Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie od niezdolności do pracy vs. renta dla rencistów

Napisany przez MoonKid
Jestem w systemie emerytalnym firmowym (VBLklassik) i teoretycznie mogę otrzymać rentę z powodu niezdolności do pracy (jeśli taka sytuacja nastąpi). Jak zatem pasuje do tego ubezpieczenie od niezdolności do pracy (prywatne, wiem)? Czy w ogóle będzie to jeszcze potrzebne? Czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy obejmuje coś, czego renta z powodu niezdolności do pracy nie obejmuje?

Napisany przez EasyD
Ostatecznie zależy to od konkretnych warunków ubezpieczyciela. Zazwyczaj jednak ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest wyraźnie wartościowsze, ponieważ w przypadku świadczenia sprawdza się ostatnie wykonywane zajęcie, podczas gdy w przypadku niezdolności do pracy, jak również w przypadku VBLklassik, do przeglądu wybierana jest dowolna praca. W wielu przypadkach to oznacza, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy wypłaca, a ubezpieczenie od niezdolności do pracy z powodu ograniczenia zdolności do pracy nie. Ale jak już wspomniano: Ostatecznie, jak dany dostawca określa niezdolność do pracy, zależy również od odpowiednich warunków umowy.

Napisany przez Experte
MoonKid pisze:
Jestem w programie emerytalnym (VBLklassik) i teoretycznie mogę otrzymać rentę z tytułu niezdolności do pracy (w razie wystąpienia odpowiednich okoliczności).

Jak w takim razie pasuje do tego ubezpieczenie od niezdolności do pracy (prywatne, wiem)? Czy w ogóle będzie jeszcze potrzebne? A może ubezpieczenie od niezdolności zawodowej pokrywa to, czego renta z tytułu niezdolności do pracy nie może?

Wygląda na to, że pytanie nie było bardzo przemyślane!

Z nazwy VBLKlassik wnioskuję, że jest to dodatkowe zabezpieczenie z sektora publicznego.

Renta z tytułu niezdolności do pracy jest wypłacana przez Niemiecki Zakład Ubezpieczeń Emerytalnych.

ubezpieczenie rentowe od niezdolności do pracy służy do zrekompensowania utraty dochodu do ustalonego terminu umowy (zazwyczaj do 65. roku życia).
Oczywiście najpierw trzeba sprawdzić, czy zgodnie z warunkami ubezpieczenia jest ustalona niezdolność do pracy.
Oznacza to, że ubezpieczony musi skontaktować się ze swoim ubezpieczycielem, złożyć wniosek o świadczenie, aby możliwe było przeprowadzenie oceny.

Napisany przez Experte
pisze:
Ostatecznie zależy to od konkretnej sytuacji ubezpieczyciela.

Zazwyczaj jednak ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest zdecydowanie wyższej jakości, ponieważ w przypadku wystąpienia świadczenia sprawdza ono ostatnio wykonywany zawód, podczas gdy w przypadku ograniczenia zdolności zarobkowej, jak również w przypadku VBLklassik, do sprawdzenia brany jest dowolny zawód. W wielu przypadkach to skutkuje wypłatą z ubezpieczenia od niezdolności do pracy, a nie z ubezpieczenia od ograniczenia zdolności zarobkowej.

Ale jak już wspomniano: Ostatecznie to, jak dany dostawca definiuje niezdolność do pracy, zależy od konkretnego warunku umownego.

Ale teraz muszę się zastanowić, jak doradca finansowy może udzielać takiej odpowiedzi!
Czy przypadkiem nie mylisz renty z niezdolnością do pracy z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy.
A także, czy wiesz, że VBL to dodatkowe ubezpieczenie z sektora publicznego.

""https://www.vbl.de/""

Przynajmniej Twoja odpowiedź jest całkowicie nie na temat!

Napisany przez EasyD
Experte pisze:
Muszę jednak zdziwić się, że doradca finansowy może udzielić takiej odpowiedzi!
Czyżby pomylił Pana rentę z rentą z tytułu niezdolności do pracy?
Czy też nie wie Pan, że VBL to dodatkowe ubezpieczenie emerytalne dla pracowników sektora publicznego.

https://www.vbl.de/

Przynajmniej Pańska odpowiedź jest kompletnie nietrafiona!

Wygląda na to, że można go łatwo zdziwić... Ale z przyjemnością przekazałbym moje informacje ponownie w taki sam sposób osobie zadającej pytanie.

Mówimy tutaj o VBLklassik. Zobacz świadczenia tutaj: https://www.vbl.de/de/versicherte/pf...ik/leistungen/

W ramach tego programu przewidziana jest także renta z tytułu niezdolności do pracy, której warunki odpowiadają tym określonym przez niemieckie ubezpieczenie emerytalne. Chętnie, jako ekspert w dziedzinie finansów, wyjaśni Pan, jako znacznie bardziej kompetentna osoba, w czym tkwi mój błąd.

Napisany przez Experte
Przynajmniej uważam, że fajnie, że znaleźli mój link. <
> <
> Dodatkowe świadczenia dla sektora publicznego są wypłacane, gdy przysługuje świadczenie emerytalne z niemieckiego systemu ubezpieczeń emerytalno-rentowych. <
> <
> Kontrola nie ma już miejsca! <
> <
> W związku z tym uwaga ta jest niewłaściwa! <
> <
> (jak też w przypadku VBLklassik, gdzie do kontroli używany jest każdy dowolny zawód.)

Napisany przez EasyD
Experte pisze:
Bardzo mi się podoba, że znaleźliście mój link.

Zusatzversorgung des ÖD jest wypłacana, gdy świadczenie emerytalne jest przekazywane przez Niemiecki Zakład Ubezpieczeń Emerytalnych.

Nie ma już żadnej kontroli!

Zatem ta informacja jest nieprawdziwa!

(podobnie jak w przypadku VBLklassik, gdzie do kontroli używa się dowolnego zawodu.)

A kiedy wypłaca Niemiecki Zakład Ubezpieczeń Emerytalnych? Po przebadaniu dowolnego zawodu...

Słuchajcie, VollDaneben... Uważam, że każda osoba, która wnosi nowe i pouczające informacje na to forum, przynosi duży zysk. Rewelacyjny wniosek, że MoonKid pracuje w sektorze publicznym, nie należy do nich. Tak samo jak próby wyjaśnienia mu rzeczy, o które nie był pytany, a poza tym od ponad miesiąca nie uczestniczy w dyskusji. Ale wydaje się, że lubią odgrzewać stare sprawy.

Jeśli chcą z nami rozmawiać na równi, to pierwszym ważnym krokiem jest nie ukrywanie się w anonimowości. Osobiście mogę to zinterpretować tak, że mają większe obawy, że ujawnienie swojej tożsamości może szkodzić ich rzeczywistemu wizerunkowi, ponieważ ich wpisy wydają się być bardziej nastawione na konfrontację niż na przekazanie wartościowych treści. Chętnie, bardzo chętnie zacznę ich traktować poważnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata