Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy w UE za granicą

Napisany przez Lisboa
Witajcie na forum, W sierpniu zamierzam przeprowadzić się do Lizbony na co najmniej 2 lata i teraz rozważam zakup mieszkania. Nieruchomość kosztowałaby 170 000 € i jest w dobrym stanie, wliczając w to kuchnię. Mam 29 lat i do 31.05.19 roku jestem żołnierzem. Następnie przez kolejne 3 lata otrzymam 90% mojego wynagrodzenia - obecnie netto 2450 €. Praca dorywcza w ciągu tych 3 lat jest możliwa. Kapitał: 18 000 € na rachunku oszczędnościowym 24 000 € w portfelu akcyjnym 22 000 € w funduszu inwestycyjnym (dostępne dopiero w 2025 i 2040 roku) Nie chciałbym raczej likwidować portfeli. W Lizbonie będę robił magisterium z zarządzania informacją i zgodnie z branżą przewiduję wynagrodzenie w granicach od 55 do 65 tysięcy euro po ukończeniu studiów. Chciałbym urządzić jeden pokój w mieszkaniu i wynająć go studentom Erasmusa lub podobnym. Przychody na poziomie co najmniej 400 € uważam za realistyczne. Będę bardzo wdzięczny za rady i opinie! Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe
W zagranicznych bankach niemiecki bank nie będzie cię finansować. Masz jakieś zabezpieczenie w Niemczech?

Napisany przez Lisboa
Poza depozytami, które nawet trudno nazwać zabezpieczeniem, nie mam nic. Myślałem o tym, że może warto byłoby się zapytać w Santander, ponieważ mają także oddział banku w Portugalii.

Napisany przez struwwelpeter
To również nas interesuje. Jak to wygląda, gdy nieruchomość wolna od obciążenia jest dostępna jako zabezpieczenie w Niemczech, czy są banki, które towarzyszą takim projektom?

Napisany przez Hilfe
Na pewno pan nömalnix może to zrealizować na swoim komputerze ??

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli istnieje nieruchomość do zabezpieczenia w Niemczech, finansowanie nieruchomości zagranicznej w ogóle nie stanowi problemu. Częściowe finansowanie - również bez obiektu zabezpieczającego lub jako uzupełnienie tego zabezpieczenia - jest również możliwe z zabezpieczeniem na zagranicznej nieruchomości. @Pomoc, moja sugestia: Trzymaj się z daleka, aby użytkownik otrzymał informacje, które sobie życzy, to w interesie użytkownika, bez twoich drażniących i bełkotliwych komentarzy, dziękuję.

Ładnie, tego właśnie się spodziewałem, szkoda, że wydaje się to niemożliwe, nawet pomimo posiadania kapitału własnego. To mnie najpierw zszokowało. Co do naszego planu: Planujemy sfinansowanie emerytalnej posiadłości na Azorach, na głównej wyspie São Miguel, która należy do Portugalii. Od 2005 roku regularnie odwiedzamy to miejsce 1-2 razy w roku, od kilku lat obserwuję tam rynek nieruchomości, za odpowiednie obiekty trzeba zapłacić od 240 000 euro, plus koszty modernizacji. Sytuacja wygląda następująco: Małżeństwo w średnim/końcowym wieku, 1 dziecko, planowanie rodziny ostatecznie zakończone. Obecny stabilny dochód domowy wynosi obecnie 6000 euro miesięcznie, wraz z zasiłkiem rodzinnym, od 06/2019 doliczane zostaną kolejne 200 euro. Jednak do emerytury nie będzie więcej. Okazjonalnie zajmuję się mniejszymi projektami związanymi z IT, głównie po to, aby być na bieżąco, dochód z tego nie jest istotny. Posiadamy oszczędności w wysokości około 60 000 euro, 20 000 euro na koncie oszczędnościowym i 40 000 euro w papierach wartościowych, chcielibyśmy je zachować. Umowa kredytowa dotycząca naszej nieruchomości w Niemczech wygasa za 3 miesiące, obecny miesięczny obciążenie wynosi 2293,55 euro, na nowe finansowanie moglibyśmy sobie to łatwo utrzymać lub nawet zwiększyć do 2500 euro. W księdze wieczystej nieruchomości widnieje 250 000 euro, wartość ta jest znacznie wyższa, zgoda na skreślenie zastawu banku jest już dostępna, reszta kredytu jest wewnętrzna dla rodziny. Pojawiają się następujące pytania: Potrzebujemy około 300 000 euro na sfinansowanie. Czy jest możliwe cofnięcie zgody na skreślenie bankowego zastawu w zamian za zwrot dokumentu do banku i ewentualne dostęp ponownie do pożyczki, biorąc pod uwagę aktualne stopy procentowe? Czy ktoś ma doświadczenie, jakie są koszty dodatkowe w Portugalii, jakie opłaty są niezbędne, pośrednictwem nieruchomości zajmuje się syn naszej rodziny z pensjonatu. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

Napisany przez Hilfe
Zapytano już bank, gdzie obecnie finansujecie, czy zgodzi się na zwiększenie pożyczki? W końcu zbliża się także czas prolongaty... Konkurencja ożywia biznes

Dziękuję @Hilfe, myślę, że wyraziłem się niejasno, obecnie nie ma żadnego banku finansującego, pozostałe raty w wysokości 2293,55€ są wymagalne wewnątrz rodziny, banki są poza grą od lat. Jesteśmy wolni od długów, nie ma żadnych innych zobowiązań. Zapytałbym również o to lokalny bank, ale z powodu wcześniejszego skorzystania z możliwości odstąpienia, ta opcja nie wchodzi w grę, dlatego szukam innych rozwiązań.

Napisany przez Hilfe
Czy finansujecie się w ramach rodziny? Czy jest to zabezpieczone hipoteką? Jeśli nie, świetnie, udajcie się do banku i omówcie to. Dla uczciwości poinformujcie swoją rodzinę, ponieważ wasza zdolność kredytowa mogłaby ulec pogorszeniu. Czy nie jest możliwe pożyczanie pieniędzy od rodziny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata