- pt kwie 05, 2019 8:39 am
Witam wszystkich,
ponieważ dotąd nie znalazłem tutaj na forum przypadku, który odzwierciedlałby mój, teraz zakładam własny wątek.
Oto sytuacja:
Mieszkam z żoną, dziećmi i teściami w jednym domu. Jesteśmy tam zameldowani, ale nie mamy umowy najmu. Ten Dom należy do teściów, którzy właśnie budują nowy Dom i się wyprowadzają. Chcemy przejąć ten Dom, także prawnie.
Dotychczas mieliśmy taki plan:
1. Moja żona kupuje Dom od moich teściów. Ponieważ są oni przede wszystkim krewnymi, nie ma podatku od nabycia nieruchomości, ale jedynie koszty notarialne itp...
2. Następnie ja kupuję połowę domu od żony. Tutaj również nie powinno być podatku od nabycia nieruchomości.
Jednak teraz, gdy istnieje pożyczka na Dom z budowy, chcielibyśmy oczywiście ją uzyskać, ale mamy następujące pytania:
1. Czy między zakupem domu przez żonę i zakupem przeze mnie połowy domu istnieje konieczna przerwa czasowa?
2. Liczy się data, od której jest się zameldowanym w zakupionym domu. Ale ponieważ jesteśmy już od kilku lat tam zameldowani, nie mielibyśmy prawa do pożyczki na Dom z budowy. Ale czy nie powinny istnieć wyjątki w tym przypadku?
3. Czy moja żona może już złożyć wniosek o pożyczkę na Dom z budowy, jeśli jest jedynym właścicielem? Czy ma to znaczenie, jeśli później dołączę?
4. Czy istnieje może prostszy/bardziej sensowny sposób postępowania?
Z góry dziękuję.
Lelleck