Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy rzeczoznawca przychodzi, mimo że umowa o pożyczkę jest już podpisana?

Napisany przez Shallow
Moja żona i ja chcemy kupić [url]Dom[/url] dla naszych trzech dzieci i już jesteśmy bardzo blisko ustalenia terminu notarialnego dla naszego obiektu. Mamy podpisaną umowę o pożyczkę z dużym i renomowanym ubezpieczeniem na kwotę 438 000 [url]euro[/url] za pośrednictwem pośrednika. Natknąłem się jednak na pewien punkt w umowie o pożyczkę: [url]pożyczka[/url] zostanie wypłacona dopiero po przeprowadzeniu oceny przez wyznaczonego biegłego. Czy to jest standardowe postępowanie, oczywiście nie sama ocena, ale kolejność? Nie do końca to rozumiem - aby sporządzić umowę pożyczki dla nas, konieczna była ocena na podstawie dostatecznych informacji, inaczej nie można by było ustalić warunków? Jaki wpływ ma później biegły na warunki [url]kredytu[/url], czy są jakieś opinie lub doświadczenia? Warunki odsetkowe w umowie o pożyczkę są dobre (i myślę, że negocjowaliśmy dobrą cenę z sprzedawcą), mimo to czuję się trochę niepewnie co do podpisania umowy kredytowej: Czy w takim przypadku nie poddajemy się potencjalnej samowoli lub bardzo trudnej sytuacji, zwłaszcza jeśli biegły pojawia się dopiero po skontaktowaniu się z notariuszem? Wtedy jestem zależny od tego, czy warunki w umowie mogą być zachowane, które są w umowie i nie mogę już prawie w ogóle reagować...

Napisany przez NaTwoim13
Każda nieruchomość musi być obejrzana w Niemczech, ocena to coś innego.

To, co jest w umowach kredytowych, to tzw. raport z oględzin.

Jeśli bank sporządził umowy kredytowe, to [url]kredyt[/url] jest zatwierdzony! Jeśli konieczna jest opinia, bank o tym informuje i nie wystawia umów kredytowych przed otrzymaniem opinii i potwierdzeniem wartości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Shallow, z bankowego punktu widzenia chcielibyśmy zweryfikować wycenę nieruchomości, czyli wartość obrotową i wartość zabezpieczenia [url]kredytu[/url] potwierdzoną przez rzeczoznawcę. Jak dokładnie brzmi ten zdanie w umowie kredytowej? Jako warunek wypłaty? Czy jako część umowy kredytowej? Często spotyka się umieszczenie tego jako warunku wypłaty, nawet z dopiskiem, że wartość nieruchomości potwierdza wartości obliczone podczas sprawdzania w banku. To oznacza, że jeśli założmy, że coś nie gra dopiero ekspert to odkryje, to może się okazać, że bank, ubezpieczyciel dokonują tu obniżek podczas oceny wartości zabezpieczenia. Skutkowałoby to koniecznością dodatkowego zabezpieczenia dla części [url]kredytu[/url]. A tę gwarancję musieliby Państwo zapewnić. Czasami taktycznym posunięciem byłoby pójście do notariusza dopiero po pomyślnym zakończeniu wizji. A najlepiej, gdyby to nastąpiło w ciągu 14-dniowego okresu odstąpienia od umowy.

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze:
Każda nieruchomość musi być oglądana w Niemczech, ....

Witaj Shallow,
proszę mnie jeszcze raz wyjaśnić...
a) Złożyłeś wniosek o pożyczkę, który został potwierdzony (podpisany) przez bank i teraz masz go do zaakceptowania?
Jeśli tak, to pożyczka jest już ustalona z warunkami ze strony banku.

b) Jeśli jednak masz do podpisania ofertę banku, to jeszcze nic nie jest ustalone.
Pod względem dochodów i wydatków, Dom o podanej wartości prawdopodobnie pasuje do was (w przeciwnym razie pośrednik by nie złożył oferty) i mogą być podane odpowiednie warunki. Jeśli jednak rzeczywista wartość (wartość rzeczoznawcy) jest znacznie niższa niż podana wartość (lub bank szacuje dochody niższe i/lub wydatki wyższe), wtedy warunki mogą się zmienić albo pożyczka w ogóle nie zostanie przyznana.
Jeśli jesteś dopiero na tym etapie, powinieneś jeszcze nie podejmować terminu notarialnej umowy. Jeśli kupisz Dom (podpiszesz umowę notarialną) i nie będziesz mógł zapłacić (bo bank nie przyzna pożyczki), to nie będzie to dla ciebie korzystne.

Na jaką sytuację trafiasz? a) czy b)?

@ noelmaxim: z ogólnikowymi wypowiedziami jak

byłbym ostrożny.

Mogę kupić mieszkanie za kwotę X za gotówkę bez oglądania. I już każda nie pasuje.
Dlatego może dodaj do sfinansowania, przez bank i przed zatwierdzeniem pożyczki.

Wtedy z twojego zdania staje się znaczące zdanie!

Cytat od noelmaxim

Kiedy bank przygotował umowę pożyczki, to pożyczka jest zatwierdzona!

Jeśli umowa nie została podpisana, to umowa nie ma wartości i żadna pożyczka nie została zatwierdzona.
Jeśli Shallow pisze niejasno, lepiej zapytać zamiast wydawać potencjalnie błędne wypowiedzi.

Napisany przez Shallow
Dziękuję bardzo za pomocne informacje. Przepraszam, jeśli wyraziłem się niejednoznacznie: Złożyliśmy wniosek o pożyczkę, który został rozpatrzony przez około 8 dni - otrzymaliśmy zwrotnie gotową umowę pożyczki, którą musielibyśmy tylko zaakceptować: W umowie określone są pewne warunki wypłaty. Jednym z tych warunków jest konieczność przeprowadzenia oceny przez wyznaczonego rzeczoznawcę przed pierwszą płatnością, choć bez informacji o ewentualnych konsekwencjach. Jeśli rzeczoznawca ma tylko sprawdzić, czy [url]Dom[/url] istnieje i czy nasze informacje o stanie i wielkości są prawdziwe, mogę się z tym pogodzić. Jeśli jego opinia mogłaby mieć ogólne konsekwencje dla warunków, to znajduję się w nadmiernej niekorzystnej pozycji uzależnienia, jeśli teraz już pójdę do notariusza.

Napisany przez tomy778
To często się zdarza. Umowa to umowa. Oprocentowanie jest ustalone... tylko sprawdzają, czy wartość jest zgodna i czy obiekt rzeczywiście tam stoi... Miałem to już w tym roku...

Napisany przez NaTwoim13
BenniG und Bankkaufmann!

Przepraszam, ale gadacie tu bez sensu, wprowadzając w błąd konsumentów!

Ja jasno i wyraźnie, zgodnie z wypowiedziami TE

Mamy do dyspozycji gotowy do podpisania umowę pożyczki z dużą i renomowaną firmą ubezpieczeniową na kwotę 438.000€ poprzez pośrednika

i zgodnie z niemieckimi przepisami refinansowania, który opisuje, że jest to zawsze niezbędny raport z wizyty (czysty i prawidłowo złożony), a nie ekspertyza, która służy jako podstawa dla decyzji kredytowej w przeciwieństwie do raportu z wizyty!

Bankkaufmann, twoje wypowiedzi są pełne przygód, niepotrzebne i niezgodne z codziennymi procedurami związanymi z wnioskiem o [url]kredyt[/url] i jego udzieleniem zgodnie z przepisami prawnymi!

