Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie dotyczące kredytu ratalnego / pożyczki.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam (dla was pewnie proste) pytanie dotyczące pożyczek. Uczę się na opiekuna osób starszych, a ekonomia jest jednym z egzaminowanych przedmiotów i już pojutrze mam egzamin. Mówiliśmy o tym, że kredyt ratalny to pożyczka, w której miesięczna rata składa się z kapitału + odsetek. Narysowaliśmy wykres, z którego wynika, że odsetki spadają w miarę upływu czasu, podczas gdy kwota kapitału pozostaje taka sama. To jednak nie jest takie proste, prawda? Czy nie jest raczej tak, że odsetki na początku są dodawane do kwoty wypłaconej i że w związku z tym przez cały okres trwania kredytu płaci się stałą kwotę kapitału (taka sama co miesiąc) + odsetek (tak samo każdego miesiąca) ?! Jako zaletę kredytu ratalnego zapisaliśmy: - łączne obciążenie odsetkami jest niskie -> Dlaczego ? Czy odsetki faktycznie nie są wysokie, skoro kwota kapitału maleje ??! jako wadę: - wysokie obciążenie na początku zobowiązania płatnościowego -> Dlaczego? obciążenie przecież jest takie samo każdego miesiąca ??! Dziękuję za odpowiedzi, nie mam pojęcia o ekonomii... =) aha, jeszcze jedno: było kiedyś pytanie egzaminacyjne o to, jaka forma kredytu jest typowa dla finansowania zakupu pojazdu, czyli samochodu.. czy ktoś ma zielone pojęcie? kredyt ratalny czy ratenkredit.. albo coś zupełnie innego `??? dziękiii!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata