Schnuckenack pisze:
Witaj wszystkich,
oto sytuacja:
- Rodzina mieszka w domu
- kupionym 4 lata temu za 150 000 €; w całości sfinansowany kredytem obcym; okres wiązania 10 lat, oprocentowanie 3,x % (DSL Bank+KFW)
- aktualnie przed nami remont w wysokości około 100 000 €
- Dochód miesięczny gospodarstwa domowego ~Mężczyzna 4 000 € + Kobieta 1 000 €
- Oszczędności na finansowanie w wysokości około 15 000 €
- mój wynik w bazie BIK wynosi około 95%, nie sprawdzałem wyniku mojej żony
Jakie polecane możliwości finansowania pozostałych 85 000 € istnieją ogólnie?
Pozdrawiam
Schnuckenack
Po pierwsze należy zadać sobie pytanie, jak bardzo możliwe są środki pomocowe. Na przykład KfW Sanieren lub przeróbka zgodna z wiekiem? Tu pomaga dobry
doradca energetyczny. Istotne jest również to, że obecnie pozostałe zadłużenie z bieżącego finansowania prawdopodobnie wynosi 100% wartości domu. Chociaż poprzez remont wartość zostanie zwiększona, ale z pewnością w koszcie 100 000 € znajdą się również prace wykończeniowe i nie wszystko będzie podnoszące wartość. Ze względu na brak odpowiedniego zabezpieczenia stopa procentowa będzie nieco wyższa. Ale zawsze poniżej 3,... Oznacza to: Macie obecne finansowanie z oprocentowaniem 3% oraz nową pożyczkę (od banku lub KfW (która również prowadzona jest przez bank, ale jest tańsza)). Należy najpierw spłacić droższe pożyczki. Ja bym wykorzystał te 15 000 € na dodatkową spłatę starej pożyczki (jeśli nie są to jedyne oszczędności) i zaciągnął nową pożyczkę w wysokości 100 000 €, ponieważ jest tańsza niż 3%. Rata nowej pożyczki powinna być jak najniższa, a rata przy starych pożyczkach powinna być wyższa, aby je szybciej spłacić. Jeśli Wasz bank na to pozwala. Dodatkowe
ubezpieczenie stopy procentowej na wygaśnięcie stopnia procentowego za 6 lat nie jest moim zdaniem konieczne. Jesteście już dosyć drodzy, więc wzrost stopy procentowej jest raczej mało prawdopodobny (oczywiście nie niemożliwy). Być może macie nadal aktywne umowy Riestera, które możecie wprowadzić jako dodatkową spłatę
kredytu hipotecznego, jednak zwróćcie uwagę na związane z tym wady. Jeśli są dla Was akceptowalne, jest to dobre narzędzie do szybszej spłaty długów. Musi być jednak dokładnie rozważone.