Re: Jak wiążące jest to potwierdzenie finansowania? Czy mogę już iść do notariusza?
Napisany przez Zettler -
- czw kwie 04, 2019 2:20 pm
Cześć,
chcę kupić Dom. Pośrednik wywiera na mnie spory nacisk, są inni zainteresowani, a termin notarialny jest już jutro.
Po przesłaniu dużej ilości dokumentów (oswiadczenie o dochodach, dowody osobiste, potwierdzenia kapitału własnego, wyciągi z pensji, ekspertyza, rysunki techniczne, opis budowy, projekt umowy kupna-sprzedaży, wyciąg z księgi wieczystej i plan działki) do Hypovereinsbank, po 5 dniach roboczych otrzymałem następującą wiadomość e-mailem:
odnosimy się do Pana/Pani wniosku o finansowanie nieruchomości na kwotę nominalną xxx.000,00 EUR w celu zakupu domu jednorodzinnego przy ulicy X w 12345 Y.
Po przeanalizowaniu dostarczonych dokumentów, chcielibyśmy wesprzeć Pana/Panią w finansowaniu wspomnianej nieruchomości.
Bieżące koszty zakupu można pokryć z udokumentowanego kapitału własnego.
Telefonicznie potwierdzono mi, że umowa kredytowa zostanie sporządzona i przesłana w ciągu najbliższych dni. Przedstawiciel banku powiedział mi również, abym jutro podpisał umowę u notariusza.
Czy ufnąłbym w takiej sytuacji i podpisał umowę? Jak solidna jest ta oferta?
Zastanawiam się nad sformułowaniem chcielibyśmy wesprzeć.