Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Przeniesienie aportu na rachunek inwestycyjny do środków własnych.

Napisany przez Bambusa
Cześć wszystkim,

zainwestowałem w moim domowym banku w korzyści mieszkaniowe. Cały proces trwa od stycznia tego roku. Niestety nie byłem wystarczająco mądry, aby sprawdzić na przykład Comdirect i inne. W ten sposób prawdopodobnie zaoszczędziłbym opłatę za prowadzenie rachunku (o której nie zostałem poinformowany ustnie!) w wysokości 12,50 EUR rocznie.

Czy mieliście doświadczenie z przeniesieniem? Czy w ogóle jest to możliwe w ciągu 7 lat? Akurat teraz nie mam przy sobie umowy.

W zasadzie to tylko przeniesienie rachunku i powiadomienie pracodawcy, że płatność teraz idzie pod inny adres, prawda?

Dzięki!

Re: Przeniesienie aportu na rachunek inwestycyjny do środków własnych.

Napisany przez 2utopus
Ale czy zostałeś poinformowany pisemnie?

Jednak opłata za prowadzenie depozytu w Comdirect wynosi 12 € - czy warto robić awanturę z powodu różnicy 50 centów?
https://www.comdirect.de/depot/comdi...nds-depot.html
(->Warunki)

Warto sprawdzić, jak wyglądają opłaty przy wykupywaniu udziałów i jakie inne koszty wynikają.

Banki tutaj już dość mocno sięgają - można otrzymać maksymalnie 80 € dotacji rocznie, jeśli zainwestujesz 400 € w akcje i spełnisz warunki.
Z tego bank otrzyma 12 € opłaty za prowadzenie depozytu, 3 € opłaty transakcyjnej (przy zakładanym oprocentowaniu 0,75%) i w najgorszym przypadku jeszcze 5% opłaty przy wykupie udziałów (20 €) - w ten sposób może pójść prawie połowa dotacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata