- wt cze 04, 2019 7:37 pm
Cześć,
mam 47 lat i od około 13 lat wpłacam do funduszu emerytalnego (Metallrente).
Teraz zastanawiam się, czy nie powinienem zawiesić płacenia składek (z powodu podwójnego opodatkowania przez[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne/fundusz emerytalny) i zamiast tego zainwestować w ETF-y MSCI jako dodatkowe zabezpieczenie na starość (mniej możliwości ingerencji ze strony państwa).
Zalety funduszu emerytalnego:
gwarantowany zwrot około 3,5% - efekt kapitalizacji odsetek, ponieważ inwestowana jest wyższa kwota brutto.
Wady funduszu emerytalnego:
[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne i opieka w podeszłym wieku (prawdopodobnie wzrośnie) - podwójne opodatkowanie
Ryzyko, że rząd wpadnie na jeszcze więcej szalonych pomysłów.
(teraz nie musiałbym płacić składek na[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne, ponieważ osiągnąłem maksymalną kwotę - moja emerytura byłaby w pełni zabezpieczona po odjęciu składek do funduszu emerytalnego - limit ubezpieczenia społecznego)
Kto może mi pomóc w tej sprawie??
Wiem, że to już wymaga bardziej zaawansowanej wiedzy finansowej/finansowej matematyki.
Chciałbym poznać kilka opinii, aby móc poczuć sytuację.
Z góry dziękuję.
aaapaul
mam 47 lat i od około 13 lat wpłacam do funduszu emerytalnego (Metallrente).
Teraz zastanawiam się, czy nie powinienem zawiesić płacenia składek (z powodu podwójnego opodatkowania przez
Zalety funduszu emerytalnego:
gwarantowany zwrot około 3,5% - efekt kapitalizacji odsetek, ponieważ inwestowana jest wyższa kwota brutto.
Wady funduszu emerytalnego:
Ryzyko, że rząd wpadnie na jeszcze więcej szalonych pomysłów.
(teraz nie musiałbym płacić składek na
Kto może mi pomóc w tej sprawie??
Wiem, że to już wymaga bardziej zaawansowanej wiedzy finansowej/finansowej matematyki.
Chciałbym poznać kilka opinii, aby móc poczuć sytuację.
Z góry dziękuję.
aaapaul