Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przedłużenie kredytu, wiele pytań...

Napisany przez minimax66
"Cześć wszystkim,

Proszę o wsparcie.

Zastanawiam się nad finansowaniem naszego domu jednorodzinnego i im dłużej myślę, tym więcej pytań się pojawia.

Obiekt:

[url]Dom[/url] jednorodzinny w Badenii-Wirtembergii, zbudowany w 2013 roku

Obecna wartość rynkowa = 430 000 EUR

Zaciągnięte [url]kredyty[/url]:

[url]kredyt[/url] 1

137 000 EUR w DSL jako [url]pożyczka[/url] z vorausdarlehen (oprocentowanie nominalne 3,74%),

Pozostałe zadłużenie na 31.01.2024 (po 10 latach) = 102 750 EUR

[url]kredyt[/url] jest powiązany z BHW Wohn maXX (oprocentowanie odsetek od zysku 0,5%, oprocentowanie nominalne 2,97%),

Miesięczne oszczędności 38 000 EUR, [url]kredyt mieszkaniowy[/url] 98 000 EUR, termin alokacji 12/2026.

[url]kredyt[/url] 2

75 000 EUR KfW124 oprocentowanie nominalne 3,19%

Pozostałe zadłużenie na 31.12.2021 (po 10 latach) = 62 000 EUR

Rozważam wykupienie zobowiązań z vorausdarl. i KfW już teraz. Kiedy najwcześniej mogę anulować BHW Wohn maXX?

Kiedy otrzymam wypłatę oszczędności? Czy mogę uwzględnić oszczędności przy ustalaniu zobowiązań FWD już teraz?

Moim głównym problemem jest obecnie ustalenie kwoty zobowiązania FWD.

Co roku dokonuję dodatkowej spłaty w wysokości 6850 EUR dla vorausdarlehen.

Czy lepiej byłoby częściowo spłacić [url]kredyt[/url] KfW do 31.12.2021 tymi środkami?

Miesięcznie mogę przeznaczyć 1500 EUR na całe finansowanie budowy.

Dziękuję za odpowiedzi!

Marian
"

Napisany przez NaTwoim13
Cześć minimax66, r n r n 1) Nie, spłacenie [url]kredytu[/url] ratalnego ma więcej sensu r n r n 2) Środki z budżetu oszczędnościowego będą dostępne na termin spłaty i odpowiednio zmniejszą kwotę spłaty kapitału początkowego. zarówno środki z budżetu oszczędnościowego (kapitał do wpłaty), jak i pozostała kwota spłaty kapitału początkowego po dokonanych i planowanych nadpłatach są najlepiej obliczane, podobnie jak kwota spłaty, to samo dotyczy również [url]kredytu[/url] KfW. Jeśli zna się datę rozpoczęcia spłaty, można szybko obliczyć pozostałą kwotę do daty spłaty. R n r n 3) W zasadzie zobowiązanie do przyszłego [url]kredytu[/url] może mieć sens, jeśli zakłada się, że odsetki za 5 lat nie będą takie same jak dzisiaj. R n r n 4) Pożyczki zostały zaciągnięte w 2 różnych terminach? R n r n 5) niestety wybrano irytujący, zły model w tamtym czasie, który trzeba skorygować. R n r n 6) W którym mieście znajduje się obiekt finansowania? R n r n 7) Jak wysoka będzie pozostała kwota do spłaty (po nadpłatach) i saldo budżetu oszczędnościowego oraz tym samym kwota do spłaty 31.01.2024 r.?

Napisany przez NaTwoim13
Bez uwzględnienia lokalnych banków i dokładnego określenia pozostałej kwoty do centa, oba terminy wyglądałyby następująco:

75.000,00 € / 10 lat na kapitałowca / nom. 1,20 % / efektywne 1,26 % / oprocentowanie i rata kapitałowa 663,75 € /
Stopa spłaty kapitału 9,420 % / okres Forward 55 miesięcy / Data zapadalności 31.1.2024

62.000,00 € / 10 lat na kapitałowca / nom. 0,91 % / efektywne 0,96 % / oprocentowanie i rata kapitałowa 540,95 € /
Stopa spłaty kapitału 9,560 % / okres Forward 30 miesięcy / Data zapadalności 31.1.2021

Napisany przez minimax66
Dziękuję Panie Buhmann,

dokładnie tak sobie wyobrażałem.

do 4). w czerwcu 2013 roku ostatnia wypłata nastąpiła w VD, myślałem, że od tego momentu zaczyna się liczyć 10,5 roku? Czy jest to poprawne?
do 7). moje obliczenia wskazują, że na pierwszy termin transakcji forward potrzebuję 66 000 EUR.
do 5). co jeszcze można skorygować?
do 6). [url]Dom[/url] znajduje się we Freiburgu

Napisany przez NaTwoim13
Mozna zmienić sposób spłaty w raty, na co zgodzi się bank DSL. Zgodnie z § 489 BGB, po upłynięciu 10 lat od pełnej wypłaty, z półrocznym terminem wypowiedzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata