Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenia z DKB - żądanie wyciągu bankowego normalne?

Napisany przez RicardoK
Cześć wszystkim. Jestem nowym użytkownikiem na forum. Stoimy przed zakupem domu szeregowego i właśnie otrzymaliśmy ofertę DKB poprzez Interhyp. W wymaganych dokumentach wymagane są wyciągi z konta z ostatnich 5 tygodni. Czy to normalna procedura? Co do naszego planu: Cena zakupu: 430.000€ Wkład własny: 80.100€ Potrzebny kredyt: 380.000€ Powierzchnia mieszkalna 170m² i działka 400m². Zaproponowano nam efektywną roczną stopę oprocentowania w wysokości 1,82% przy 20-letnim okresie wiązania odsetek i 2% spłaty kapitału, rata 1.200,17€. Będę wdzięczny za waszą pomoc oraz ocenę oferty. Pozdrawiam Ricardo

Napisany przez NaTwoim13
Cześć RicardoK, nie, to nie jest standardowe, DKB to jedyny bank, który tego wymaga, co w zasadzie nie powinno stanowić problemu. Pytania, które się pojawiają: 1) Roczn dochód netto? 2) Miasto, w którym ma być nabyty obiekt? 3) Dzieci?

Napisany przez RicardoK
Cześć noelmaxim, dziękuję za Twoją odpowiedź. Nasz roczny dochód netto wynosi 42.000€ + 2000€ diet + 1300€ rocznego zwrotu od urzędu skarbowego. Dom znajduje się w.... Pozdrowienia Ricardo

Napisany przez brainy
Wyciągi bankowe są lepsze niż każdy raport z Biura Informacji Gospodarczej, odcinek wypłaty i zeznanie podatkowe. Czasami żądam ich, gdy czuję się niepewnie co do potencjalnego najemcy. To jest superjoker! Niestety, to jeszcze nie jest standardowa praktyka.

Napisany przez 2utopus
brainy pisze: Wyciągi bankowe są lepsze niż jakiekolwiek informacje z Schufa, odcinki wypłaty czy deklaracje podatkowe. Czasami o nie pytám, gdy mam wątpliwości co do potencjalnego najemcy. To naprawdę supertrump!
Dlatego ma się też 2-3 różne konta - wtedy można jedno użyć do normalnych spraw, a drugie do tych, które banki/wynajmujący nie powinni wiedzieć ;-)

Napisany przez brainy
Jeśli sytuacja finansowa jest napięta, wszystkie konta są obciążone do granic możliwości i prowadzi to do pewnego rodzaju czajenia się na czek. Posiadanie wielu kont wtedy nie pomoże. A największe saldo ujemne będzie tam, gdzie napływa najwięcej pieniędzy, a dotychczasowy czynsz zostanie obniżony. Na czas? Piszę to tylko wtedy, gdy czuję się niepewnie. Samo unikanie i unikanie przez potencjalnego najemcę jest dla mnie wystarczające, aby zrezygnować z złożenia oferty najmu. Jest wielu ludzi, którzy zarabiają naprawdę dużo pieniędzy, a mimo to zawsze są finansowo na granicy możliwości. Kompetencje finansowe nie zależą od wysokości dochodu.

Napisany przez NaTwoim13
brainy pisze: Jest wielu ludzi, którzy zarabiają naprawdę dużo pieniędzy, a mimo to zawsze są blisko bankructwa finansowego. Kompetencja finansowa nie zależy od wysokości dochodów.
Zgadza się. Z drugiej strony nie jesteś niczym zabezpieczony, kiedy dostanę twoje wyciągi bankowe, te konta tak właściwie nie istnieją.

Napisany przez 2utopus
W erze internetowego bankowości i pobierania wyciągów bankowych oczywiście można robić różne rzeczy za pomocą Photoshopa lub innych programów... ale to dotyczy także oświadczeń o zarobkach - w przypadku spraw podatkowych jest to trudniejsze... ale wystarczy wystarczająco dużo energii...

Napisany przez brainy
Poprawne, albo jak zawsze mówię: W następnym życiu zostanę strażnikiem więziennym; wtedy nie będę mieć tyle do czynienia ze sprawcami przestępstw, jak w roli wynajmującego. Mający zamiar wynająć mieszkanie nie może się zbyt wiele przygotować, ponieważ stosuję szwindel z wyciągiem bankowym ustnie i zwracam uwagę na reakcję. Jeśli trafiam na absolutnego profesjonalistę, to oczywiście też się nabiorę. Ale takich nie ma zbyt wielu.

Napisany przez brainy
W dobie bankowości internetowej może zmienić swoje dane dostępowe, udostępnić mi swój dostęp, pozwolić mi na podglądanie i ponownie przywrócić stare dane dostępowe. Naprawdę nie ma prostszego sposobu. Uwierz, reakcja będzie adekwatna.

Napisany przez RicardoK
Oczywiście, czynsz jest regularnie opłacany, nie mam debetu na koncie i posiadam tylko 1 konto... Skąd ktoś miałby pomysł żądania od kogoś innych danych dostępowych do bankowości internetowej? Bez słów... @noelmaxim: Jak oceniasz warunki finansowania?

Napisany przez Malapascua
brainy pisze: W obecnych czasach bankowości internetowej może zmieniać swoje dane dostępu, udzielać mi dostępu, pozwalać mi na zalogowanie się, a następnie przywrócić stare dane dostępu. Naprawdę proste. Uważaj, reakcja wystarczy.
Ktoś, kto jest na tyle szalony, by coś takiego zrobić, z pewnością nie będzie odpowiednim najemcą...

Napisany przez NaTwoim13
RicardoK pisze: @noelmaxim: Jak oceniałbyś warunki finansowania?
Uważam warunki za zbyt drogie, można by zaproponować coś takiego: 380.000,00 € / 20 lat stałe / nom. 1,54 % / efektywne 1,57 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1.149,50 € / Kapitał 2,09 % / Opcja dodatkowej spłaty 5 % / Okres bezpłatnego zawieszenia rat 3 miesiące Bez konieczności składania wyciągów z konta

Napisany przez Fly
brainy pisze: W dzisiejszych czasach bankowości internetowej może zmienić swoje dane dostępowe, udzielić mi dostępu, pozwolić mi zajrzeć, a następnie przywrócić stare dane dostępowe. Naprawdę nie ma prostszego sposobu. Uwierz mi, reakcja jest adekwatna.
Czy u Was problem z brakiem mieszkań jest tak duży, że ludzie faktycznie czują się zmuszeni do skorzystania z Twoich dziwnych metod?

Napisany przez RicardoK
@noelmaxim: Wysłałem Ci e-maila

Napisany przez NaTwoim13
Widziałem, zaraz do Ciebie zadzwonię

Napisany przez ME_haus
Śledzę z zainteresowaniem wpis. Wydarza nam się teraz to samo z Deutsche Bank. doradca chce nie tylko umów dotyczących naszych kart kredytowych, ale także wyciągi z kont. Nawet wyciągi z ostatnich 6 miesięcy z konta osobistego, pomimo że nasza historia kredytowa w Biurze Informacji Kredytowej jest czysta... Honesty mówiąc, to dla mnie za dużo. Innej doradczyni wystarczyła czysta historia kredytowa w Biurze Informacji Kredytowej oraz wyciągi + umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata