Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Porównanie ETF-ów i funduszy aktywnie zarządzanych dla początkujących

Napisany przez rafi911
Cześć, Poniżej znajduje się link do funduszu Flossbach, który mój doradca chce umieścić w moim portfelu, opcją alternatywną jest ETF. ETF ma niższe koszty niż fundusz zarządzany. Czy nie lepiej byłoby więc zainwestować w ETF World, ponieważ ma on wyższą stopę zwrotu netto? Chodzi tylko o fundusz Flossbach. Oto fundusze: https://www.onvista.de/etf/ISHARES-C...F-IE00B4L5Y983 oraz: https://www.onvista.de/fonds/Flossba...s-LU0323578657 Dziękuję z góry za wysiłek!

Napisany przez 2titan1981
To może się zdarzyć, że fundusz aktywnie zarządzany jest lepszy w czasach kryzysu. Ale ludzie popełniają błędy, więc możliwe jest także to, że człowiek sięgnie po śmietnik. To kwestia gustu, co komu bardziej odpowiada. Ja jednak zwróciłbym uwagę, aby koszty zakupu, zarządzania i przechowywania pozostały znacznie poniżej 1% sumy inwestycji.

Napisany przez bkbs
titan1981 pisze: Ale postaram się, aby koszty zakupu, administracji i depozytu pozostały znacznie poniżej 1% wartości inwestycji.
Nie chciałem zakładać nowego wątku. Od 1 czerwca Onvista-Bank pobiera opłatę w wysokości 1€ za każdy zakup ETF. Czy bank jest wciąż godny polecenia? Jeśli tak, od jakiej kwoty? Jakie są alternatywy? Dziękuję za krótką informację.

Napisany przez 2titan1981
Musisz najpierw zdecydować się na fundusz, a następnie wybrać odpowiednie konto depozytowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata