- wt kwie 30, 2019 6:32 pm
Cześć wszystkim,
Wcześniej zadałem pytanie dotyczące wypowiedzenia ubezpieczenia budynku mieszkalnego.
Mam teraz kilka dodatkowych pytań:
Pytania dotyczące ubezpieczenia rur spustowych
- Pytanie ogólne: Kiedy ma sens dodatkowo ubezpieczyć rury spustowe na terenie ubezpieczonej nieruchomości?
- Obecnie mam ofertę od HUK Coburg Classic, z której wynika następujące:
Wewnątrz ubezpieczonych budynków są objęte ubezpieczeniem
aa. Uszkodzenia przez mroźne temperatury i inne uszkodzenia rur:
– Rur z systemu doprowadzającego lub odprowadzającego wodę pitną
albo z nimi połączonych wężyków;
– Rur instalacji grzewczej (również instalacji słonecznych, geotermalnych
lub innych pomp ciepła) oraz urządzeń klimatyzacyjnych;
– Rur instalacji przeciwpożarowych lub nawadniających;
Rury biegnące poniżej płyty fundamentowej, ale znajdujące się między
fundamentami, uważane są za rury wewnątrz
ubezpieczonych budynków.
Czy przez rurami biegnącymi poniżej płyty fundamentowej rozumiane są również te pod piwnicą? Czy chodzi tu tylko o domy bez piwnicy na płycie fundamentowej? Czy ktoś może wiedzieć, jak to należy interpretować? Jeśli chodzi również o rury pod piwnicą, nie chciałbym dodatkowo ubezpieczać rur spustowych poza budynkiem. Wydaje mi się, że najważniejsze byłoby, aby rury pod domem były objęte ubezpieczeniem.
Pytanie dotyczące uniknięcia niedoubezpieczenia:
Niektóre ubezpieczenia wprowadzają klauzulę o rezygnacji z dochodzenia roszczeń z tytułu niedoubezpieczenia, dzięki czemu w razie szkody nie jest sprawdzane ewentualne niedoubezpieczenie.
Jednak w taryfie Huk Coburg Classic występuje następujące postanowienie:
Wypłacamy odszkodowanie za szkodę objętą ubezpieczeniem BEZ Ograniczenia na podstawie SUMY UBEZPIECZENIA. Dotyczy to również sytuacji, gdy wzrost cen zwiększa wartość Twojego domu z czasem, otrzymujesz odszkodowanie w wysokości WARTOŚCI NOWYCH zastąpionych rzeczy.
--> Oznacza to, że niedoubezpieczenie jest w związku z tym zawsze wykluczone (oczywiście pod warunkiem, że wszystkie dane w aplikacji są poprawne, np. powierzchnia mieszkalna) ?
Dziękuję za pomoc