Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy właściciel musi koniecznie być również ubezpieczony?

Napisany przez Ollikmo
Cześć,

Obecnie spłacam finansowanie mojego samochodu.
Samochód jest zarejestrowany na mnie.
Z osobistych powodów nie chcę już go prowadzić.

Mój dobry przyjaciel zgodził się go przejąć i tylko on będzie nim jeździł w przyszłości.

Obecnie jestem ubezpieczycielem, a on jest zarejestrowany jako drugi kierowca.

Mam kilka pytań:

1.) Czy jest możliwe, że zrezygnuję z obecnego ubezpieczenia i on, jako kierowca, wykupi własne [url]ubezpieczenie[/url] OC na mój samochód, gdzie będzie on ubezpieczającym i jedynym kierowcą.

2.) W przypadku posiadania tylko ubezpieczenia OC bez AC lub NNW, jakie byłyby konsekwencje w przypadku wypadku? Czy on ponosiłby odpowiedzialność za prowadzenie samochodu?

3.) W najgorszym scenariuszu, co zrobić, jeśli on odwoła [url]ubezpieczenie[/url] bez mojej wiedzy i nadal będzie jeździł? Czy wtedy ja poniosę odpowiedzialność za jazdę bez ubezpieczenia, nawet jeśli nie byłem świadomy rozwiązania jego polisy?

Napisany przez Reibold
Cześć Ollikmo, Czy twoj bank zgodziłby się, gdybyś nie miał już ubezpieczenia na swoje imię na samochód? Z perspektywy ubezpieczenia, mogłbyś zakończyć umowę na czas i twój przyjaciel mógłby wtedy zawrzeć własne [url]ubezpieczenie[/url] i podać cię jako właściciela. Uwaga, zazwyczaj jest dopłata, jeśli ubezpieczony i właściciel nie mieszkają w tym samym gospodarstwie domowym! W przypadku szkód na innym pojeździe lub jego kierowcy odpowiedzialna jest osoba, która spowodowała wypadek. I ta osoba musi mieć [url]ubezpieczenie[/url] OC. Twój przyjaciel powinien wykupić [url]ubezpieczenie[/url] AC na szkody w swoim samochodzie. Najlepiej bez udziału własnego, aby mieć mniej problemów w razie potrzeby. Jeśli ktoś jeździ bez ubezpieczenia, w pierwszej kolejności odpowiada za szkody sam. I oczywiście jest to czyn karalny! Jednak istnieje odpowiedzialność właściciela w przypadku, gdy sprawca szkody nie może sam zapłacić. W najgorszym przypadku mogłbyś więc ponieść straty. Moja osobista rada byłaby: Jeśli ufasz przyjacielowi na tyle, powinieneś zrezygnować z tego planu! Z poważaniem Alexander Reibold Doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez Experte
Ollikmo pisze:
Dzień dobry,

Aktualnie spłacam finansowanie mojego samochodu.
Samochód jest zarejestrowany na mnie.

Przeniesienie rejestracji pojazdu na przyjaciela nie będzie możliwe, dopóki kredyt nie zostanie spłacony.

Ponadto, bank zazwyczaj wymaga pełnego ubezpieczenia komunikacyjnego przy finansowaniu. Jest jednak możliwość zaoferowania innego zabezpieczenia bankowi, na przykład wpisu hipotecznego na Dom.

Napisany przez KlausW
Ollikmo pisze: Dzień dobry, 1.) Czy jest możliwe, że zrezygnuję z istniejącego ubezpieczenia, a on jako kierowca zawrze własne ubezpieczenie OC dla mojego samochodu, gdzie będzie on ubezpieczającym i jedynym kierowcą.
To zdecydowanie możliwe. U nas samochód jest zarejestrowany na mnie, ale ubezpieczenie jest na moją dziewczynę. Ona sama ma prawo tylko prowadzić samochód.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata