Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy prezentujące się pozytywnie + zdrowe? 427 000€

Napisany przez Cheche09
Cześć Forum, mój pierwszy post na forum i od razu mam - przewiduję to - kilka pytań. W ciągu ostatnich tygodni i miesięcy byłem cichym czytelnikiem, ale teraz, po ponad 1,5 roku poszukiwań, znaleźliśmy nasz obiekt i potrzebuję Waszej opinii i wsparcia. Co sądzicie o naszym planie? Czy warunki są odpowiednie i zdrowe? A może sobie za dużo obiecujemy? O nas: On, 32 lata, netto 2600€ (po odliczeniu samochodu służbowego z użytkowaniem prywatnym -290€) Ona, 31 lat, netto 3200€ bez dzieci, małżeństwo Planowane jest jedno dziecko w ciągu najbliższych 1-3 lat. Żona planuje pozostać w domu przez dwa lata (z odpowiednimi świadczeniami rodzicielskimi 900€) plus dodatek rodzinny Kapitał własny 110.000€ (całkowicie samodzielnie oszczędzony) - chcielibyśmy wprowadzić 80.000€ oboje otrzymują 13 pensji oraz premię w wysokości około 6000€ netto rocznie obecny czynsz wraz z opłatami 1250€ miesięczna stawka oszczędnościowa 2000-3000€ (żyjemy dobrze i lubimy sobie od czasu do czasu coś pozwolić) Co do obiektu: Bungalow z 1969 roku na północy Kolonii 427.000€ plus koszty zakupu --> czyli po odliczeniu kosztów zakupu zostanie około 30.000€ z kapitału własnego 155 mkw na dwóch poziomach Możliwość wynajęcia około 50 mkw na dolnym poziomie Klasyfikacja energetyczna G (!!!) 230 kwh Ciepłownia Duże remonty w 2014 roku (oprócz różnych zabiegów estetycznych wykonano całą instalację elektryczną, w dolnym poziomie wymieniono wszystkie okna) Górny poziom ma okna aluminiowe z podwójną szybą z około 1990 roku Co myślicie? Czy finansowanie jest wykonalne? Przygotowujemy się do finansowania na co najmniej 15 lat, klasyczne kredyt ratalny. Rata 1500€ + Oszacowane 500€ opłat dodatkowych Grając z dostępnymi kalkulatorami, po 15 latach wychodzi mi pozostały dług w wysokości 200.000€? Za dużo? W czasie urlopu rodzicielskiego...

Napisany przez Blume0815
Hej Philip, choć nie jestem ekspertem finansowym, po 15 latach będziesz miał 47 lat i nadal będziesz miał 200 000 € długu. Jeśli to wpiszesz do kalkulatora finansowego, zobaczysz, że okres kredytowania wynosi tu zaledwie ~30 lat. A jeśli po 15 latach stopy procentowe wzrosną do 3%, będziesz mógł zobaczyć na kalkulatorach, ile będziesz musiał pracować tylko dla banku. Dla nas saldo długu byłoby zbyt wysokie, a bez dodatkowych spłat niemożliwe do wykonania. Nawet w wieku emerytalnym musiałbyś spłacać dług. Ponadto podczas renowacji należy liczyć się z regularnie pojawiającymi się kosztami. Tu trochę tego, tam trochę tamtego. Dlatego trudno będzie zaoszczędzić dużo pieniędzy, aby obniżyć koszty kredytu na dalsze finansowanie. Jak powiedziałem, nie jestem ekspertem, ale mielibyśmy spokojniejszy sen tylko wtedy, gdy kredyt zostałby spłacony przed przejściem na emeryturę, a to w najgorszym przypadku, czyli bez planowania funduszy, których obecnie nie mamy. Czy zastanawiałeś się już, jak spłacisz te 200 000 € długu, nawet w przypadku znacznego wzrostu stóp procentowych, możliwie przed przejściem na emeryturę? edycja: czy dobrze zrozumiałem (jest już późno), że kupujesz Dom i nie remontujesz go nawet raz? Nie chcę przekraczać granic, ale w przypadku domu z 1969 roku zdecydowanie odradzałbym ci to, niezależnie od tego, co tam zostało zrobione. Możesz być pewien, że zawsze coś się pojawi. I nie wolno zapominać, że nowe przepisy dotyczące modernizacji / przebudowy również mają zastosowanie. Oznacza to, że im starszy jest Dom, tym może być droższy, ponieważ oprócz przebudowy możesz być zmuszony do wymiany czegoś zupełnie innego. Szczególnie w tej cenie! Najpierw myślałem, że koszty renowacji są już w cenie.

Napisany przez finanzierung
Do obiektu: Bungalow z 1969 roku na północy Kolonii 427.000€ plus koszty zakupu --> oznacza to, że około 30.000€ pozostanie z kapitału własnego po kosztach zakupu 155 mkw na dwóch poziomach Opcja wynajęcia około 50 mkw na dolnym poziomie Energooszczędność G (!!!) 230 kwh Ciepłownia Duże remonty w 2014 roku (oprócz różnych działań optycznych wykonano całkowitą wymianę instalacji elektrycznej, na dolnym poziomie wymieniono wszystkie okna) Górny poziom posiada okna aluminiowe z podwójną szybą z około 1990 roku Co myślicie? Czy finansowanie jest możliwe? Wyobrażamy sobie finansowanie na co najmniej 15 lat, klasyczny kredyt ratalny. Raty 1500€ + Szacowane 500€ NK Tak na marginesie: Jeśli dobrze przeczytałem w sieci, cena za kWh ciepła miejskiego wynosi 10,5 centa? W takim razie koszty ogrzewania byłyby 155 mkw x 230 kWh/mkw x 0,105 EUR/kWh = 3.900 EUR/rok ??? -> 325 EUR / miesiąc ?? W przeciwnym razie mamy tutaj kalkulator, który zapewne da najlepsze prognozy wszystko będzie dobrze.

Jeśli jako pełnopłatnik obliczę to, przy 2% oprocentowaniu i czasie spłaty do 2054 roku, wychodzi miesięcznie 1 325 EUR plus opłaty dodatkowe i myślę, że 500 EUR nie wystarczy, jeśli dobrze policzyłem koszty ogrzewania. Szacuję raczej 600-700 EUR, więc prawie 2 000 EUR tylko na mieszkanie, zostaje po dzisiejszym poziomie 5 800 EUR - 2 000 EUR, czyli 3 000 EUR. To powinno wystarczyć, aby utrzymać dotychczasowy standard życia. Powinno również być możliwe gromadzenie oszczędności. W najgorszym przypadku (lub w szczęśliwym przypadku pojawienia się potomstwa) byłoby to prawdopodobnie 3 700 EUR, więc pozostałoby 1 700 EUR. Wtedy jednak powinno być wystarczająco oszczędności. Przecież dziecko nie przyjdzie od razu jutro, prawda? Dla mnie kluczowym punktem jest także, jak zauważył Blume, koszty renowacji...

Napisany przez NaTwoim13
finanzierung pisze: W przeciwnym przypadku mamy tutaj wszystko będzie dobrze Kalkulator Urody, który z pewnością poświadczy najlepsze warunki.
Cytat od finanzierung Jeśli jako osoba spłacająca całą kwotę, obliczam to na 2% oprocentowania i okres do 2054 roku, wychodzi mi miesięczna kwota 1.325 EUR plus koszty dodatkowe i myślę, że 500 EUR nie będą wystarczające, jeśli dobrze obliczyłem ogrzewanie. Raczej szacuję raczej 600-700 EUR, co daje prawie 2.000 EUR tylko na mieszkanie, pozostaje na dzisiejszą datę 5.800 EUR - 2.000 EUR 3.000 EUR. To powinno wystarczyć, aby utrzymać obecny standard życia. Tworzenie oszczędności nie powinno być problemem. W najgorszym przypadku (lub w szczęśliwym przypadku pojawienia się potomstwa) byłoby to prawdopodobnie 3.700 EUR, następnie pozostałoby 1.700 EUR, ale wtedy powinno być wystarczająco oszczędności. Dziecko nie przychodzi przecież od razu jutro, prawda? Dla mnie istotnym punktem byłoby, jak zauważył Blume, koszty remontu..... Finansowanie, czyli nie muszę niczego upiększać?

Nie, Tym razem prowizja idzie do mnie....

Napisany przez Cheche09
Dziękuję za szybkie (uczciwe) odpowiedzi! Walkę między użytkownikami zauważyłem nawet jako cichy czytelnik... Nie widziałem jeszcze dokumentów dotyczących prac renowacyjnych, dlatego muszę polegać tylko na informacjach od maklera. Zrobione zostały okna, instalacja elektryczna, wszystkie przewody, ciepłownictwo miejskie w 2000 r. (?), oraz wspomniane już poprawki estetyczne. Co do dachu, izolacji nie mam jeszcze informacji. Chciałbym skorzystać z usług rzeczoznawcy przy najbliższej możliwej okazji, aby lepiej ocenić sytuację. Co do obiektu: Na pierwszy rzut oka można od razu wprowadzić się, nowocześnie odnowiony pięć lat temu, planowane są jednak wydatki w wysokości około 15.000€ na meble itp. To, co mnie niepokoi, to wspomniane przez Was wysokie opłaty eksploatacyjne i deklarowane 230 KWH - czy energetycznie bungalow jest aż tak słabo oceniany? Obawiam się, że cena ciepłownictwa miejskiego jest za wysoka. Dlaczego więc dokonano przejścia na ciepłownictwo miejskie? Co do finansowania: Według moich obliczeń będę mógł spłacić cały kredyt przed osiągnięciem wieku emerytalnego, te 1500€ nie wykluczają dodatkowych spłat - nawet jeśli będą one tylko poprzez premie i świąteczne bonusy, powinny być one możliwe do zrealizowania przy takim dochodzie, czy jest to zdrowy błąd z mojej strony? Kwota 1500€ może również zostać zmieniona, ale z tego co czuję, wolałbym zachować wyższą stawkę oszczędności i pracować nad dodatkowymi spłatami. Co do ceny - to po prostu Kolonia, domy z lat 90., bliźniaki o powierzchni 300m² z 110m² powierzchni mieszkalnej zaczynają się od 460.000€, okolice wyglądają podobnie. Alternatywą byłaby wynajęta kawalerka za 1500€. Ceny tutaj są aktualnie niepodlegające negocjacji, raczej słyszy się historie, gdzie ludzie z kopertą pełną pieniędzy otrzymywali nieruchomość podczas oględzin

Napisany przez NaTwoim13
Nikt nie potrafi lepiej oszacować, ile mogą/chcą wydać na mieszkaniu niż oni. Nikt nie zna rzeczywistych kosztów dodatkowych, które muszą sami zasięgnąć informacji, nikt też nie zna ich stylu życia. Polecam również przemyślenie okresu wiązania oprocentowania, jeśli pozostałą kwotę zadłużenia w wysokości 200 000 euro po 15 latach uważają za ryzyko, ponieważ nikt nie wie, czy faktycznie uważają to za ryzyko, ani czy w ogóle muszą to uważać, ponieważ nikt nie potrafi lepiej ocenić niż oni, czy dodatkowe spłaty są realistyczne i czy mogą zostać wykonane, czy nie. Faktem jest, że ich dochód jest doskonały, a lata poświęcone na wychowanie dzieci można również dobrze pokryć opcją zmiany współczynnika spłaty kapitału. Zachowują rezerwy z posiadanych środków własnych, do dyspozycji jest premia w wysokości 6 000 euro, jak również trzynastka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata