- wt kwie 02, 2019 6:24 pm
Dobry wieczór,
prawie 5 lat temu podpisałem ubezpieczenie emerytalne z gwarancją wpłaty (FR15) + dodatkowe ubezpieczenie od niezdolności do pracy (BZ11) z Alten Leipziger. Pomógł mi w tym miły pan, którego spotkałem na ulicy przed uczelnią. (Horbach)
W międzyczasie w umowie zniknęło ponad 2000€, a wartość wykupu wynosi obecnie około 950€. Pod koniec roku kwota początkowa obniżona o 40% wzrośnie po raz pierwszy, i niedawno znowu skontaktował się ze mną pan z firmy Horbach, aby zapytać, jak mi idzie.
W każdym razie nadszedł chyba czas na podjęcie decyzji w sprawie umowy, więc postanowiłem zasięgnąć tutaj jeszcze jednej, niezależnej opinii:
Obecnie płacę miesięcznie 30,81€ na ubezpieczenie emerytalne i 4,19€ na ubezpieczenie od niezdolności do pracy (łącznie 35€). Zgodnie z umową od 2020 r. ustalono coroczne zwiększenie o 5% przy okresie wpłacania składek przez 45 lat.
Wpłaty są dokonywane do (z efektywnymi kosztami funduszy):
Fundusz zabezpieczenia wartości:
AL DWS GlobalAktiv+ 0,4%
Fundusze dowolne:
Carmignac Patrimoine A 1,04%
Ethna-AKTIV E 1,28%
Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities 1,19%
Templeton Global Bond Fund 0,95%
Czynnik emerytalny:
Miesięczna emerytura w wysokości 28,30 EUR na 10.000,00 EUR wartości umowy:
gwarantowany czynnik emerytalny 28,30 EUR
aktualny czynnik emerytalny 33,22 EUR
Podano również koszty:
Jednorazowo 1479,75€ rozłożone na pierwsze 10 lat
Dodatkowo płacę corocznie 158,52€ przy rocznej składce w łącznej wysokości 994,20€.
Kiedyś czytałem, że to droga sprawa i opłacalna dopiero po długim czasie wpłacania, gdy koszty stopniowo maleją w stosunku do składki. Jednak koszty wydają mi się dość absurdalnie wysokie, czy coś przeoczyłem?
Teraz pojawia się pytanie: Czy nie byłoby dla mnie dużo korzystniej zrezygnować/zmienić polisę? Strata byłaby jeszcze akceptowalna.
Pozdrowienia i z góry dziękuję.
(Proszę, nie oceniajcie mnie za moją naiwność i beztroskę)
Aha: Powinienem jeszcze wspomnieć, że jestem studentem, mam 26 lat. W przyszłym roku mam nadzieję rozpocząć pracę doktorską (fizyka) i wtedy będę już dysponował stabilnym dochodem.