Re: Czy powinienem trzymać lub zrezygnować z polisy Standard Life Swing LV z 2004 roku?
Napisany przez Jo-Pv -
- sob maja 11, 2019 3:02 pm
Witajcie drodzy eksperci finansowi,
w 2004 roku zakupiłem polisę na życie Standard Life w ramach pakietu Swing (seria III). Umowa obowiązuje do 2043 roku.
Obecnie mam wartość wykupu w wysokości 6.034,38 euro przy opłaconym kapitale w wysokości 6.864,60 €. To zdecydowana strata w porównaniu do innych inwestycji.
Zwłaszcza pierwsze lata obarczone były wysokimi kosztami (patrz wykres) i dopiero od 10. roku opłacania składki wartość majątku zaczęła rosnąć akceptowalnie. Dochód z netto składek w ostatnich latach znacząco spadł, w 2018 roku wyniósł tylko 1,49%.
Strategia inwestycyjna serii III opiera się głównie na obligacjach, a udział akcji wynosi zaledwie około 25%. Czy można w ogóle oczekiwać takiego dochodu w przyszłości?
Teraz zastanawiam się, co zrobić z tą umową. Zrezygnować, zawiesić jej obowiązywanie, pozostawić w spokoju, czy może spróbować jej unieważnić? Rozwiązanie umowy wiązałoby się oczywiście z dużą stratą, ale być może poprzez ponowną inwestycję (np. ETF World) mógłbym osiągnąć lepszy wynik w dłuższej perspektywie. Świadczenie w przypadku śmierci z polisy na życie wynosi około 16 tys. euro i właściwie nie jest mi potrzebne.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Dziękuję & Pozdrowienia
Jo