Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Ochrona przed zwolnieniem w przypadku ciąży także w okresie próbnym?

Napisany przez ADMCI4
Jestem obecnie w trakcie sześciomiesięcznego okresu próbnego i niespodziewanie zaszłam w ciążę. Mimo to mam stałą umowę. Czy mam jakieś szczególne prawa jako kobieta w ciąży, pomimo okresu próbnego? Dziękuję i pozdrawiam Nadine

Napisany przez ADMCI4
Przepisy dotyczące ochrony przed zwolnieniem obowiązują również pracownice, które zachodzą w ciążę podczas okresu próbnego. Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy zatrudnienia przez cały okres ciąży i do czterech miesięcy po porodzie. Leo

Napisany przez Julia
Generalnie pracownice w ciąży są chronione przed zwolnieniem podczas ciąży i w ciągu pierwszych 4 miesięcy po porodzie. Jest to uregulowane w ustawie o ochronie macierzyństwa. Jednakże sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku zwolnienia w okresie próbnym. Większość firm zawiera umowy, w których zakończenie okresu próbnego nie musi automatycznie skutkować zawarciem umowy o pracę na czas określony lub nieokreślony! Pozdrowienia Julia

Napisany przez ramonciko
Z chwilą rozpoczęcia ciąży obowiązuje ochrona przed zwolnieniem zgodnie z ustawą o ochronie macierzyństwa. Twój pracodawca nie może Cię zwolnić. Nawet w trakcie okresu próbnego, ponieważ ustawa o ochronie macierzyństwa zawsze ma nadrzędną pozycję nad prawem pracy. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, powinnaś zdecydowanie sprzeciwić się zwolnieniu przez pracodawcę i kontynuować pracę! W przypadku dalszych problemów zalecam skonsultowanie się z prawnikiem, aby ewentualnie wnieść sprawę do sądu pracy.Pozdrawiam serdecznie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata