Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu z własności rodziny + świadczenie mieszkaniowe dla dzieci

Napisany przez Lelleck
Witam wszystkich, ponieważ dotąd nie znalazłem tutaj na forum przypadku, który odzwierciedlałby mój, teraz zakładam własny wątek. Oto sytuacja: Mieszkam z żoną, dziećmi i teściami w jednym domu. Jesteśmy tam zameldowani, ale nie mamy umowy najmu. Ten Dom należy do teściów, którzy właśnie budują nowy Dom i się wyprowadzają. Chcemy przejąć ten Dom, także prawnie. Dotychczas mieliśmy taki plan: 1. Moja żona kupuje Dom od moich teściów. Ponieważ są oni przede wszystkim krewnymi, nie ma podatku od nabycia nieruchomości, ale jedynie koszty notarialne itp... 2. Następnie ja kupuję połowę domu od żony. Tutaj również nie powinno być podatku od nabycia nieruchomości. Jednak teraz, gdy istnieje pożyczka na Dom z budowy, chcielibyśmy oczywiście ją uzyskać, ale mamy następujące pytania: 1. Czy między zakupem domu przez żonę i zakupem przeze mnie połowy domu istnieje konieczna przerwa czasowa? 2. Liczy się data, od której jest się zameldowanym w zakupionym domu. Ale ponieważ jesteśmy już od kilku lat tam zameldowani, nie mielibyśmy prawa do pożyczki na Dom z budowy. Ale czy nie powinny istnieć wyjątki w tym przypadku? 3. Czy moja żona może już złożyć wniosek o pożyczkę na Dom z budowy, jeśli jest jedynym właścicielem? Czy ma to znaczenie, jeśli później dołączę? 4. Czy istnieje może prostszy/bardziej sensowny sposób postępowania? Z góry dziękuję. Lelleck

Napisany przez Hilfe
To byłoby dla mnie zbyt ryzykowne kupować w związku z programem wsparcia dla budownictwa mieszkaniowego

Napisany przez Lelleck
Jeśli istnieje tylko możliwość skorzystania z Baukindergeld lub uniknięcia podatku od nabycia nieruchomości, to prosta kalkulacja: 2 dzieci oznacza 24 000€. Przy obecnej 6,5% stawce podatku od nabycia nieruchomości, przy cenie zakupu 370 000€ więcej zostanie mi w kieszeni, jeśli uniknę opłacenia podatku od nieruchomości, niż w przypadku wartości zakupu poniżej 370 000€, gdzie lepiej skorzystać z Baukindergeld. Oczywiście fajnie byłoby wydać jak najmniej pieniędzy: nie płacąc podatku od nieruchomości i skorzystać z Baukindergeld. Inne pytanie: Do kogo pójść o pomoc? Do prawnika? Jeśli tak, to jakiej specjalizacji?

Napisany przez 2tneub
Zanim zatrudnisz prawnika, zapytaj bez zobowiązań w KFW.

Napisany przez Lelleck
Na stronie KFW istnieje wstępna kontrola. Spełniamy ją, z jednym wyjątkiem: Pytanie: Czy zamieszkali Państwo już w swoim nowym domu? Odpowiedź: Tak, ponad 3 miesiące temu -> W takim przypadku nie kwalifikujecie się na program Rodzina Budująca. Jednak: Decydującą datą jest data wprowadzenia się w zameldowaniu. Jeśli nie przeprowadzili się Państwo, ponieważ kupili swoje wynajmowane mieszkanie, decydującą datą jest data podpisania umowy kupna-sprzedaży. Nie mamy pisemnej umowy najmu, ponieważ są to rodzice mojej żony. Jednak mając pewne ustalenia, pewnie można to uznać jako ustną umowę najmu. W rezultacie spełnimy warunki do otrzymania dotacji, gdy tylko moja żona odkupi Dom w całości. To, że w przyszłości dołączę ja, nie powinno mieć wpływu na otrzymanie wsparcia. Czy tak to dobrze rozumiem?

Napisany przez NaTwoim13
Wniosek należy złożyć razem z umową zakupu, zaświadczeniem meldunkowym i dwuzdaniowym wyjaśnieniem, dlaczego - co trzeba wyjaśnić - nie doszło do przeprowadzki. Wniosek powinna złożyć wyłącznie Pani małżonka, ponieważ jest właścicielką w 100%. Dotacja jest udzielana w pełnej wysokości i mogłaby być w pełni zabezpieczona, jeśli wszystkie inne parametry będą pasowały.

Napisany przez Lelleck
Świetnie. Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez Hilfe
Po prostu zmień adres wcześniej...,

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy!! . Dokąd i dlaczego musisz się zameldować? Lellek już tam mieszka, on w ogóle nie musi się przecież zameldowywać.

Napisany przez Fly
W każdym razie zalecam skontaktowanie się ponownie z KfW. Przy sprzedaży, o ile wiem, tracisz prawo do dodatku mieszkaniowego. W tym przypadku jest to oczywiście szczególna sytuacja, w której Twoja żona sprzedaje Dom częściowo, ale właśnie swojemu mężowi. Niemniej jednak zalecam wcześniejszy kontakt z KfW, aby dowiedzieć się, czy w tym rodzaju sprzedaży zasada, że przy sprzedaży tracisz prawo do dodatku, jest wyjątkiem. Nie chcę, żebyście na końcu zostali w sytuacji kłopotliwej.

Napisany przez NaTwoim13
Fly, ważne jest, aby nadal posiadać 50% udziałów i nadal mieszkać w nieruchomości, wtedy nadal będzie wypłacane świadczenie budowlane dla rodzin. Jeśli kupi 100% udziałów, a następnie sprzeda 50%, to nie będzie to korzystne pod względem świadczenia, jeśli nadal będzie mieszkać w nieruchomości.

Napisany przez Fly
No dobrze. Ale nie musisz tak krzyczeć.

Napisany przez NaTwoim13
Lataj, nie rozumiem cię. Nie było w ogóle krzyku, moim celem było raczej podkreślenie istotnych kwestii. Jeśli krzyczę, co u ciebie w ogóle nie ma uzasadnienia, stosuję co najmniej 3 wykrzykniki Ponadto zadzwoniłem do KfW w sprawie TE i upewniłem się, że udzielę - jak można odemnie oczekiwać - solidnej odpowiedzi. W ten sposób poszerzyłem również swoją wiedzę.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Lataj, ważne jest, abyś nadal miała 50% udziałów i nadal mieszkała w nieruchomości, wówczas będzie nadal wypłacane świadczenie z programu Baukindergeld. Jeśli kupi 100% i sprzeda potem 50%, to nie jest niekorzystne dla wsparcia, jeśli nadal zamieszkasz w nieruchomości.
Radziłbym nie tylko dzwonić, ale również domagać się pisemnie!!!! Nic nie ma znaczenia ustnie!

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, wyjaśnij mi, od kiedy KfW potwierdza coś na piśmie i dlaczego instytucja ta powinna to robić i przede wszystkim dlaczego powinna. Proszę mi to wyjaśnić!

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, wyjaśnij mi, od kiedy KfW potwierdza coś na piśmie i dlaczego ten instytut powinien to robić, a przede wszystkim musi to zrobić. Proszę wyjaśnij mi!
Musi, że nic. Można spróbować. Dziś też dzwoniłem. Było pewne niezdecydowanie i decyzja zapadnie na podstawie dostępnych dokumentów!!

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, pomoc, pomoc Istnieją jasne wytyczne i warunki, które podałem. Proszę przeczytać to i przekazać to klientom Centrum Konsumenta, jeśli pojawi się to pytanie.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, pomocy, pomocy Istnieją jasne wytyczne i warunki, które przedstawiłem. Proszę przeczytać to i poinformować swoich klientów w Biurze Ochrony Konsumenta, jeśli taka sytuacja się pojawi.
Myślałem, że dzwoniłeś??

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, zrobiłem to nawet dwa razy i za każdym razem otrzymałem świetne i wartościowe informacje, które chętnie udostępniam publicznie oraz autorowi pytania.

Napisany przez 2utopus
noelmaxim pisze: Kupując 100% i sprzedając potem 50%, czy nie jest to szkodliwe dla dofinansowania, jeśli nadal zamieszkuje nieruchomość.
Jeśli nie jest to szkodliwe dla dofinansowania, to zatem jest szkodliwe

Napisany przez NaTwoim13
To również można zobaczyć, dzięki utopus Oczywiście można było to bardziej wyraźnie opisać jako szkodliwe dla rozwoju. Nie nie i nie szkodzi, więc lepiej pominięcie nie, podwójna negacja, minus razy minus daje plus. Dzięki.

Napisany przez Lelleck
Dziękujemy za wysiłek i informacje. Będziemy postępować zgodnie z planem i poinformujemy Was o wyniku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata