Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zapytanie do Schufy

Napisany przez valiant
Cześć, w moim portalu Schufa widnieje, że Commerzbank złożyła zapytanie. Czy to zapytanie dotyczy warunków [url]kredytu[/url]? Ale ja w ogóle nie składałem żadnego zapytania? Wysłałem im e-mail, ale oczywiście nie dostałem odpowiedzi... Czy oni po prostu to robią tak… (poza debetem nie mam u nich nic) Dzięki

Napisany przez 2titan1981
Myślisz, że masz tam [url]konto[/url] oszczędnościowe. Może się zdarzyć, że zostanie ponownie sprawdzone, czy Twój debet jest nadal uzasadniony

Napisany przez valiant
Och, naprawdę, nie wiedziałem, że to takie dziwne. To po prostu... zapytanie o warunki [url]kredytu[/url], mam debet od trzech lat. Dzięki za odpowiedź.

W przeciwnym razie można także zapytać bezpośrednio w banku, dlaczego tak zrobili.

Napisany przez valiant
Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

Na miejscu, jak mi się wydaje. Przecież informacja też przychodziła ze zdalnej placówki.

Napisany przez valiant
Tak, dokładnie, tam było napisane o oddziale XY... ale po zmianie pracy jest dość daleko ode mnie. Kiedyś skorzystałem z tego oddziału, bo był niedaleko biura. Myślałem, że w 2019 roku jest również możliwa odpowiedź mailowa. Ale zdaje się, że nie. W zasadzie nic się nie stało. Zapytanie samo w sobie, o ile wiem, nie pogarsza skóry. Nie wypowiedzieli jednak debetu. Mój wynik to 95,2%, co raczej jest słabe, sądzę. W zeszłym roku wziąłem [url]kredyt[/url]. Mam około 2200€ netto i spłacam go co miesiąc. Myślę, że wynik może kiedyś się poprawić... z czasem...

Istnieją 2 możliwe zapytania. Jeden z nich pogarsza wynik, to zależy od konkretnego sformułowania. Jednak dowiesz się o tym dopiero po zakończeniu lipca, czy wynik się pogorszył. Przeprowadzki również pogarszają zdolność kredytową. Jednak nie dowiesz się od Schufy, dlaczego Twój wynik się pogorszył bądź nie. To, co Ci pomoże, to nieaktywność oraz utrzymywanie rachunków bankowych. Jeśli znajdują się one w Schufie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Valiant, wszystko zależy od treści e-maila, który wysłałeś do Commerzbank.
Żaddy bank nie powinien po prostu dokonać zapytania o warunki kredytowe do Twojej Schufy.
Aktualnie nie podpisałeś żadnego oświadczenia dotyczącego Schufy.
Ważne jest, co napisałeś w e-mailu.

Napisany przez valiant
Dziękuję za odpowiedź. Napisałem do nich... Szanowni państwo xxx, dlaczego w moim imieniu złożyliście zapytanie dotyczące warunków kredytowych. Zadzwonili do mnie i powiedzieli, że od czasu do czasu sprawdzają, czy limit debetowy jest w porządku... (czy to jest w porządku?)
Teraz zauważyłem, że dnia 01.07. wynik spadł z 95,2% do 94,7%, mimo że nie otrzymałem żadnego ostrzeżenia dotyczącego [url]kredytu[/url] czy czegoś innego. Jak to możliwe?
Specjalnie czekałem do lipca, ponieważ planowałem złożyć wniosek o [url]kredyt[/url] i myślałem, że 95% to za nisko, a teraz jest 94... zamiast wzrosnąć, dlaczego?
Dziękuję

Napisany przez 2utopus
0,5% Fluktuacja - pogorszenie w grupie porównawczej?
To tylko minimalna zmiana - nie powinna mieć tak dużego wpływu - o jaką kwotę [url]kredytu[/url] chodzi?

Napisany przez valiant
Złe warunki w grupie porównawczej? = O, takie rzeczy zdarzają się.
To tylko minimalna zmiana - nie powinna mieć dużego wpływu - o jaką kwotę [url]kredytu[/url] chodzi? = Mam już istniejący [url]kredyt[/url], który zawsze spłacam terminowo (pozostała suma 25 000), chciałbym go zwiększyć o 5000.
Umowa o pracę na czas nieokreślony. Wynagrodzenie brutto 3400€

Napisany przez valiant
[QUOTE=titan1981;176415]Istnieją 2 możliwe zapytania. Jedno pogarsza wynik, to zależy od dokładnej treści. Jednak będziesz to widział dopiero po zakończeniu lipca, czy wynik się pogorszył. Przeprowadzki również pogarszają wiarygodność kredytową. Jednak z Biura Informacji Kredytowej nie dowiesz się, dlaczego Twój wynik stał się gorszy lub lepszy. To, co ci pomoże, to brak aktywności i utrzymywanie relacji bankowych. Jeśli są one widoczne w Biurze Informacji Kredytowej.

Napisany przez valiant
Zapytałem się Schufy, dlaczego moja ocena spadła z 95,3 na 94,27. Oczywiście nie dostałem odpowiedzi, ale nie spodziewałem się tego, prawda? Zapytanie o [url]kredyt[/url] K nie powinno mieć wpływu, prawda? Dzięki

Napisany przez valiant
Czy uważasz, że warto kontynuować oczekiwanie?
Naprawdę nie rozumiem, dlaczego spadł. Chciałbym spróbować ubiegać się o [url]kredyt[/url].
Myślałem, że poczekam do 01.07., ale zamiast rosnąć, spadł.
Miałem 22.000 € w DKB. oczekiwaną kwotę +5000,00 = Nowa suma [url]kredytu[/url] 27.000,00 €
Zrobiłem to wtedy przez Smava.
W zeszłym roku miałem niestety trochę kłopotów i kilka razy pożyczałem pieniądze od Vexcash ,….
Straszny błąd, mega odsetki, a moja skala spadła do 90, chociaż oddałem wszystko na czas, ale logicznie rzecz ujmując, Schufa nie traktuje tego pozytywnie.
Od sierpnia 2018 zaczął rosnąć, aż do 01.04.2019, kiedy był na poziomie 95,3 lub coś w tym rodzaju.
Mimo że nic nie zrobiłem, teraz, 01.07.19, nagle spadł do 94%. Wtedy próbowałem go podnieść w styczniu w DKB, ale zostało to odrzucone. Wskazówka wynosiła wtedy tylko 92%. Czy jest szansa z 94% i czy powinienem spróbować w DKB czy może lepiej zrobić kompletne [url]refinansowanie[/url]?
Dzięki

Napisany przez 2utopus
Nadal nie wiesz, co ma być?
Czy 22 tys. € czy 25 tys. € pozostałej kwoty do spłacenia?
Kiedy czytam o Vexcash i Smavie - mogą one również wpłynąć na punktację kredytową ...
I znowu masz 5000 € więcej długu? - Jeśli stale bierzesz [url]kredyty[/url], albo za dużo wydajesz, albo masz za małe dochody ... więc albo ogranicz wydatki, albo zdobywaj więcej przychodów.
Jaką stopą chcesz spłacać długi - i do kiedy to potrwa? - Jaki masz plan budżetu?

Napisany przez valiant
To nie odpowiada na moje pytanie. Dług wynosi 22K, nie ma żadnych innych długów. Nie ma również Smav i DKB. W Smavie wybrałem właśnie DKB. W rodzinie mieliśmy niestety problemy związane z różnymi zgonami. Takie rzeczy się zdarzają. Zamiast 22k miałbym wtedy 27k, rata wynosiłaby od 425€ do 450€ i dałoby się ją spłacić. Drugiego długu spłacam już od lat 365, co jest wykonalne. Zarabiam 3400,00 zł brutto.

Napisany przez 2utopus
valiant pisze:
istnieje istniejący zawsze regularnie opłacany (pozostała suma 25 000), chciałem go zwiększyć o 5000.

Wygląda na to, że źle to zrozumiałem:

Składam kondolencje z powodu zgonów.

Przy dochodzie 2200 € netto odliczając ratę w wysokości 450 € trzeba zobaczyć, ile jeszcze zostaje na wynajem/transport/jedzenie/ubezpieczenia itp. i czy żyje się samemu czy są jeszcze zobowiązania alimentacyjne.

Napisany przez valiant
utopus pisze:
Wydaje się, że źle to zrozumiałem:

Moje kondolencje z powodu zgonów.

Przy 2200€ netto minus 450€ rata trzeba zobaczyć, ile jeszcze zostaje na czynsz/dojazdy/jedzenie/ubezpieczenia itp. i czy żyje się z tego samemu czy są jeszcze zobowiązania alimentacyjne.

475 czynsz, poza tym wszystko standardowo, prąd itp. Samochód jest służbowy. Jestem sam i nie mam żadnych zobowiązań alimentacyjnych ani innych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata