formę inwestowania w nieruchomości, tylko doświadczony makler finansowy nie dostrzega żadnych problemów ani ryzyka...... Znajdź sprzeczność....

Napisany przez Hilfe
pisze: Hey und danke an alle Antwortenden für die bisherigen Meinungen. @utopus Für Baukindergeld verdienen wir zu viel. In Wohnriester müsste ich mich erstmal richtig einlesen um das Konstrukt zu verstehen. Landesförderungen bestehen meines Erachtens für diesen Raum nicht. Werden wir aber nochmal im örtlichen Bauamt nachfragen. Danke für den Tipp! Grundsätzlich ist dieser Thread da um uns unverzerrte Meinungen über unsere Finanzlage und -planungen einzuholen. Daher hoffe ich zumindest, dass mich hier niemand im echten Leben kennt. Dementsprechend freue ich mich weiterhin auf einen produktiven Diskurs und ggf. gern auch mal andere Meinungen Vielen Dank!
Für den Staat zu reich, für die Bank zu arm. Spaß beiseite. Müsst ihr für euch entscheiden, ob ihr mit 600k gut schlafen könnt

Napisany przez Fly
noelmaxim pisze: Młotek, finansowanie, co teraz powiesz??
Prawdopodobnie powie, że TE powinien jeszcze raz przeczytać warunki. Przy dochodach granicznych chodzi o dochód podlegający opodatkowaniu. Zazwyczaj znacznie różni się on od dochodu brutto. Dochód brutto TE prawdopodobnie wynosi około 125 000 euro. Trudno sobie wyobrazić, że nie spełniają warunków dochodowych na świadczenie pieniężne na poczet budowy domu.

Napisany przez Quentin1
Dzień dobry Fly, ważny punkt. Dziękuję za wskazówkę! Sprawdzę to ponownie.

Jeśli TE miałby 500 000 euro netto i nie otrzymałby 600 000 euro zasiłku na budowę domu na finansowanie swojej budowy, to mimo wszystko doradziłbym mu, aby zbudował. Tutaj są gdzieś 6 000 euro netto, w każdym razie wystarczająco na nieruchomość, ale planowany projekt jest bardzo na granicy opłacalności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata