Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester - Podatek w przypadku szkodliwej pełnej wypłaty świadczenia.

Napisany przez kastanie2409
Cześć wszystkim, mimo intensywnych poszukiwań i telefonów do instytucji kredytowych, nadal nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak wpłata prowadząca do utraty wsparcia wpływa podatkowo. Poniższa sytuacja: DWS TopRente Dynamik (plan oszczędnościowy w fundusze Riester) regularnie opłacany od 2006 rokuWpłaty tak wysokie jak maksymalne wsparcie, czyli ani poniżej, ani powyżej, więc nie ma nadmiernej oszczędnościPlanowane całkowite wypłacenie/sprzedaż w wieku 60 latSzkodliwe dla wsparcia, czyli jestem świadomy, że muszę zwrócić całe oszczędności podatkowe i dodatkiJestem również świadomy, że muszę opodatkować osiągnięty zysk przy sprzedaży Pytanie: Czy w tym przypadku zyski są opodatkowane w całości czy tylko w połowie (50%)? Przykład: Suma wszystkich wpłat: 40 000 EUR uzyskany wzrost wartości/zysk: 20 000 EUR Całkowity stan posiadania: 60 000 EUR Oszczędność podatkowa: 20 000 EUR (ponieważ wpłaty zostały odjęte od wynagrodzenia brutto, uproszczona założenie: stawka podatkowa najwyższa = 50%) Dodatki: zawsze otrzymywane w pełnej wysokości (żonaty, 2 dzieci) - jednakże, o ile dobrze rozumiem, dodatki nie są dodatkowe w stosunku do oszczędności podatkowych, lecz obie kwoty są rozliczane wzajemnie.

Napisany przez brainy
Dlaczego należy opodatkować je tylko w połowie? Pełna odliczalność i pełne opodatkowanie. Nawiasem mówiąc, Riester to totalna bzdura, jeśli i tak planuje się szkodliwość dotacji. Kupowanie funduszy poza Riesterem i sprzedaż w takiej ilości każdego roku, aby korzystać z kwoty wolnej od podatku, wydaje się być bardziej korzystne pod względem edukacyjnym.

Napisany przez kastanie2409
@brainy: Dziękuję za odpowiedź! Kiedyś słyszałem o tzw. zasadzie 12-60, która obowiązuje przy nieobjętych dotacjami wpłatach, gdzie zyski są opodatkowane tylko w połowie. Czasami można również znaleźć informacje, że w przypadku wypłat szkodliwych dla dotacji, również obowiązuje ta zasada. Czy ktoś może potwierdzić tę informację? Rozumiem argument, że fundusz spoza systemu Riester jest lepszym wyborem. Sam inwestuję też w ETF-y, ponieważ są znacznie tańsze i bardziej elastyczne. Mimo wszystko widzę zalety w systemie Riester. Pomijając wiele bzdurnych twierdzeń reklamowych dotyczących oszczędności podatkowych, dopłat itp., PRAWDZIWA zaleta dla mnie polega na tym: Z kwoty 1000 EUR brutto mogę zainwestować pełną kwotę w ramach systemu Riester. Kupując ETF-a, muszę opodatkować 1000 EUR, co daje mi w efekcie 500 EUR na inwestycje. Ta korzyść z odłożenia opodatkowania to nic innego jak bezzwrotna pożyczka, dzięki której mogę podwoić swoją kwotę inwestycyjną w ramach ustalonych limitów i zarobić podwójnie więcej. Nawet biorąc pod uwagę dodatkowe koszty inwestowania w systemie Riester w porównaniu do standardowego planu oszczędzania w ETF, powinno to i tak być atrakcyjne. Do tego dochodzi ewentualna korzyść z często niższego podatku podczas okresu emerytalnego - choć nikt nie gwarantuje takiego obniżenia. Jeszcze lepszą sytuacją byłoby, gdyby zyski musiały być opodatkowane tylko w połowie.

Napisany przez brainy
Środki dodatkowe oraz korzyści podatkowe (bez odsetek) muszą zostać zwrócone. Oszczędności kapitałowe i zyski kapitałowe podlegają pełnemu opodatkowaniu jako inne dochody (bez zniżki; pełny efekt progresji) Wątpię, czy efekt odroczenia podatku minus koszty dostawcy jest nadal bardzo wysoki. Ponieważ chodzi o znaczne sumy: Spróbowałbym wypłacić całą(!) kwotę na koncie Riester do nabycia lub spłaty nieruchomości na początku emerytury, a następnie opodatkować ją z 30% zniżką w pierwszym lub kolejnym roku (w zależności od sytuacji dochodowej). Po opodatkowaniu można ponownie sprzedać nieruchomość. Być może w rodzinie jest ktoś, kto i tak chciałby kupić obiekt. Krótka transakcja pośredniczenia. Być może uda się uniknąć także podatku od nabycia nieruchomości. Obiekt może też znajdować się w kraju europejskim (UE). Wystarczy zarejestrować tam swoje główne miejsce zamieszkania, dopóki konto Riester nie zostanie opodatkowane.

Napisany przez Verunsicherter
Proszę nie rób tak jak sugerował brainy. Nieruchomość pozostaje pusta do końca życia. Jeśli zostanie sprzedana po opodatkowaniu, będą musiały być zapłacone kary. Pozostała część znajduje się tutaj:

https://datenbank.nwb.de/Dokument/Anzeigen/424336/

Napisany przez quadblau
Cześć,
to zrozumiałe, że wzrosty wartości podlegają opodatkowaniu jako inne przychody. Ale czy oszczędzone kapitały, czyli moje wpłaty również?

Pozdrawiam, Torsten

Napisany przez quadblau
Witaj,

chciałbym skorzystać z tej okazji, aby przedstawić moje pytania. Niestety, w chwili obecnej znajduję się także w sytuacji, w której być może będę musiał zrezygnować z mojej emerytury Riester. Próbowałem jak najlepiej się o to dowiedzieć w Internecie, niestety w niektórych kwestiach pojawiają się sprzeczne informacje. Być może tutaj uzyskam nieco jasności. Jestem świadomy, że rezygnacja nie jest najlepszą decyzją. Przed rezygnacją chciałbym dowiedzieć się przynajmniej ogólnie, co mniej więcej pozostałoby. Chodzi mi przede wszystkim o to, czy suma pozostająca po odjęciu wszystkich potrąceń pomogłaby mi w mojej sytuacji. W niektórych poradach w Internecie zdecydowanie zwraca się uwagę na to, że czasami kwota ta może zbliżać się do zera lub nawet być ujemna. Jest opisane, że po rezygnacji nigdy nie odzyska się tego, co zostało wpłacone. W moim wyliczeniu tak się dzieje. Jednak opisuje się także, że ewentualne różnice między wpłaconą kwotą a kwotą wypłacaną, czyli zyski, muszą zostać opodatkowane. W takim przypadku otrzymuje się z powrotem wpłaconą kwotę. Czy się mylę? Spróbuję przeprowadzić przykładowe obliczenia wraz z pytaniami.

Rezygnacja z emerytury Riester prowadzi do szkodliwego wykorzystania:

aktualna wartość wykupu 30.000 (zapytana u ubezpieczyciela) z tej kwoty powinny być odjęte wszystkie koszty ubezpieczyciela, jak mi wiadomo?
- dopłaty rządowe - 2.100 (widoczne w corocznym rozliczeniu)
- korzyści podatkowe - 1.500 (zapytane w ZFA, odpowiedź jeszcze w oczekiwaniu) czy ta kwota jest również widoczna w zeznaniu podatkowym (oddzielne ustalenie zgodnie z §10a ust. 4 EStG)?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kwota wypłaty od ubezpieczyciela 26.400

opłacone składki 24.000

Różnica 2.400 Czy to zysk, który musi zostać opodatkowany? Czy faktycznie opodatkowana zostanie cała kwota wypłaty?

Na podstawie tych obliczeń otrzymałbym chociaż moje opłacone składki z powrotem. Czy popełniłem jakiś błąd myślowy? Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

Pozdrawiam, Torsten

Cześć, jeśli kwoty, które podajesz, są poprawne, to Twoje obliczenia są właściwe.

Wszelkie oficjalne informacje znajdziesz tutaj:

Kwoty widoczne są na decyzji podatkowej w określonym polu, dokładnie tak, jak opisałeś.

Musisz opodatkować jedynie 2400 € według swojej stawki podatkowej.

Cześć Torsten,

jak się masz? Czy wszystko poszło dobrze z wypowiedzeniem umowy?

Czy kwoty się zgadzały? Czy ZfA się odezwała?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata