Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zarejestrować samochód używany / dotychczas ubezpieczony przez ojca / zmienić ubezpieczenie

Napisany przez ST7887
Cześć, po wypadku kupiłem używane auto, które, gdy dokumenty zostaną dostarczone, chcę zarejestrować. Dotychczas byłem ubezpieczony przez Allianz na ojca z bonusem SF 13 lub 12. Był on właścicielem pojazdu. ubezpieczenie pokryło szkodę poszkodowanego. W rezultacie w przyszłym roku spadam na bonus SF 6 lub 7. Mam prawo jazdy od prawie 13 lat i mam 31 lat. Wyrejestrowałem uszkodzone auto (złom) dwa miesiące temu. Teraz muszę zrobić dwie rzeczy: 1. Przenieść ubezpieczenie dla starego samochodu na siebie, z bonusem. 2. Wykupić ubezpieczenie autocasco, chętnie u innego ubezpieczyciela. Ponieważ czas jest bardzo ograniczony, nie wiem, czy uda mi się tego dokonać. Mam praktycznie tylko 3 dni z powodu Wielkanocy. Czy muszę pozostać w Allianz? Nie chciałbym, ponieważ moim agentem jest osoba obsługująca zbyt wielu klientów i potrzebuje tygodni, żeby się odezwać. Czy mogę przenieść bonus SF do innego ubezpieczyciela po zarejestrowaniu pojazdu? Czy pozostanę na bonusie SF 12 w następnym roku w innym ubezpieczeniu? Boję się, że będzie bardzo drogo, jeśli w 2020 roku znowu będę miał wypadek. Dziękuję

Re: Zarejestrować samochód używany / dotychczas ubezpieczony przez ojca / zmienić ubezpieczenie

Napisany przez 2utopus
ST7887 pisze: Cześć, kupiłem używany samochód po wypadku, który chcę zarejestrować, jak tylko będę miał dokumenty. Dotychczas byłem ubezpieczony przez Allianz u mojego ojca z bonusem 13 lub 12. On był posiadaczem pojazdu. ubezpieczenie pokryło szkodę poszkodowanego. W wyniku tego spadłem teraz do bonusu 6 lub 7 na przyszły rok.
Ty w ogóle nie spadasz, ponieważ nie jesteś posiadaczem. Cytat ST7887 Mam prawo jazdy od prawie 13 lat, mam 31 lat. Dwa miesiące temu wyrejestrowałem samochód po wypadku (szkoda całkowita). Teraz musiałbym zrobić dwie rzeczy. 1. Przenieść ubezpieczenie starego samochodu na siebie, z obecnym bonusem. 2. Wykupić polisę autocasco, chętnie również w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Do mojej wiedzy zawsze ubezpieczenie OC jest powiązane z autocasco w jednym towarzystwie. Prawdopodobnie nie będziesz mógł przenieść swojego bonusu do innego ubezpieczyciela. Cytat ST7887 Ponieważ wszystko jest bardzo napięte czasowo, nie wiem, czy w ogóle dam radę. Ze względu na Wielkanoc mam praktycznie tylko 3 dni. Czy muszę pozostać w Allianz? Nie chciałbym, ponieważ doradca ma za dużo klientów i potrzebuje tygodni, aby się odezwać? Czy mogę zabrać bonus do innego ubezpieczyciela po zarejestrowaniu pojazdu? Czy pozostanę na bonusie 12 u innego ubezpieczyciela w przyszłym roku? Obawiam się, że to będzie bardzo drogie, jeśli zdarzy mi się kolejny wypadek w 2020 roku. Dzięki Ze względu na wypadek - który musisz także zgłosić w innym towarzystwie ubezpieczeniowym, zazwyczaj jest obniżka - chyba że masz ochronę zniżek - ale wówczas nie będzie można zmienić ubezpieczyciela, jeśli chcesz zachować zniżkę po szkodzie. Zazwyczaj po każdym wypadku staje się drożej.

Napisany przez ST7887
utopus pisze: Nie zjeżdżasz, ponieważ nie jesteś posiadaczem. O ile mi wiadomo, zawsze odpowiedzialność cywilna i ubezpieczenie autocasco idą razem w przypadku jednej polisy. Przełożenia zniżek SF możesz najprawdopodobniej dokonać tylko w tej samej firmie ubezpieczeniowej. W wyniku wypadku - który również musisz zgłosić w innej firmie ubezpieczeniowej, zazwyczaj następuje obniżenie klasy zniżek - prawdopodobnie już w tym roku? Chyba że masz zabezpieczenie zniżek - wówczas jednak nie można już dokonać zmiany, jeśli chcesz zachować zniżkę po szkodzie. Zazwyczaj po każdym wypadku staje się droższe.
Dziękuję, zastanawiam się dlaczego zostaję obniżony tak znacznie? Zawsze myślałem, że obniżana jest tylko jedna klasa po wypadku.

Napisany przez SySta
W jakim stopniu zostaniesz zdegradowany po jednym lub kilku wypadkach, można sprawdzić w warunkach ubezpieczenia odpowiedniego ubezpieczenia. (patrz dokumentacja umowy) Te czasy są więc bardzo zróżnicowane. Czy opłaca się zdecydować na zniżkę za wypadek, to każdy musi ocenić sam.

Napisany przez 2utopus
W traktacie o tworze - grube, około połowy albo przynajmniej 5 lat, wydaje mi się sensowne - jeśli szkody zdarzają się częściej, trzeba po prostu płacić wyższą składkę ... oraz w przypadku szkody poniżej 2000 € często korzystniejsze jest samodzielne jej pokrycie niż skorzystanie z ubezpieczenia.

Napisany przez SySta
Przy mniejszej szkodzie (z własnego doświadczenia... kiedyś spowodowałem drobną szkodę), firma ubezpieczeniowa (Cosmos direkt) wyraźnie zapytała mnie po wypłacie, czy chcę samodzielnie wziąć na siebie regulowaną kwotę. Suma szkody była mniejsza niż obniżka zniżek na lata. Obliczenia dokonałem wcześniej samodzielnie i zdecydowałem się zapłacić kwotę ubezpieczycielowi. Zaletą było to, że ubezpieczenie sprawdziło, zregulowało i zapłaciło... a ja musiałem tylko przelać regulowaną kwotę na ubezpieczenie.

Napisany przez ST7887
Cześć, dostałem teraz ofertę od Allianz. Kasko z udziałem własnym 500€ w SF13 kosztuje 514€ rocznie. Po spadku zniżek: 688€. Z drugim kierowcą powyżej 25. roku życia. Co sądzisz o tej ofercie? Czy jest przesadnie droga? Po 18 miesiącach w przypadku całkowitej utraty wartości samochodu będzie wypłacony pełny koszt zakupu. Czy uważasz, że niektóre niezakupione usługi są nadmiarowe?

Napisany przez BenniG
Tak więc Twoje zdjęcie zdecydowanie nie pasuje do tekstu. Na obrazie widnieje SF14 i 300/150 € składki własnej. Początkowo wspomniałeś o SF 12 lub 13, a teraz o składce własnej 500 €. To ofertę można ocenić dopiero po poznaniu Twojego samochodu i jego używania. Być może również pracodawca ma znaczenie. Decyzję o potrzebie dodatkowych świadczeń możesz podjąć tylko Ty. Inne ubezpieczenia nie oferują niektórych świadczeń wprost, więc w przypadku Allianz brzmi to tak, jakbyś miał ogromne braki w ubezpieczeniu.

Napisany przez ST7887
BenniG pisze: Więc Twoje zdjęcie zdecydowanie nie pasuje do tekstu. Na zdjęciu widnieją SF14 i 300/150 € udział w kosztach. Na początku wspomniałeś o SF 12 lub 13, a teraz o 500 € udziale własnym. Ofertę można ocenić dopiero po poznaniu Twojego samochodu i sposobu jego użytkowania. Potencjalnie różnicę może też robić pracodawca. Tylko Ty możesz ocenić, czy potrzebujesz dodatkowych usług. Inne ubezpieczenia nie oferują pewnych usług wprost, więc w przypadku Allianz brzmi to oczywiście tak, jakbyś miał ogromną lukę w ubezpieczeniu.
Przepraszam, jestem inny niż w ofercie: SF13 i od przyszłego roku SF07. Agent powiedział, że przy SF12 kwota jest taka sama. Udział własny jest taki, jak podano. Nawet nie wiem, co oznaczają nie wybrane usługi. Ochrona kierowcy itp.

Napisany przez BenniG
Jesteś pewien, że w ogóle potrzebujesz ubezpieczenia komunikacyjnego? Ok, z powodu zwrotu wartości zakupu po 18 miesiącach wydaje mi się to sensowne, ale potem...

Napisany przez ST7887
BenniG pisze: Czy jesteś pewien, że w ogóle potrzebujesz ubezpieczenia komunikacyjnego? Ok, ze względu na zwrot wartości po 18 miesiącach, wydaje mi się to sensowne, ale po tym czasie...
Chciałbym powiedzieć nie, ale los samochodu nie jest dla mnie łaskawy.

Napisany przez ST7887
Mam teraz ofertę od Alte Leipziger. Jest tańsza. Powiedzieli mi, że na przykład gdyby mój kolega odwiezie mnie moim samochodem do domu, to byłoby to pokryte. O ile nie będzie to regularne. Czy ta informacja w ogóle jest prawdziwa? Tam mam zniżkę SF 13. Czy zostanę zdegradowany do niższego poziomu zniżki w nowym roku u nowego ubezpieczyciela czy pozostanę przy zniżce SF13? Dziękuję

Napisany przez BenniG
Zażądaj pisemnego potwierdzenia tej informacji, wtedy będziesz miał coś konkretnego w ręku, a nie tylko w głowie. Jeśli miałeś wypadek w 2019 roku, a twój kontrakt obowiązuje od 01.01. do 31.12., to zazwyczaj zostanie on cofnięty na początku 2020 roku - nawet jeśli zmienisz ubezpieczyciela. Oczywiście mogą zdarzyć się błędy i można zapomnieć o cofnięciu. Sprawdź, czy ubezpieczyciele stosują różne tabele cofania i która z nich byłaby dla ciebie korzystniejsza.

Napisany przez ST7887
Mam teraz ofertę od VKB https://www.vkb.de/content/ 24 miesiące odszkodowania wartości zakupu w cenie używanej. Allianz tylko 17 miesięcy. Kierowca powyżej 25 lat jest uwzględniony. Cena 472€ za pełne ubezpieczenie z udziałem w kosztach własnych 150 oraz 500 w przypadku pełnego ubezpieczenia. Dotychczas nie znałem tego ubezpieczenia. Nie jestem także z Bawarii. Czy ktoś zna to ubezpieczenie? Dziękuję

Napisany przez Carlen
Jak doszedłeś do tego ubezpieczenia? Użyłem takiego kalkulatora porównawczego online przy moim ostatnim samochodzie i tak trafiłem na Ergo. Pozdrowienia, Carlen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata