Re: Zarejestrować samochód używany / dotychczas ubezpieczony przez ojca / zmienić ubezpieczenie
Napisany przez ST7887 -
- ndz kwie 21, 2019 10:29 am
Cześć, po wypadku kupiłem używane auto, które, gdy dokumenty zostaną dostarczone, chcę zarejestrować.
Dotychczas byłem ubezpieczony przez Allianz na ojca z bonusem SF 13 lub 12. Był on właścicielem pojazdu. ubezpieczenie pokryło szkodę poszkodowanego. W rezultacie w przyszłym roku spadam na bonus SF 6 lub 7.
Mam prawo jazdy od prawie 13 lat i mam 31 lat. Wyrejestrowałem uszkodzone auto (złom) dwa miesiące temu.
Teraz muszę zrobić dwie rzeczy:
1. Przenieść ubezpieczenie dla starego samochodu na siebie, z bonusem.
2. Wykupić ubezpieczenie autocasco, chętnie u innego ubezpieczyciela.
Ponieważ czas jest bardzo ograniczony, nie wiem, czy uda mi się tego dokonać. Mam praktycznie tylko 3 dni z powodu Wielkanocy. Czy muszę pozostać w Allianz? Nie chciałbym, ponieważ moim agentem jest osoba obsługująca zbyt wielu klientów i potrzebuje tygodni, żeby się odezwać.
Czy mogę przenieść bonus SF do innego ubezpieczyciela po zarejestrowaniu pojazdu? Czy pozostanę na bonusie SF 12 w następnym roku w innym ubezpieczeniu?
Boję się, że będzie bardzo drogo, jeśli w 2020 roku znowu będę miał wypadek. Dziękuję