- pn cze 24, 2019 4:28 pm
Witajcie razem,
mój mąż i ja stoją tuż przed zakupem domu i zwróciliśmy się do doradcy bankowego o pierwsze oferty, brakuje nam oka i wiedzy, aby móc ocenić, czy jesteśmy na właściwej drodze.
Oto dane dotyczące nieruchomości:
- Cena zakupu: 600T€
- Kwota[url]kredytu[/url] : 400T€
- Kapitał własny: 212T€ w tym 12T€ na notariusza jako darowiznę od rodziny, od której kupujemy nieruchomość.
Dla nas ważne jest:
- Spodziewamy się wkrótce otrzymać pewne większe sumy (np. z darowizn), które będziemy mogli przeznaczyć na spłatę[url]kredytu[/url] i mamy nadzieję, że dzięki temu będziemy mogli spłacić [url]Dom[/url] w krótkim czasie.
Oferty banków:
Opcja 1 -[url]kredyt[/url] ratalny z zabezpieczeniem odsetek z Bausparem:
- 400T € rata przez Allianz, 2% spłaty, oprocentowanie 1,32%, 20 lat zobowiązania odsetek, miesięczna rata: 1.106,67€
- 216T€ umowa oszczędnościowa z Alte Leipziger, oprocentowanie 2,45%, 20 lat zobowiązania odsetek, okres trwania 31 lat, miesięczna rata: 220€ (możliwe dodatkowe wpłaty w dowolnej wysokości, oszczędności mogą być dowolnie dostosowywane lub zawieszone).
Całkowite obciążenie: 507.300€, łączne koszty 107.300€
Opcja 2 -[url]kredyt[/url] ratalny z pełną spłatą:
- 400T € rata przez Hannoversche, 2% spłaty, oprocentowanie 1,92%, 35 lat zobowiązania odsetek, miesięczna rata: 1306€
- Możliwa dodatkowa spłata 10%, możliwość zmiany stopy spłaty
Całkowite obciążenie: 548.800€, łączne koszty 148.800€.
Na pierwszy rzut oka uważamy, że Opcja 1 jest atrakcyjniejsza i pierwotnie skoncentrowaliśmy się na niej, dlatego[url]doradca bankowy[/url] ponownie negocjował warunki dla tego modelu i pokazał inne banki, które zostały wymienione jako ostatnie warunki, jakie uzyskaliśmy.
W przypadku Opcji 2 można pewnie jeszcze coś zmienić.
Pytania do Was:
- Które opcje polecilibyście z Waszego punktu widzenia? Zajrzałem teraz do sieci i wydaje się, że kombinacje z umowami oszczędnościowymi nie są tak atrakcyjne, ponieważ termin wypłaty nie jest gwarantowany.
- Jak oceniacie stopy procentowe? Czy istnieje jakaś inna opcja, o której nie pomyśleliśmy?
- Czy są pytania, które koniecznie należy zadać doradcy bankowemu lub na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za Waszą ocenę i feedback z góry. Mam nadzieję, że pozałem Wam wszystkie istotne informacje. Jak wspomniałem, jesteśmy stosunkowo niezorientowani w tym temacie.
Pozdrowienia!
mój mąż i ja stoją tuż przed zakupem domu i zwróciliśmy się do doradcy bankowego o pierwsze oferty, brakuje nam oka i wiedzy, aby móc ocenić, czy jesteśmy na właściwej drodze.
Oto dane dotyczące nieruchomości:
- Cena zakupu: 600T€
- Kwota
- Kapitał własny: 212T€ w tym 12T€ na notariusza jako darowiznę od rodziny, od której kupujemy nieruchomość.
Dla nas ważne jest:
- Spodziewamy się wkrótce otrzymać pewne większe sumy (np. z darowizn), które będziemy mogli przeznaczyć na spłatę
Oferty banków:
Opcja 1 -
- 400T € rata przez Allianz, 2% spłaty, oprocentowanie 1,32%, 20 lat zobowiązania odsetek, miesięczna rata: 1.106,67€
- 216T€ umowa oszczędnościowa z Alte Leipziger, oprocentowanie 2,45%, 20 lat zobowiązania odsetek, okres trwania 31 lat, miesięczna rata: 220€ (możliwe dodatkowe wpłaty w dowolnej wysokości, oszczędności mogą być dowolnie dostosowywane lub zawieszone).
Całkowite obciążenie: 507.300€, łączne koszty 107.300€
Opcja 2 -
- 400T € rata przez Hannoversche, 2% spłaty, oprocentowanie 1,92%, 35 lat zobowiązania odsetek, miesięczna rata: 1306€
- Możliwa dodatkowa spłata 10%, możliwość zmiany stopy spłaty
Całkowite obciążenie: 548.800€, łączne koszty 148.800€.
Na pierwszy rzut oka uważamy, że Opcja 1 jest atrakcyjniejsza i pierwotnie skoncentrowaliśmy się na niej, dlatego
W przypadku Opcji 2 można pewnie jeszcze coś zmienić.
Pytania do Was:
- Które opcje polecilibyście z Waszego punktu widzenia? Zajrzałem teraz do sieci i wydaje się, że kombinacje z umowami oszczędnościowymi nie są tak atrakcyjne, ponieważ termin wypłaty nie jest gwarantowany.
- Jak oceniacie stopy procentowe? Czy istnieje jakaś inna opcja, o której nie pomyśleliśmy?
- Czy są pytania, które koniecznie należy zadać doradcy bankowemu lub na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za Waszą ocenę i feedback z góry. Mam nadzieję, że pozałem Wam wszystkie istotne informacje. Jak wspomniałem, jesteśmy stosunkowo niezorientowani w tym temacie.
Pozdrowienia!