Re: Zakup nieruchomości w ciągu najbliższych 5 lat: Umowa oszczędnościowa na zakup nieruchomości czy nie?
Napisany przez qadmaster -
- wt kwie 02, 2019 7:54 am
Witajcie,
Zarejestrowałem się tutaj na forum, ponieważ chciałbym usłyszeć kilka opinii/sugestii od Was.
Moim celem jest nabycie nieruchomości w ciągu najbliższych lat i dlatego zajmuję się planowaniem/ przygotowaniem finansowym.
Ponieważ obecnie wynajmuję mieszkanie (400 kalt) i niedawno zakupiłem nowy samochód (5 lat gwarancji producenta), w najbliższym czasie nie planuję większych inwestycji.
Moja sytuacja osobista:
Długi: Brak
Wynagrodzenie: 58k brutto
Płynność finansowa: 60k na rachunku oszczędnościowym, 18k w funduszach/ETF-ach, 25k w ubezpieczeniu na życie kapitałowe (łącznie około 100k)
Obiekt zakupu: Mieszkanie własnościowe bądź Dom
Cel czasowy: w ciągu najbliższych 5 lat
Zakres cenowy: około 200k
Obecnie jestem niezdecydowany co do dalszych kroków.
Bank i ubezpieczyciel zalecają mi założenie konta oszczędnościowego budowlanego w celu zabezpieczenia odsetek. Zarówno bank jak i ubezpieczyciel preferują Riestera i zawsze przypominają o korzyściach podatkowych i dopłatach. Jednak nie wspomniano ani słowem o koncie wsparcia mieszkaniowego i późniejszej spłacie, ani też o AGIO i innych ukrytych kosztach. Podano tylko prowizję za otwarcie w wysokości 1 lub 1,6%, która rzeczywiście była transparentna i uwzględniona w obliczeniach. Czuję się jednak źle doradzany... i dlatego jestem ciekawy opinii innych.
Osobiście rozważam założenie małego konta oszczędnościowego (np. AL_Neo Niedrig) na około 60k, ponieważ mam wystarczającą ilość własnego kapitału. Bank i ubezpieczyciel twierdzą, że powinienem wziąć co najmniej 100k, inaczej to się nie opłaci. Kto jednak wie, kiedy znajdę wymarzoną nieruchomość?
Aktualnie mogę bez problemu odkładać około 600€ - prawdopodobnie nawet więcej. Chciałbym jednak zawsze decydować o tym na koniec roku na podstawie sytuacji życiowej (dodatkowa spłata).
Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie, opinie i wskazówki.
Z góry dziękuję.
°pozdrawiam° Marcel