Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jak obliczyć wartość indeksu Dow Jones z 1997 roku w procentach do dzisiaj, w przeliczeniu na euro?

Napisany przez Olobus
Cześć! Jestem zainteresowany, jak zmieniła się wartość indeksu Dow Jonesa od czerwca 1997 roku do dziś. Myślę, że można to obliczyć w ten sposób: (obecna wartość indeksu minus wartość indeksu Dow z czerwca 1997 roku) podzielone przez wartość indeksu z 1997 roku razy 100. (25946,00 - 7672,80) / 7672,80 *100 = 238,2% Gdy próbuję obliczyć to dla niemieckiego inwestora, nie potrafię się dalej posunąć. Kurs dolara w stosunku do marki niemieckiej wynosił 1,73 w 1997 roku. Stały kurs euro do marki niemieckiej wynosił 1,95583. Jeśli to jest niewłaściwe forum, proszę przenieść! Dziękuję za poświęcony czas! Pozdrawiam! Olobus

Re: Jak obliczyć wartość indeksu Dow Jones z 1997 roku w procentach do dzisiaj, w przeliczeniu na euro?

Napisany przez Cici
Twoja formuła jest poprawna. Coś bardziej prostego to: ((Wartość dzisiaj) / (Wartość wtedy) - 1)*100. Jeśli chcesz poznać wzrost w innej walucie, obliczysz to samo, tylko najpierw przeliczysz oba wartości na DM (lub euro).

Napisany przez Olobus
Cześć! Dziękuję za Twoją odpowiedź! Po prostu brakuje mi wzorów na całe obliczenia z dwoma konwersjami walutowymi! Jeśli możesz mi napisać te wzory, byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrowienia! Olobus

Napisany przez Cici
Gdzie właśnie tkwi problem? Znasz kursy wymiany: 1,95583 DM = 1 EUR, 1 EUR = 1,1231 USD (obecnie), 1 DM = 1,73 USD (1997). Podczas przeliczania musisz tylko wyrównać je pod względem walut. Przykład: USD 1997: 1 DM = 1,73 USD => 1 USD = 1 DM / 1,73 Dow 1997: 7672,80 USD => Dow 1997: 7672,80 USD = 7672,80 DM / 1,73 = 4435,14 DM Według tego samego zasady możesz przeliczyć wszystkie kursy na dowolną walutę, którą następnie możesz użyć w swoim wzorze wyjściowym.

Napisany przez Olobus
Cześć Cici!

Dziękuję Ci za pomoc!

Aktualnie nie mam czasu/energii, aby się w to wgłębić.
Dlatego nie mogę podać informacji o sukcesie.

Pozdrowienia!
Olobus

Napisany przez 2utopus
LOL ... położyć się na kolanach

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata