Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak sfinansować remont domu?

Napisany przez Schnuckenack
Cześć wszystkim, oto sytuacja: - Rodzina mieszka w domu - zakupiony 4 lata temu za 150 tys. euro; dofinansowany w pełni; okres obowiązywania oprocentowania 10 lat, stopa procentowa 3,x % (DSL Bank+KFW) - obecnie planowany remont kosztujący około 100 tys. euro - Miesięczne dochody netto gospodarstwa domowego ~4 tys. euro mężczyzny + 1 tys. euro kobiety - Oszczędności na finansowanie w wysokości około 15 tys. euro - Mój wynik w bazie Schufa wynosi około 95%, nie zapytałem o swojej żony Jakie polecasz możliwości finansowania pozostałych 85 tys. euro w ogóle ? Pozdrowienia Schnuckenack

Napisany przez 2utopus
Przy miesięcznych dochodach netto w wysokości 5 tys. euro powinieneś zacząć powoli od pokoju i wykorzystać do tego środki własne (10 tys. euro?) - jeśli na taki pokój potrzeba 6 miesięcy i co miesiąc oszczędzasz dodatkowe 2 tys. euro, możesz zbliżyć się do celu bez konieczności zaciągania kredytu... w przeciwnym razie możesz zawrzeć umowę na oszczędności budowlane lub skorzystać z kredytu hipotecznego w ING...

Napisany przez Schnuckenack
Dziękuję utopus, niestety, opcja związana z odnalezieniem przestrzeni na przestrzeń nie jest dla nas możliwa. Jak to ma działać z oszczędnościami budowlanymi....? Muszę najpierw przez jakiś czas wpłacać pieniądze, zanim będę mógł z nich skorzystać...? Moi rodzice posiadają Dom.... Czy możliwe jest wykorzystanie go jako zabezpieczenia dla naszego finansowania...? Jak miałoby to przebiegać? Z poważaniem Schnuckenack

Napisany przez NaTwoim13
Eksperci, co o tym myślicie? Czy coś się dzieje?

Napisany przez hausbauwest
Bardzo prosta odpowiedź Obelixie. Wtedy, 4 lata temu, trafił na eksperta takiego jak Ty. Budowa została sfinansowana w 100% po niskiej stopie procentowej, a teraz po 4 latach znów potrzebuje świeżych funduszy, bo bez nich się nie obejdzie. Z dużym szczęściem udało mu się spłacić już dachówkę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć schnuckenack, jeśli finansowałeś obiekt w 100% przed 4 laty, to aktualny pozostały dług wciąż mieści się w zakresie finansowania w 100%. Prawdopodobnie niewiele zostało spłacone. Jeśli teraz chcesz wziąć pożyczkę na modernizacje i Twoi rodzice oferują obiekt, najłatwiej będzie, jeśli pożyczkę zabezpieczysz w całości na obiekcie rodziców, jeśli jest odpowiednio wartościowy. W ten sposób otrzymasz lepszy oprocentowanie niż zabezpieczenie nowej pożyczki w całości na własnym obiekcie. Rozmawiałeś już z rodzicami? Czy się zgadzają?

Napisany przez NaTwoim13
@hausbauwest I co z tego? Teraz nie dostanie pożyczki, pomimo zarobków 5 000 euro netto? Nie widzę żadnych oznak, że żałuje zakupu, ma problemy lub narzeka. Czy jest nienormalne, że ktoś później remontuje? Czy nietypowe? Jak oceniasz wartość pomocy lub sens swojego postu?

Napisany przez hausbauwest
Samo to, że płaci 3,X, jest już kpiną. Mieszkanie kosztowało 150 tys. i zostało sfinansowane w 100%. Teraz chce dodać 100 tys. na remont, trzeba to porównać do ceny zakupu...... Jeśli zaoszczędził 15 tys. w ciągu 4 lat, oznacza to 312,50 euro / miesiąc. To jest praktycznie kpiną. Ma teraz obsłużyć 85 tys. z tych 312,50? A za rok znów będzie potrzebował świeżych pieniędzy na samochód czy cokolwiek innego..... 5 tys. dochodu w tym kontekście nie ma znaczenia. Wyraźnie nie wystarczy. Poza tym, suma ta nie zostanie mu udzielona przez bank w drugiej kolejności, a jeśli tak, to pod 4,X procent i spłata w pełni w ciągu 10 lat lub coś w tym stylu.

Napisany przez NaTwoim13
Dom-Bud Zachodzie, skąd to masz? Na pewno nie z praktyki

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Schnuckenack pisze: - Kupiony 4 lata temu za 150T€; w 100% sfinansowany przez obcych; okres zabezpieczenia na 10 lat, stopa procentowa 3,x % (DSL Bank+KFW)
Jaka jest obecna rata? Czy już zapytaliście w banku o domowej pożyczce? Czy są już jakieś oferty?

Napisany przez C. Andreas
Cześć, w dziedzinie oszczędności budowlanych można osiągnąć sumę X, aby następnie umożliwić alokację umowy w y latach. Trwa to od 4 do 6 lat, w zależności od wpłat. Jeśli teraz istnieje potrzeba, warto skorzystać z kredytu na modernizację. Można go otrzymać do 30 000 euro bez zabezpieczenia, co oznacza brak wpisu hipotecznego. Oto przegląd: https://www.mein-bauspar-vergleich.d...chen-vergleich/

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, potrzebne są 100 000 euro

Napisany przez 2utopus
noelmaxim pisze: No cóż, potrzeba jednak 100 000 euro
Potrzeba tylko 85k ;-) 2 umowy oszczędnościowe w różnych firmach + kredyt mieszkaniowy w ING? (Ale nie możliwe od razu ...) Ile miesięcznie ma być płatne na remont i przez jaki czas? Ile obecnie jest oszczędzane miesięcznie?

Napisany przez NaTwoim13
Tak, zgadza się, dzięki za wskazówkę. Na pewno da się to rozwiązać inaczej, ale jest to jedna z możliwości.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Schnuckenack, zalecam skontaktowanie się z obecnym finansującym bankiem, aby sprawdzić, czy możliwe jest zwiększenie kredytu. Prace remontowe mogą w najlepszym przypadku zwiększyć wartość nieruchomości. Nie mam pojęcia, czy banki w dzisiejszych czasach jeszcze się na to decydują, wcześniej była taka możliwość. Wasze dochody zawsze były tak wysokie? 100 tysięcy brzmi jak bardzo duże remonty i komentarze moich poprzedników są jak najbardziej trafne. Przy 5000€ netto miesięcznie teoretycznie można to zgromadzić samemu w ciągu 3-4 lat.

Napisany przez Roadster
Cześć, zgadzam się z studentką... Bank DSL finansuje właściwie dużo rzeczy, nawet te bardziej skomplikowane... Poza tym, oprócz oszczędności budowlanych, istnieją również prywatne pożyczki, ale zazwyczaj są one interesujące tylko do około 50 000 €, powyżej tej kwoty są bardzo drogie... można to obliczyć na przykład na stronie www.Rechnercenter.de.

Napisany przez NaTwoim13
Roadster pisze: Cześć, zgadzam się z studentką... DSL-Bank zazwyczaj finansuje wiele rzeczy, nawet te trudniejsze... Poza oszczędzaniem na budowę istnieją również kredyty prywatne, ale zazwyczaj są one atrakcyjne tylko do około 50 000 €, powyżej tej kwoty są bardzo drogie... można to obliczyć na stronie www.Rechnergerät.de.
Wydaje się, że podałeś nam świetną maszynę liczącą, brak wyników dla 15 lat okresu kredytowania, DSL Bank, Hanseatic Bank i Consors Finanz (Bank von Essen) nie są dostępne na tej platformie.

Napisany przez Roadster
Cześć noelmaxim, jak uprzejmie... Czy napisałem, że ten komputer jest idealny, czy tylko ten? Nie sądzę, że napisałem tylko... Ale zresztą, już samo to, że w zapytaniu mówi się wyraźnie o renowacji a nie o rozbudowie, przebudowie lub remoncie, oznacza, że bank domowy odpada (brak wzrostu wartości). Aha, dlaczego nie mówisz nic o linku Porównanie kas oszczędnościowych? Brakuje tam też kilku kas oszczędnościowych... dziwne...

Napisany przez NaTwoim13
Roadster, nie było to złe zamiar, wszystko w porządku.

Napisany przez coyo012
Schnuckenack pisze: Witaj wszystkich, oto sytuacja: - Rodzina mieszka w domu - kupionym 4 lata temu za 150 000 €; w całości sfinansowany kredytem obcym; okres wiązania 10 lat, oprocentowanie 3,x % (DSL Bank+KFW) - aktualnie przed nami remont w wysokości około 100 000 € - Dochód miesięczny gospodarstwa domowego ~Mężczyzna 4 000 € + Kobieta 1 000 € - Oszczędności na finansowanie w wysokości około 15 000 € - mój wynik w bazie BIK wynosi około 95%, nie sprawdzałem wyniku mojej żony Jakie polecane możliwości finansowania pozostałych 85 000 € istnieją ogólnie? Pozdrawiam Schnuckenack
Po pierwsze należy zadać sobie pytanie, jak bardzo możliwe są środki pomocowe. Na przykład KfW Sanieren lub przeróbka zgodna z wiekiem? Tu pomaga dobry doradca energetyczny. Istotne jest również to, że obecnie pozostałe zadłużenie z bieżącego finansowania prawdopodobnie wynosi 100% wartości domu. Chociaż poprzez remont wartość zostanie zwiększona, ale z pewnością w koszcie 100 000 € znajdą się również prace wykończeniowe i nie wszystko będzie podnoszące wartość. Ze względu na brak odpowiedniego zabezpieczenia stopa procentowa będzie nieco wyższa. Ale zawsze poniżej 3,... Oznacza to: Macie obecne finansowanie z oprocentowaniem 3% oraz nową pożyczkę (od banku lub KfW (która również prowadzona jest przez bank, ale jest tańsza)). Należy najpierw spłacić droższe pożyczki. Ja bym wykorzystał te 15 000 € na dodatkową spłatę starej pożyczki (jeśli nie są to jedyne oszczędności) i zaciągnął nową pożyczkę w wysokości 100 000 €, ponieważ jest tańsza niż 3%. Rata nowej pożyczki powinna być jak najniższa, a rata przy starych pożyczkach powinna być wyższa, aby je szybciej spłacić. Jeśli Wasz bank na to pozwala. Dodatkowe ubezpieczenie stopy procentowej na wygaśnięcie stopnia procentowego za 6 lat nie jest moim zdaniem konieczne. Jesteście już dosyć drodzy, więc wzrost stopy procentowej jest raczej mało prawdopodobny (oczywiście nie niemożliwy). Być może macie nadal aktywne umowy Riestera, które możecie wprowadzić jako dodatkową spłatę kredytu hipotecznego, jednak zwróćcie uwagę na związane z tym wady. Jeśli są dla Was akceptowalne, jest to dobre narzędzie do szybszej spłaty długów. Musi być jednak dokładnie rozważone.

Napisany przez Roadster
Cześć noelmaxim, wszystko w porządku? Cześć coyo012, Chyba Schnuckenack mówi tutaj o remoncie, a nie o renowacji. Brzmi zbyt precyzyjnie. Ale tylko on może udzielić odpowiedzi, jeśli jeszcze jest tutaj. Drugi rząd chce wejść na pierwszy rząd, -> niemożliwe, już zajęte -> pozostaje tylko oszczędzanie budowlane albo kredyt ratalny bez zastawu...

Napisany przez coyo012
Nie każdy bank chce być na pierwszym miejscu. Ale przecież oszczędzający na budowę musi być również sfinansowany przed przydziałem. I do tego konieczne jest również zabezpieczenie. Prawdopodobnie można to zrobić tylko za pośrednictwem banku hipotecznego

Napisany przez Roadster
Tak, właściwie oszczędzanie na cele mieszkaniowe nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ mimo wszystko nic nie pozostanie po spłacie kredytu. Bank hipoteczny też tego nie zrobi, ponieważ być może już osiągnął pułap 110-120%. Więc co zrobić? www.rechengerät.de

Napisany przez coyo012
Właśnie zdałem sobie sprawę, że bank domowy to był DSL... Niestety, teraz nie widzę żadnej rozsądnej szansy. Ani DSL, ani inny mi znany bank internetowy, ani ewentualnie bank regionalny, a co dopiero kasa oszczędnościowo-budowlana nie sfinansuje tutaj 100 tys. euro na drugim planie. Teraz pojawia się pytanie, jak rozmowa finansowa przebiegała wtedy, gdy żaden z nas nie był obecny.... Przy zakupie nieruchomości używanej zawsze powinno się wyjaśnić, co nastąpi w najbliższych latach i jak to zostanie zrealizowane. Gdyby to było omówione wcześniej, to DSL na pewno nie byłaby opcją. Ale przypuszczam, że wtedy najważniejszy był oprocentowanie (gdzieś w okolicach 3, ???) i instytucje bankowe regionalne, takie jak banki spółdzielcze czy kasy oszczędnościowo-kredytowe, były nie brane pod uwagę. Ale teraz (przynajmniej w naszym rejonie) mogłyby być dostępne i wspierać modernizację. Nie wszystkie, ale większość z nich. Teraz naprawdę jedyną opcją jest oszczędzanie jak najlepiej i szybkie wypełnienie umowy oszczędnościowo-kredytowej, ale mniej niż 5 lat raczej nie jest to realne. Ale przynajmniej istnieje szansa na uzyskanie 30 tys. euro (w zależności od kasy oszczędnościowo-kredytowej) pożyczki budowlanej bez zabezpieczenia hipotecznego...

Napisany przez NaTwoim13

właśnie zorientowałem się, że bankiem hipotecznym był DSL... W tej sytuacji nie widzę rozsądnej szansy. Ani DSL, ani żaden inny mi znany bank bezpośredni, ani ewentualnie bank regionalny, a tym bardziej [url]kasa oszczędnościowa[/url], nie sfinansuje wstecznie 100 tys. [url]euro[/url]. Teraz pojawia się pytanie, jak przebiegała rozmowa dotycząca finansowania tamtego czasu, gdy nikt z nas nie był obecny....
Przy zakupie nieruchomości używanej zawsze powinno się wyjaśnić, co jest planowane w najbliższych latach i jak to będzie zrealizowane. Jeśli to było omawiane wtedy, to DSL z dużym prawdopodobieństwem nie byłaby opcją. Ale podejrzewam, że wtedy przede wszystkim liczyła się stopa procentowa (choćby 3, ???) i bank regionalny albo spółdzielczy był wykluczony. Ale teraz (przynajmniej te w naszym rejonie) z pewnością stanęłyby tu, by towarzyszyć w modernizacji. Nie wszystkie, ale większość.
Teraz naprawdę pomóc może tylko jak najlepiej wypełnić umowę oszczędnościową i jak najszybciej uzyskać przydział, ale nic poniżej 5 lat nie jest realistyczne. Ale przynajmniej istnieje szansa na otrzymanie (zależnie od kasy oszczędnościowej) do 30 tys. [url]euro[/url] [url]kredytu[/url] hipotecznego bez zabezpieczenia hipotecznego...

???? Oczywiście finansowanie na modernizację zostanie złożone przez DSL Bank, świetny bank z doskonałymi warunkami i obsługą, oferujący najlepsze usługi!
Schnuckenack, DSL Bank finansuje to w najlepszych warunkach (w odniesieniu do stopnia obciążenia hipotecznego w porównaniu z innymi bankami), właśnie dwukrotnie przeprowadzone z użytkownikami tego forum, żaden problem, po prostu wyślij mi e-mail.

Napisany przez coyo012
Okay, to dobrze. W ciągu ostatnich 15 miesięcy miałem 3 zupełnie inne doświadczenia z bankiem DSL. Nie udzielono mi nawet 50 tys. € na remont. A raz, było to około 43 tys. €, spłata pożyczki miała nastąpić w ciągu 7 lat, co oczywiście skutkowało niemożliwym do spełnienia warunkiem… być może jednak było to spowodowane pośrednikami lub sposobem złożenia wniosku, kto wie. W każdym razie klienci skończyli wtedy w banku regionalnym, który ostatecznie był wystarczająco dobry, ale i tak pomógł... Ale jak już obaj zauważyliśmy, że przez ostatnie lata zbieraliśmy bardzo różne doświadczenia... to jest piękne w tej pracy. Jeśli potrafisz pomóc klientowi z banku DSL w sposób rozsądny, to dobrze.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko zależy od pośrednika, zwłaszcza w przypadku banku DSL. Oczywiście żadne pożyczki nie są udzielane tutaj na forum, brakuje również zbyt wielu informacji, ale w zasadzie nowy kredyt na modernizację w banku DSL w ogóle nie stanowi problemu.

Napisany przez coyo012
Czy można to jednak zmodernizować, nawet jeśli kilka lat temu finansowano to w 100% lub nieco więcej i koszty modernizacji teraz nie są w pełni wartościowe? Miło mi to słyszeć. Jak już wspomniałem, moje doświadczenia związane z DSL (i DiBa) były dotychczas niestety inne.

Napisany przez NaTwoim13
Akurat wtedy, właśnie dlatego. DSL Bank również dokonała korekty wartości w górę, trochę zostało spłacone, nie wiemy nawet, co wtedy stanowiło 100%. Jednak decydujące jest to, że DSL Bank zazwyczaj uznaje te koszty w 100%, nawet wkłada 15 000 EUR. Wszystko się zgadza, także wniosek do banku. Wszystko wspaniale.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata