Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - co myślicie, co jest realistycznie możliwe?

Napisany przez margla
Przed wszystkim - z góry dziękuję za pomoc! Chciałbym odwrócić temat finansowania budowy: Nie interesuje mnie pytanie, czy mogę sfinansować kwotę X z moimi obecnymi środkami finansowymi (patrz poniżej), lecz ile mogę wziąć kredytu przy raty X. Oto nasze podstawowe fakty: Ja: 40 lat, dochód około 2.500€ netto (z uwzględnieniem wszystkich kosztów związanych z firmowym autem) Partnerka: 35 lat, dochód około 1.500€ netto Jako kapitał własny posiadamy obecnie między 35 a 40.000€. Nie mamy długów ani innych stałych kosztów (samochód, paliwo itp.) Naszym planem jest poniesienie miesięcznego obciążenia kredytowego w wysokości między 1.200 a 1.500€ i najlepiej chcielibyśmy spłacić dług w ciągu około 20 lat. Jeszcze raz - dziękuję za pomoc

Napisany przez NaTwoim13
320.000 euro Cena zakupu 16.000 euro Koszty dodatkowe (bez pośrednika) __________________________ 336.000 euro Całkowite koszty odjęte 40.000 euro Kapitał własny 296.000 euro Potrzebne finansowanie 296.000,00 € / 20 lat stałe, pełne spłacanie / nom. 1,79 % / realne 1,83 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1.470,13 € / Stopa spłaty kapitału 4,170 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / okres karencji 6 miesięcy Bez wyboru lokalnych banków, nie zakładając dodatkowych spłat (co prowadziłoby do większej kwoty), jak również brak kosztów pośrednictwa, co zmniejszyłoby możliwą kwotę zakupu. 1) Czy część Kapitału własnego znajduje się w planie oszczędnościowym na zakup nieruchomości? 2) Który region (ze względu na wybór lokalnych banków) wchodzi w grę?

Napisany przez margla
Stanowi to trochę różnicy - około 30 000€ dostępne byłoby w gotówce. Następnie istnieje umowa oszczędnościowa z kapitałem w kwocie 12 000€ (jeszcze nie przydzielona, suma oszczędnościowa to chyba 52 000€; druga umowa oszczędnościowa ma obecnie zaledwie około 3 000€). Regionem byłaby Nadrenia Północna-Westfalia (Reński Zagłębie). Czy te czynniki miałyby raczej negatywny czy pozytywny wpływ? Jaka byłaby maksymalna wartość przy miesięcznej racie w wysokości 1200€? Z poważaniem i dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
BSV mogą być bezcenne (kredyt w białej księdze, finansowanie zewnętrznym kapitałem, obniżenie stopnia obciążenia) i przydział może zostać osiągnięty poprzez przekształcenie sumy częściowego oszczędzania, w razie potrzeby może być konieczne tymczasowe finansowanie do momentu przydziału. 10 000 euro kosztuje około 48 euro w przypadku pełnej opcji spłacania odsetek i kapitału. Dlatego 50 000 euro kosztuje około 242 euro.

Napisany przez margla
Cześć noelmaxin, Dziękujemy za odpowiedź. Jak podszedłbyś do tego z twojej perspektywy, jeśli nie chcesz jeszcze zawierać umowy, ale chcesz mieć co najmniej jedną ofertę w ręce? Myślę tutaj szczególnie o kwestii Schufa: Czy taka oferta nie miałaby bezpośredniego wpływu na ocenę w Schufa (aktualnie nie mam żadnych negatywnych wpisów)? Ostatnie pytanie dotyczące zrozumienia: Piszesz, że 50 000 € kosztuje około 242 € odsetek. Ale czy mogę teraz po prostu obliczyć maksymalną wartość przy pełnej spłacie w wysokości 1200 € miesięcznie?

Napisany przez NaTwoim13
Tak, 292 000 euro kosztuje 1 470 euro, co odpowiada kosztowi 242 000 euro i 1 201 euro (1 470 euro minus 248 euro, odpowiednio 292 000 euro minus 50 000 euro). 50 000 euro kosztuje 248 euro, a nie 242 euro, ale podałem przybliżone wartości. Nawet sprawdzenie przez bank kredytowej zdolności kredytowej powoduje tylko neutralne zapytanie warunków w SCHUFA, a oferta pośrednika nawet tego nie robi.

Napisany przez margla
Aha, ok noelmaxim! Co by Pan teraz poradził: Czy należy już skontaktować się z pośrednikiem (na przykład z Panem), nawet jeśli jeszcze nie jest się pewnym, czy można znaleźć Dom w ramach finansowego budżetu, czy też lepiej poczekać, aż zdecydowanie znajdzie się coś w budżecie?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć margla, możesz się ze mną skontaktować, chętnie pomogę ci indywidualnie również poprzez e-mail lub rozmowę telefoniczną poza forum. Jeśli znalezione zostały nieruchomości, mogę np. ocenić ich wartość i bezpłatnie przesłać ekspertyzę wartości. Nie musi to jeszcze być konkretna oferta finansowania ani koncepcja finansowania.

Napisany przez Hilfe
Chętnie podejmę się rozmowy na PW. Mam lepszą ofertę, o której nie chcę publicznie tutaj rozmawiać.

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc Lepsza oferta niż która?? Ty szelmuchu, wyrywasz mi rybę z haczyka

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata