Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dom lub mieszkanie

Napisany przez tomy778
Cześć wszystkim, moja partnerka i ja stajemy przed decyzją, czy kupić mieszkanie (nowe, 105m2 z ogrodem, jesień 2019) czy zbudować Dom (jesień 2020). Krótko o obu obiektach: Mieszkanie: nowe, z dużym tarasem i ogrodem, 3,5 pokoju i 105m2 za 415.000€, wliczając miejsce postojowe w podziemnym garażu. Dom: działka 500m2 za niecałe 200.000€ plus Dom o powierzchni 180m2 (garaż i otoczenie) za 500.000€, razem 700.000€. Lokalizacja to przedmieścia Kolonii, około 15 minut od centrum Kolonii. Dochód: On ma 34 lata, zarabia netto 4.200€ plus 13. pensja, jest singiel, nie ma dzieci i żadnych kredytów oprócz 3 nieruchomości jako inwestycje kapitałowe, które same się utrzymują i dobrze funkcjonują. Nie będą brane pod uwagę. Wartości mieszkań: Mieszkanie 1 wartość około 100.000€, pozostały dług 18.000€ Mieszkanie 2 wartość około 350.000€, pozostały dług 255.000€ Mieszkanie 3 wartość około 310.000€, pozostały dług 280.000€ Ona ma 30 lat, zarabia netto 2.300€ (90% etatu), jest singielką, ma dziecko (3 lata) z alimentami 300€ plus dodatek mieszkaniowy 190€, co daje około 2.800€. Ma kredyt samochodowy ze stałą ratą 150€, który będzie trwał jeszcze 3-4 lata. Kapitał własny: On około 60.000€ w gotówce Ona nie ma kapitału własnego Planowanie dzieci jest niepewne. Jeśli tak, to być może jeszcze 1 dziecko, ale dopiero za 3-4 lata. Niedawno wprowadziłem się do niej. Aktualny czynsz wynosi około 900€, wcześniej 2.200€. Mieszkanie wystarczy jeszcze na rok, ponieważ jest po prostu za ciasne (70m2 z niepraktycznym rozkładem). Ceny nie będą tańsze, a mieszkanie z ogrodem można łatwo wynająć, jeśli zajdzie taka potrzeba. Oczywiście Dom byłby świetny, ale zdecydowanie wiązałby się z większymi kosztami. Chcielibyśmy płacić tylko koszty dodatkowe z kapitału własnego i resztę finansować. Mieszkanie zostało już wycenione przez bank i pasuje. Czy ktoś był kiedyś w podobnej sytuacji? Jak rozwiązać kwestię podziału właścicielskiego w przypadku mieszkania (istotne jest, że płacę całe dodatkowe koszty w wysokości około 34.000€ ze swojego kapitału własnego)? Skłaniałbyś się raczej ku domowi czy mieszkania? Przeprowadziliśmy również ogólne obliczenia budżetowe: Dochód: około 6.900€ Wydatki: - kredyt samochodowy około 150€ - Żywność około 700€ - Ubezpieczenia około 150€ - Odzież około 200€ - Oszczędności (urlop, samochód, sprzęt AGD) 700€ - Inne (umowy telefoniczne, klub, sport itp.) 200€ - Czas wolny (wizyty w restauracjach, kino itp.) 300€ - Oszczędzanie 1.000€ na dodatkową spłatę Suma sumarum to około 3.400€, przy czym byliśmy hojni, ponieważ chcemy również cieszyć się życiem. Zostaje nam 3.500€ na Dom lub mieszkanie. Oczywiście nie chcemy płacić takiej sumy miesięcznie, zwłaszcza że zakładałem miesięczną ratę oszczędnościową w wysokości 1.000€ na spłatę dodatkową i chcemy wykorzystać 13. pensję na ten cel. Naszym celem jest zakończenie procesu w ciągu maksymalnie 30 lat, chętnie trochę wcześniej. Poziom spłaty nie powinien być niższy niż 3%.

Napisany przez 2utopus
Osobiście zdecydowałbym się na mieszkanie - przy kwocie kredytu wyższej o około 310 tys. €, przy oprocentowaniu 2% i spłacie 3%, rata za Dom byłaby o prawie 1300 € wyższa miesięcznie ... Osobiście wolałbym zainwestować te pieniądze w wyższą spłatę mieszkania, aby szybciej pozbyć się długu. (Podatkowo można oczywiście rozważyć przeniesienie części kredytu na istniejące nieruchomości, aby móc je odliczyć.) Do mieszkania możecie wprowadzić się także o rok wcześniej i zaoszczędzić na czynszu - w razie potrzeby może być także łatwiej opłacane przez jedną osobę. Ale to oczywiście tylko moja osobista opinia.

Napisany przez tomy778
utopus pisze: Do mieszkania możecie wprowadzić się również rok wcześniej i zaoszczędzić na czynszu - w razie czego może być on także lepiej opłacany przez jedną osobę. Ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie.
Zwłaszcza drugi punkt jest prawdziwy. W razie czego, tylko ja mogę utrzymać mieszkanie. Oczywiście nikt tego nie życzy sobie, ale musiałaby zostać znaleziona rozwiązanie dla partnerki.... Dom zawsze był i nadal jest marzeniem, ale osobiście zakładam, że suma w okolicach 700 tys. euro na Dom wiązałaby się z miesięcznym obciążeniem w wysokości około 2 800 euro łącznie z opłatami dodatkowymi itp. To już jest szaleństwo. Zaletą jest więcej przestrzeni i możliwość dostosowania wszystkiego według własnych upodobań, a wadą oczywiście są duże miesięczne wydatki itp...

Napisany przez NaTwoim13
W ogólnym rozrachunku widzę obecnie sensowność mieszkania, zwłaszcza że jest tam ogród i w zasadzie nie ma nic przeciwko temu, aby w przyszłości - gdy się bardziej ustabilizujemy lub przynajmniej przetestujemy - je powiększyć, a mieszkanie można wynająć lub sprzedać. Fakt, że dla mnie dwie osoby i trzyletnie dziecko w mieszkaniu wynajmowanym o powierzchni 70 m² nie jest zadowalającą sytuacją, dlatego mogę sobie pozwolić i nabyć większą przestrzeń mieszkalną.

Napisany przez tomy778
pisze: W sumie również uważam, że obecnie sensowniejsze byłoby mieszkanie, zwłaszcza że mamy ogród i w ogóle nie ma nic przeciwko temu, aby w kolejnych latach - gdy jeszcze bardziej się ustatkujemy, przynajmniej sprawdzimy - powiększyć mieszkanie, które można wynająć, ale także sprzedać. Faktem jest jednak, że mieszkanie wynajęte dla dwóch osób i trzyletniego dziecka na 70 mkw. to nie jest zrównoważony stan, więc mogę sobie pozwolić na większą przestrzeń życiową i zakup.
Absolutnie, masz w całej kwestii rację. Gdyby mieszkanie miało dobrze rozplanowany układ, 70 mkw. byłoby wystarczające. Jednak przestrzeń ta ginie w wielkim korytarzu itp.. Również kwestia znalezienia siebie jest ważnym aspektem. Jeśli coś pójdzie nie tak, nikt z nas nie będzie w stanie utrzymać domu, a sprzedaż nie będzie łatwa, a czynsz nie pokryje kosztów...

Napisany przez Hilfe
Mieszkanie.......

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata