Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Proszę o wsparcie przy porównywaniu ofert / ocenie.

Napisany przez Annana
Witajcie razem,

mój mąż i ja stoją tuż przed zakupem domu i zwróciliśmy się do doradcy bankowego o pierwsze oferty, brakuje nam oka i wiedzy, aby móc ocenić, czy jesteśmy na właściwej drodze.

Oto dane dotyczące nieruchomości:

- Cena zakupu: 600T€
- Kwota [url]kredytu[/url]: 400T€
- Kapitał własny: 212T€ w tym 12T€ na notariusza jako darowiznę od rodziny, od której kupujemy nieruchomość.

Dla nas ważne jest:
- Spodziewamy się wkrótce otrzymać pewne większe sumy (np. z darowizn), które będziemy mogli przeznaczyć na spłatę [url]kredytu[/url] i mamy nadzieję, że dzięki temu będziemy mogli spłacić [url]Dom[/url] w krótkim czasie.

Oferty banków:

Opcja 1 - [url]kredyt[/url] ratalny z zabezpieczeniem odsetek z Bausparem:
- 400T € rata przez Allianz, 2% spłaty, oprocentowanie 1,32%, 20 lat zobowiązania odsetek, miesięczna rata: 1.106,67€
- 216T€ umowa oszczędnościowa z Alte Leipziger, oprocentowanie 2,45%, 20 lat zobowiązania odsetek, okres trwania 31 lat, miesięczna rata: 220€ (możliwe dodatkowe wpłaty w dowolnej wysokości, oszczędności mogą być dowolnie dostosowywane lub zawieszone).

Całkowite obciążenie: 507.300€, łączne koszty 107.300€

Opcja 2 - [url]kredyt[/url] ratalny z pełną spłatą:
- 400T € rata przez Hannoversche, 2% spłaty, oprocentowanie 1,92%, 35 lat zobowiązania odsetek, miesięczna rata: 1306€
- Możliwa dodatkowa spłata 10%, możliwość zmiany stopy spłaty

Całkowite obciążenie: 548.800€, łączne koszty 148.800€.

Na pierwszy rzut oka uważamy, że Opcja 1 jest atrakcyjniejsza i pierwotnie skoncentrowaliśmy się na niej, dlatego [url]doradca bankowy[/url] ponownie negocjował warunki dla tego modelu i pokazał inne banki, które zostały wymienione jako ostatnie warunki, jakie uzyskaliśmy.

W przypadku Opcji 2 można pewnie jeszcze coś zmienić.

Pytania do Was:

- Które opcje polecilibyście z Waszego punktu widzenia? Zajrzałem teraz do sieci i wydaje się, że kombinacje z umowami oszczędnościowymi nie są tak atrakcyjne, ponieważ termin wypłaty nie jest gwarantowany.

- Jak oceniacie stopy procentowe? Czy istnieje jakaś inna opcja, o której nie pomyśleliśmy?

- Czy są pytania, które koniecznie należy zadać doradcy bankowemu lub na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za Waszą ocenę i feedback z góry. Mam nadzieję, że pozałem Wam wszystkie istotne informacje. Jak wspomniałem, jesteśmy stosunkowo niezorientowani w tym temacie.

Pozdrowienia!

Napisany przez OneOfMany
Cześć,

czy mogę zapytać, jak planujecie włączyć oczekiwaną spadek do spłaty, aby szybciej spłacić pożyczkę?

Napisany przez tomy778
Dodatkowa spłata, na przykład po 10 latach anulować [url]kredyt[/url], co dalej?

Napisany przez Annana
Cześć wam obojgu,

Dziękujemy za wasze opinie.

Ideą za Koncept 2 jest, że możemy wpłacać na [url]konto[/url] oszczędnościowe budowlane tak często i ile chcemy. To daje nam większą elastyczność.

W przypadku Konceptu 1 są to dodatkowe wpłaty lub właśnie wypowiedzenie / rozwiązanie umowy.

Czy coś przeoczyliśmy?

Pozdrawiamy

Napisany przez tomy778
Mam jeszcze 2 pytania:

- Na jaką kwotę będzie prawdopodobnie dziedziczenie
- Kiedy mniej więcej można się spodziewać

Te dwa czynniki wpływu można uwzględnić w finansowaniu, dodając pewną rezerwę...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Annana,

kombinacja 20-letniego okresu zabezpieczenia stopy procentowej i równoczesnego oszczędzania w BSV nie jest zalecana, zwłaszcza nie jest zalecane wpłacanie dodatkowych środków na BSV, ponieważ straty związane z odsetkami przy nadpłacie stają się coraz większe w porównaniu z dodatkową spłatą [url]kredytu[/url].

Stopa odsetkowa 1,32%, oprocentowanie [url]lokaty[/url] w Bausparvertrag 0,2% (po opłaceniu opłaty za przystąpienie i corocznych opłat za zarządzanie efektywnie nie 0,2%), dlatego dodatkowa spłata staje się coraz bardziej opłacalna. Oszczędzanie w systemie Bauspar ma sens tylko wtedy, gdy można z jak najmniejszym kapitałem uzyskać jak największą kwotą [url]kredytu[/url] hipotecznego, najlepiej w jak najkrótszym czasie, na co 20 lat jest zdecydowanie za długo.

W przypadku drugiego modelu oprocentowanie wydaje mi się zbyt wysokie, ale uważam również, że 35 lat zabezpieczenia stopy procentowej w ogóle nie jest konieczne.

Poniższe pytania pozwalają mi ocenić sytuację:

1) Jakie jest twoje dochodzenie?
2) Ile masz lat, czy plany rodzinne zostały zrealizowane i ile obecnie masz dzieci?
3) Jakie oprocentowanie i harmonogram spłat preferujesz?
4) Kiedy można się spodziewać dodatkowych środków z dziedziczenia lub jakieś inne przychody, kiedy można się ich spodziewać i w jaki sposób?
5) Cena zakupu wynosi 600 000 [url]euro[/url], czy [url]Dom[/url] jest wart więcej niż 600 000 [url]euro[/url] z racji przejęcia go w ramach transakcji rodzinnej, co oznacza zakup taniej, czy te 200 000 [url]euro[/url] to zysk? Czy otrzymują Państwo te 200 000 [url]euro[/url] z góry, czy też cena zakupu zostanie pomniejszona o wcześniej zapłacone 200 000 [url]euro[/url]?

Napisany przez Annana
tomy778 pisze:
Masz jeszcze 2 pytania:

- Jak wysokie będzie dziedziczenie?
- Kiedy można się tego spodziewać?

Te dwa czynniki wpływu można uwzględnić w finansowaniu, dodając pewną rezerwę...

Niestety, bardzo trudno jest przewidzieć, kiedy ktoś od nas odejdzie. Przewidujemy kwotę około 100 000 € (minimum 50 000 €).

Cytat od noelmaxim

Cześć Annana,

kombinacja 20 lat oprocentowania i równoczesnej oszczędności w BSV nie jest zalecana, zwłaszcza dodatkowe wpłaty na BSV, ponieważ utrata spłaty w porównaniu z nadpłatą staje się coraz większa.

Stopa odsetkowa 1,32%, stopa zwrotu z Bausparvertragu 0,2% (po zapłaceniu opłaty za uruchomienie i coroczne opłaty za zarządzanie efektywnie nie 0,2%), dlatego nadpłata zawsze ma większy sens. Bausparen ma sens tylko wtedy, gdy z jak najmniejszym kapitałem udaje się wyłączyć jak najwięcej pożyczek hipotecznych, najlepiej w krótkim czasie, na co 20 lat jest zdecydowanie za długim okresem.

W przypadku drugiego modelu oprocentowanie wydaje mi się zbyt wysokie, ale uważam także, że 35-letni okres oprocentowania nie ma sensu w ogóle.

Mam następujące pytania, aby móc ocenić sytuację:

1) Jakie jest Twoje dochodzenie?
2) Ile masz lat, zakończone planowanie rodziny z obecną liczbą dzieci?
3) Jakie oprocentowanie i spłatę chciałbyś/osz?
4) Kiedy można się spodziewać kolejnych dziedziczonych pieniędzy, a także kiedy i w jaki sposób mogą się pojawić?
5) Cena zakupu ma wynosić 600 000 euro, czy Dom jest wart więcej niż 600 000 euro ze względu na zakup przez rodzinę, aby kupić taniej, czy 200 000 euro to korzyść? Czy dostajesz 200 000 euro z góry, czy cena zakupu zostaje pomniejszona o już zapłacone 200 000 euro?

Dziękuję za Twoje opinie, oto odpowiedzi:

1) Nasze dochody to 5600 euro netto
2) Ja: 32 lata, mój mąż: 38 lat, Spodziewamy się niedługo dziecka, a zapewne także drugiego
3) Nasze życzenie to mieć miesięczną ratę w wysokości około 1300 euro
4) Za około 5-10 lat (babcia jest bardzo stara), przewidujemy 100 000 euro i możliwe, że będzie dodatkowo 35 000 euro z innej puli (ale to wykluczyłbym)
5) Według ekspertyzy (bardzo aktualnej, z tego miesiąca) wartość domu wynosi 600 000. Czyli 600k jest notarialnie ustalone, że 200k to zaległości, a 400k są jeszcze do spłaty.

Pozdriawiam i dzięki!

Napisany przez Annana
noelmaxim pisze:
kombinacja 20-letniego okresu obowiązywania stałego oprocentowania z równoczesnym oszczędzaniem w BSV nie jest zalecana, zwłaszcza jeśli chodzi o dalsze wpłacanie pieniędzy do BSV, ponieważ utrata spłaty w porównaniu z nadpłatą zawsze będzie rosła.

Aktualizacja pośrednia ode mnie. Otrzymałem teraz od doradcy bankowego inną ofertę na podstawie pierwszych tendencji / zaleceń.

Wariant ratalny
Dostawca: Allianz, 20 lat zakresu zainteresowania, stopa procentowa 1,36%, roczna spłata w wysokości 5%.

Po 20 latach pozostaje pozostały dług w wysokości około 164 tys. €, z czego z pewnością spłacimy 100 tys. € z tytułu spadku itp.

Wygląda to na lepsze, czyż nie?

Będę wdzięczny za dalsze Wasze uwagi!

Napisany przez 2utopus
Annana pisze:
Wariant o stałych ratach
Dostawca: Allianz, 20 lat okresu o stałym oprocentowaniu, stopa procentowa 1,36%, roczna spłata kredytu 5%.

Po 20 latach pozostaje zobowiązanie w wysokości około 164 tys. €, z czego na pewno 100 tys. € pokryjemy z dziedzictwa itp.

Przy 20 latach i rocznej spłacie 5% kredytu, nie powinno już pozostać żadnych zobowiązań przed końcem okresu o stałym oprocentowaniu.

Napisany przez NaTwoim13
To wszystko wciąż nie jest prawdziwe.

Napisany przez Annana
noelmaxim pisze:
To też wciąż nie jest to właściwe.

Przepraszam, czy mógłbyś się bardziej przyjrzeć? Czy widzisz jeszcze jakieś braki?

Dzięki i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, będę się tym zajmować później. Muszę tylko znaleźć czas.

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze:
To również jeszcze nie to prawdziwe.

Co za doskonały przykład dla najlepszego sprzedawcy. Stosuje zasadę AIDA:

Generowanie uwagi...... Hä, co on ma na myśli?

Cytat autorstwa noelmaxim

Z przyjemnością zajmę się tym później. Muszę tylko znaleźć czas.

Budzenie zainteresowania..... O, teraz jestem ciekawy

Pożądanie = stworzenie pragnienia posiadania produktu lub usługi = „Pragnienie”

Działanie = wywołanie akcji zakupu......

Teraz jesteśmy ciekawi, jak konsekwentnie to zrealizuje.....

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Annana,

Czy @Finanzierung mógł pomóc im dalej?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Annana,

Mogę zaoferować następujące finansowanie poprzez Allianz:

360.000,00 € / na 20 lat stałe oprocentowanie / nom. 1,25% / efektywne 1,27% / rata odsetkowa i kapitałowa 975,00 € / stopa spłaty kapitału 2% /
Opcja dodatkowej spłaty 5,00% / Okres bezpłatnej spłaty kapitału: 3 miesiące

40.000,00 € / na 10 lat stałe oprocentowanie z pełną spłatą kapitału / nom. 0,65% / efektywne 0,69% / rata odsetkowa i kapitałowa 345,00 € /
Stopa spłaty kapitału 9,700% / Okres bezpłatnej spłaty kapitału: 3 miesiące

Średnie oprocentowanie obu [url]kredytów[/url] wynosi nom. 1,19% / efektywne 1,21%.

Alternatywnie, 360.000 [url]euro[/url] można podzielić na 2 segmenty po 180.000 [url]euro[/url], z czego tylko jeden segment zostanie objęty prawem do dodatkowej spłaty w wysokości 5% (co daje 9.000 [url]euro[/url]), co obniża oprocentowanie drugiego segmentu z 1,25% na 1,20%. Możliwa jest także inna kombinacja np. 220.000/140.000 itd.

To obniża średnie oprocentowanie dla całej kwoty pożyczek do nom. 1,16% / efektywne 1,18% !

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze:
Cześć Annana,

Czy mogłaś im pomóc w kwestii finansowania ich artykułu?

Dlaczego Anna?
Chodziło przecież o pochwałę Twoich umiejętności sprzedażowych, nie więcej i nie mniej.

Mamy to teraz za sobą.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, proszę przestań z tymi głupimi komentarzami. Chcielibyśmy teraz tu mieć spokój i w odróżnieniu od innych forów chcemy tutaj faktycznie pomagać i tworzyć wartości dodane, prawda?

Bardzo miło byłoby, gdybyś włączył się do dyskusji i razem stworzyliśmy wysoką jakość w tym forum, do której z pewnością możesz przyczynić się razem z nami, dbając o konsumentów.

Annana wyraziła swoje życzenie, i oczywiście zamierzam to spełnić, tak aby samochód osobowy był zaoszczędzony przez lata - tutaj nawet z tą samą firmą ubezpieczeniową i z doświadczoną pomocą.

Zapraszam cię do dołączenia.

Napisany przez Annana
Cześć wszystkim, Proszę nie kłócić się tutaj i dziękuję za Waszą opinię! W międzyczasie wiele poszło nie tak i nie mogę przestać płakać.... U mojego męża jest negatywny wpis w Schufa z 2010 roku, o którym nic nie wiedzieliśmy!! Faktem jest, że wtedy kwota została uregulowana, mój mąż nie może tego udowodnić / tylko ciężko... chodzi o tytułowane żądanie przez firmę windykacyjną.... nie otrzymaliśmy żadnego dalszego upomnienia itp., ponieważ tytułowane roszczenia mają termin 30 lat, a firmy windykacyjne chętnie zwlekają ze względu na odsetki itp... Teraz pojawia się pytanie, czy mamy uregulować kwotę i spróbować porozmawiać z bankiem, składając wniosek o zakończenie, czy lepiej byłoby walczyć o usunięcie wpisu? Ostatnie zajmie dużo czasu, ponieważ należy prześledzić całą historię... Alternatywnie mogłabym przejąć hipotekę na siebie, a mój mąż dołączy później. Czy coś takiego jest możliwe?

Napisany przez hanes
Negatywny wpis powinien zostać usunięty już dawno, jeśli roszczenie zostało uregulowane w 2010 roku.
I zwykle poprzedzają go upomnienia.

Napisany przez NaTwoim13
1) Jakie jest Pana / Pani dochód?

2) Jaka jest wysokość zatytułowanego roszczenia?

3) Gdzie dotychczas został złożony wniosek o pożyczkę?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, czy negatywne roszczenie jest jeszcze otwarte czy zapłacone i oznaczone jako załatwione.
Z tego co piszesz, sądzę, że w 2010 roku myślałeś, że roszczenie zostało opłacone, ale być może nie wszystko.
Tak czy inaczej, liczy się stan na dzisiaj, czyli 2019 rok.
Czy coś jest jeszcze otwarte? Z tytułowaniem i nakazem zapłaty? Czasem można również zaproponować porozumienie, aby roszczenie zostało opłacone.
Jednakże, zatytułowane roszczenie stanowi trudne negatywne znacznik i zmienia wszystko w finansowaniu budowlanym.
Tutaj trzeba po prostu przeanalizować szczegóły. Raport z własnej inicjatywy w Biurze Informacji Gospodarczej itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata