Re: Ile finansowania mogę sobie pozwolić? Pytania dotyczące zakupu dzia‡ki i budowy domu
Napisany przez Quentin1 -
- ndz mar 31, 2019 11:59 am
Witajcie drodzy użytkownicy,
mój żona i ja mamy możliwość zakupu działki w okolicach Berlina, na której planujemy zbudować Dom w średnim okresie (1,5-2 lata).
Chodzi teraz o sfinansowanie działki, które później zostanie zastąpione większym finansowaniem (wraz z domem).
Pod względem finansowania działki nie widzimy problemu, jednak nie jesteśmy pewni co do dostępnych środków finansowych na budowę domu. Generalnie chcielibyśmy, aby finansowanie to było solidne i bez konieczności przekręcania każdego euro trzy razy.
Sytuacja wyjściowa
Dochód
On: 30 lat, 2.900 EUR dochód netto, 13 pensji, pełny etat, stałe zatrudnienie
Ona: 31 lat, 2.450 EUR dochód netto, 12,5 pensji, pełny etat, stałe zatrudnienie
Dochód gospodarstwa domowego: 5.350 EUR
Oboje otrzymamy w najbliższych miesiącach podwyżki. Podwyżki te zwiększą dochód gospodarstwa domowego o około 200 EUR (podwyżka dla niej już ustalona na kolejne trzy lata o +190 EUR, dla niego jeszcze nie).
Wydatki miesięczne
Czynsz i media: 750 EUR
Ubezpieczenia i opłaty (częściowo kalkulacyjnie): 485 EUR
Koszty podróży: 127 EUR
Raty kredytu samochodowego: 130 EUR
Inne stałe opłaty: 135 EUR
Koszty zmienne (jedzenie w stołówce, zakupy itp.): 1.450 EUR
Nadwyżka
Obecnie oszczędzamy stałe 1900 EUR miesięcznie. Dodatkowe nadwyżki również są oszczędzane.
Aktywa
AK1: Oszczędności 31.200 EUR
AK2: Kwalifikowane pożyczki mieszkaniowe 8.200 EUR - zawsze dostępne
AK3: Portfel akcji: 11.800 EUR
Aktualnie planujemy zlikwidować portfel akcji i częściowo wprowadzić go do zakupu działki.
Długi
kredyt samochodowy - Rata balonowa 09.2020: 4.500 EUR
Finansowanie działki
Cena zakupu: 225.788 EUR
Koszty dodatkowe (tylko podatek od nabycia nieruchomości i notariusz): 19.200 EUR
Kapitał własny: 30.000 - 35.000 EUR
Forma finansowania: zmienna pożyczka (dotychczasowe oferty to 2,00% oprocentowania)
Planowana rata: około 800-900 EUR
Kolejne kroki
pożyczka ta powinna być obsługiwana początkowo przez około 1,5-2 lata. Po zakończeniu planowania domu, zamiarem jest spłacenie zmiennego kredytu długoterminowym kredytem ratalnym. Teraz zaczyna się interesująca część: „Na jaki Dom (a zatem na jaki kredyt) mnie stać?“.
Podczas późniejszego finansowania domu, zarówno kapitał własny użyty na zmienny kredyt, jak i już spłacone kwoty będą uwzględniane jako kapitał własny do nowego kredytu. Niemniej jednak stosunkowo niski kapitał własny w stosunku do sumy kredytu oczywiście wpłynie na oprocentowanie.
Obecnie planujemy ratę dla dużego kredytu w wysokości około 1.500 EUR. Uważamy, że dzięki obecnej stopie oszczędności oraz znikającej czynszowi opłacie jest to do zaakceptowania. Jednak plany zawarte w następnym rozdziale nadal nas nieco niepokoją.
Przyszłość
Moja żona i ja planujemy powiększenie rodziny (aktualnie nie mówię o mnogości), co wiąże się nie tylko z większymi kosztami, ale również z czasowymi spadkami dochodów. Ponadto bieżące koszty utrzymania domu będą wyższe.
Budowa domu i przygotowania
Aktualnie planujemy zbudować na wspomnianej działce Dom o powierzchni 135 m². Działka musi również zostać oczyszczona z drzew i budynku letniskowego. Pierwsze wskazania dotyczące kosztów budowy domu otrzymamy po spotkaniach doradczych z budowniczymi za 2 tygodnie. Obecnie szacujemy koszty od 250.000 do 300.000 EUR.
Pytania
Po przedstawieniu sytuacji, mam następujące pytania: Czy uważasz, że obecne plany są opłacalne (stawka 1500 EUR plus przyszłe dodatkowe koszty)?
Na jaki maksymalny Dom możemy sobie pozwolić, biorąc pod uwagę cenę ziemi? Czy 250k-300k to za dużo?
Na jaki maksymalny Dom możemy sobie pozwolić, biorąc pod uwagę cenę ziemi? Czy 250k-300k to za dużo?