Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odziedziczyć w przyszłości Dom teściów - wypłacić już teraz brata.

Napisany przez BenniG
Witaj, musimy rozwiązać następującą sytuację. Moi teściowie mają 3 dzieci (A, B i C), które powinny być uczciwie zaangażowane w majątek rodziców. A (moja żona) i ja jesteśmy zainteresowani przejęciem domu rodziców. Jest to Dom z mieszkalnym mieszkaniem w piwnicy, który został zbudowany 37 lat temu. Później został rozbudowany o ogród zimowy, dwuspadowy dach i instalację fotowoltaiczną. Dom stoi na dzierżawionym gruncie. Moi teściowie chcieliby przystosować mieszkanie w piwnicy dla seniorów i zamieszkać tam. My zajęlibyśmy się wykończeniem poddasza i zamieszkaliśmy razem z parterem. Rodzice nie chcą oddać domu już teraz (przekazać własność). B kupił Dom. W tym przypadku teściowie wniesli mieszkanie w piwnicy w tym domu jako wkład własny i przeprowadzili pewne remonty - koszty ogólne wyniosły 120 000 euro - mieszkanie zostanie przekazane B w przypadku dziedziczenia. Koszty zostały zabezpieczone hipoteką na domu rodziców. C ma być wypłacony przez A do końca 2022 roku kwotą około 100 000 euro, aby ewentualnie mógł nabyć własność. To tyle jeśli chodzi o obecne warunki. Wykończenie poddasza nastąpi w ciągu najbliższych dwóch lat i może zostać sfinansowane ze oszczędności, dochodu i własnej pracy. Zostaje więc jeszcze 100 000 euro, które A ma wypłacić C. Mój teść powiedział, że na domu nie można już zarejestrować kolejnej hipoteki. kredyt jest spłacany jeszcze około 5 lat. 1. Element: Mam mieszkanie własnościowe, którego okres obowiązywania odsetek wygasa za 2 lata. Wtedy pozostanie jeszcze dług w wysokości 28 000 euro. Ten pozostały dług spłacę za pomocą kontraktu oszczędnościowego na kwotę 50 000 euro, który zostanie przyznany w II kwartale 2020 roku i otrzymam nadwyżkę 22 000 euro. (BHW DV3 Oprocentowanie: od 1,9 do 3,75% w zależności od spłaty; Spłata 3% - 0,6% sumy oszczędności kontraktu) 2. Element: Ponownie wezmę 50 000 euro ze zwolnionej hipoteki w wysokości 50 000 euro, co daje mi 72 000 euro. 3. Element: Dodatkowo posiadam kontrakt oszczędnościowy na kwotę 42 000 euro, który zostanie przyznany w IV kwartale 2022 roku, co daje mi 112 000 euro. (Signal Iduna F60 Oprocentowanie: 2%; Spłata 1% sumy pożyczki) Istnieje również kontrakt oszczędnościowy (SI F60) na kwotę 100 000 euro, który jednak przy obecnych wpłatach nie zostanie przyznany do 2027 roku. Aby nie zwiększać obciążenia, chciałbym ustawić spłatę w ramach Elementu 1 na 0,6%, co oznaczałoby 300 euro przy oprocentowaniu 3,75%. Okres spłaty wyniósłby wtedy 9,21 roku. W Elementum 2, w zależności od warunków, wybiorę ponownie 5, ale być może także opcję z pełną spłatą w 10-letnim okresie - co daje około 440 euro przy oprocentowaniu około 1%. W Elementum 3 rata byłaby w wysokości 288,52 euro. Okres spłaty wyniósłby 9,12 roku. Razem miałbym łączne obciążenie w wysokości około 1 028 euro i byłbym bez długów w ciągu 10 lat. Dzięki wynajmowi i zarządzaniu mieszkaniami otrzymuję około 600 euro, więc oprocentowanie 3,75% nie jest rzeczywistym przeciwwskazaniem. Jakie możliwości widzicie do sfinansowania 100 000 euro? Jakie macie pomysły na realizację tego projektu? Na koniec... Jak to wygląda pod względem prawnym - do czasu dziedziczenia nie mamy nic w ręce, ale słowo w rodzinie zdecydowanie ma znaczenie, ale czy istnieje coś bardziej wiążącego, jak zmieniająca się wola? Czekam na wasze odpowiedzi i z góry dziękuję. Pozdrawiam BenniG

Napisany przez 2utopus
Moje myśli na ten temat: 1. nie podejmowałbym żadnych działań bez odpowiedniej umowy notarialnej (Jeśli płacisz szwagrowi 100 000 €, to czy nie musisz zapłacić podatku od darowizny?) A jeśli nic nie zostanie ustalone, a teściowie mają jutro wypadek samochodowy, dziedzictwo może zostać podzielone po równo przez 3 osoby. (Konie/Apteki ...) Istnieją także umowy o rezygnacji z dziedziczenia, jeśli już otrzymałeś wypłatę. Można wpisać służebność użytkowania wieczystego do księgi wieczystej, wówczas teściowie pozostaną odpowiedzialni za wszystko - a jeśli po 10 latach pojawi się potrzeba opieki, to Dom nie będzie zagrożony wysokimi kosztami opieki - w przeciwnym razie może zostać zabezpieczony siłą sprzedaży przez ARGE, a ty nie odziedziczysz niczego. Nie zdecydowałbym się na 3,75%, jeśli na przykład w ING oferują kredyt mieszkaniowy oprocentowany na 2,99% do 84 miesięcy: https://www.ing.de/kredit/wohnkredit/

Napisany przez BenniG
Problem podatku od darowizn faktycznie stanowi ważny argument. W przypadku koni/apteki przewidziane jest testament. Ale jeśli chodzi o podatek od darowizn, zwykły testament prawdopodobnie nie wystarczy. Moi teściowie skonsultowali się z bezdzietnym prawnikiem, który stwierdził, że przekazanie córce byłoby zbyt ryzykowne. Nie mieliby już domu, a jeśli córce coś by się stało, Dom przeszedłby na mnie. Zapisana hipoteka prawdopodobnie dodaje do tego dodatkowych trudności. W każdym razie nie jest to całkowite zrzeczenie się spadku. Mamy zgodę na zamieszkanie w domu przed śmiercią rodziców i otrzymanie go w całości po ich śmierci, siostra ma Dom, w którym rodzice mają osobne mieszkanie, a brat otrzymuje 100 000 €, ponieważ wartość domu przekracza 200 000 €. Pozostałe pieniądze podzielone są między nas po trzeciej części. Nie musimy się chyba martwić o koszty opieki. Mam już na uwadze kredyt hipoteczny na mieszkaniu, zobaczymy, jak będą wyglądać warunki i jakie będą wymagania.

Napisany przez 2utopus
Parę lat temu mieliśmy następującą sytuację: Dom H1 należy do matki M - ma ona 3 synów (A, B, C) - istniał również inny Dom H2, który należał do matki i ciotki T ze strony ABC. Zostało to rozwiązane w następujący sposób: C otrzymał od M połowę domu H2 w prezencie, a resztę kupił tanio od T. Następnie podpisał u notariusza umowę, że nie zgłasza już żadnych roszczeń dziedziczenia dotyczących H1. A&B otrzymali H1 - z prawem użytkowania przez M - oraz możliwością cofnięcia darowizny, jeśli A/B zostaną bankrutami lub zmarną. (Tym samym M nie musi być zależna od małżonków i/lub dzieci A/B - ani nie grozi jej licytacja domu w przypadku bankructwa A/B... lub w fikcyjnym przypadku: rodzina A lub B ma wypadek samochodowy i ginie - jeśli teraz żona A lub B umrze jako ostatnia, to odpowiednia teściowa dziedziczy ... być może M nie chciałaby żyć w domu odpowiedniej teściowej...) Oczywiście jest to jedynie możliwość cofnięcia darowizny - nie jest to obowiązkowe. Tylko M chciała tego, aby wszyscy byli traktowani w przybliżeniu równo. M nadal mieszka w H1 i nadal opłaca wszystkie rachunki - w przypadku dziedziczenia A/B Dom przypada im od razu w całości - a w (mało prawdopodobnym) przypadku konieczności opieki, po 10 latach nie pozostaną bez spadku, jeśli C już zabezpieczył swoją część (wsparcie rodziców pozostaje oczywiście nienaruszone ...). Dla waszej sytuacji lepszym rozwiązaniem może być zakup domu za 100k€ od rodziców, którzy mogą potem podarować odpowiednią kwotę - wtedy prawdopodobnie nie będą naliczone podatki od darowizny. -> Oczywiście warto omówić to z rodzicami/notariuszem/doradcą podatkowym/prawnikiem.

Napisany przez BenniG
utopus pisze: und der Möglichkeit die Schenkung rückgängig zu machen, wenn A/B insolvent werden oder versterben.
To brzmi jak nasz temat... Cytat od utopusa Lepiej dla waszej sytuacji może być zakup domu od rodziców za 100 000 €, a następnie rodzice mogą podarować tę sumę odpowiedniej osobie - wtedy prawdopodobnie nie będzie trzeba płacić podatku od darowizn. -> Oczywiście należy to omówić z rodzicami/notariuszem/doradcą podatkowym/prawnikiem. Tylko w przypadku zakupu domu za 100 000 € nie wróci on do rodziców w razie zgonu. Czy można dodać różne kwoty zwolnień od podatku od darowizn? Innymi słowy, ja obdarowuję moich teściów i moją dziewczynę (żonę C) po 20 000 €, moja żona obdarowuje swoich rodziców i C po 20 000 €. Pozostałe 20 000 € wydajemy na prace renowacyjne. Rodzice dają C dodatkowe 60 000 €. W zamian dostajemy Dom z użytkowaniem i prawem regresu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata