- sob kwie 06, 2019 7:28 pm
Cześć Forum,
mój pierwszy post na forum i od razu mam - przewiduję to - kilka pytań.
W ciągu ostatnich tygodni i miesięcy byłem cichym czytelnikiem, ale teraz, po ponad 1,5 roku poszukiwań, znaleźliśmy nasz obiekt i potrzebuję Waszej opinii i wsparcia.
Co sądzicie o naszym planie?
Czy warunki są odpowiednie i zdrowe?
A może sobie za dużo obiecujemy?
O nas:
On, 32 lata, netto 2600€ (po odliczeniu samochodu służbowego z użytkowaniem prywatnym -290€)
Ona, 31 lat, netto 3200€
bez dzieci, małżeństwo
Planowane jest jedno dziecko w ciągu najbliższych 1-3 lat. Żona planuje pozostać w domu przez dwa lata (z odpowiednimi świadczeniami rodzicielskimi 900€) plus dodatek rodzinny
Kapitał własny 110.000€ (całkowicie samodzielnie oszczędzony) - chcielibyśmy wprowadzić 80.000€
oboje otrzymują 13 pensji oraz premię w wysokości około 6000€ netto rocznie
obecny czynsz wraz z opłatami 1250€
miesięczna stawka oszczędnościowa 2000-3000€ (żyjemy dobrze i lubimy sobie od czasu do czasu coś pozwolić)
Co do obiektu:
Bungalow z 1969 roku
na północy Kolonii
427.000€ plus koszty zakupu --> czyli po odliczeniu kosztów zakupu zostanie około 30.000€ z kapitału własnego
155 mkw na dwóch poziomach
Możliwość wynajęcia około 50 mkw na dolnym poziomie
Klasyfikacja energetyczna G (!!!) 230 kwh
Ciepłownia
Duże remonty w 2014 roku (oprócz różnych zabiegów estetycznych wykonano całą instalację elektryczną, w dolnym poziomie wymieniono wszystkie okna)
Górny poziom ma okna aluminiowe z podwójną szybą z około 1990 roku
Co myślicie? Czy finansowanie jest wykonalne?
Przygotowujemy się do finansowania na co najmniej 15 lat, klasyczne kredyt ratalny.
Rata 1500€ + Oszacowane 500€ opłat dodatkowych
Grając z dostępnymi kalkulatorami, po 15 latach wychodzi mi pozostały dług w wysokości 200.000€? Za dużo?
W czasie urlopu rodzicielskiego...