Raport z wizyty jest warunkiem wypłaty, a nie podstawą dla udzielenia [url]kredytu[/url]. Gdyby ktoś poszedł za twoją ekscentryczną radą, mógłby zbędnie nie skorzystać z terminu wizyty u notariusza, a kto inny mógłby kupić nieruchomość, ponieważ często wizyta jest planowana na 14 dni po podpisaniu umowy kredytowej.

Jak miałby odbyć się wtedy zakup w ramach okresu obowiązywania prawa odstąpienia od umowy, nie rozumiem w ogóle!

Tutaj nie ma miejsca na dwie opinie, opisałem procedurę i TE nie powinno martwić, ponieważ [url]kredyt[/url] został zatwierdzony (wszystkie firmy ubezpieczeniowe w Niemczech postępują zgodnie z procedurą zgody!) oraz ponieważ jest to raport z wizyty, ponieważ żadna bank nie tworzy umowy kredytowej po zatwierdzeniu [url]kredytu[/url], której udzielenie wypada w przyszłość, jakby potrzebne było ustalenie ekspertyzy dla zatwierdzenia [url]kredytu[/url].

Napisany przez NaTwoim13
Shallow pisze:
Jeśli ten rzeczoznawca tylko sprawdza, czy Dom istnieje i czy nasze informacje dotyczące stanu, wielkości itp. są poprawne, mogę z tym żyć. Jeśli jednak jego opinia mogłaby mieć ogólne konsekwencje dla warunków, znajduję się w nadmiernie złej sytuacji zależności, jeśli już teraz pójdę do notariusza.

Szanowny Shallow, nie musi pan się martwić, że zmiany lub nawet poprawki do decyzji kredytowej są mało prawdopodobne jeśli nie było użyte skanera i nożyczek lub jeśli obiekt faktycznie istnieje, co sprawdziliście, przeglądając i podpisując wniosek o kredyt z wszystkimi informacjami o obiekcie.

Kolejną pewnością jest fakt, że bank dokładnie sprawdza dokumentację dotyczącą obiektu pod kątem wiarygodności, dlatego - jeśli coś było nie tak - powstałaby potrzeba wyjaśnienia jeszcze przed podjęciem decyzji.

Wszystko w porządku, nie martw się i ciesz się swoją inwestycją życiową w nieruchomości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pan Buhmann (Noelmaxim), znowu dodaję Pana do mojej listy ignorowanych. Nie muszę sobie tego czytać, co Pan opisuje. Musi Pan również nauczyć się, że istnieją inne opinie oprócz Pana. Niesamowite, jak bardzo jest Pan zarozumiały.

Napisany przez NaTwoim13
Bez obaw!

Proszę przestań wprowadzać konsumentów w błąd niepoprawnymi merytorycznie informacjami!

Tutaj nie ma miejsca na dwie opinie, konsumenci oczekują tutaj w tym forum fachowej porady oraz wsparcia merytorycznego. Muszę oczekiwać od Ciebie jako rzekomego eksperta, że będziesz w stanie to spełnić.

Znowu mi się nie udało, a gdybyś miał mnie na liście ignorowanych, moja wypowiedź byłaby zbędna po mojej jedynej i fachowo poprawnej odpowiedzi, a autor pytania nadal zostałby poprawnie poinformowany.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
@Shallow, chcemy zweryfikować z perspektywy banku, czy ekspert potwierdzi dotychczasową wartość handlową i wartość zastawu obliczoną wewnętrznie w banku.

Przy zleceniu raportu z oględzin nie została zamówiona żadna wycena wartości!

Cytat z Bankkaufmann

Oznacza to, że jeśli załóżmy, że coś jest nie w porządku, to dopiero ekspert to odkryje, wówczas bank lub ubezpieczyciel może dokonać obniżek w procesie oceny zastawu. Może to skutkować koniecznością ponownego zabezpieczenia części pożyczki, a to zabezpieczenie musiałbyś wówczas dostarczyć.

W ogóle nie możliwe, ponieważ żadna wartość nie jest ustalona ani nie ma być ustalona!

Cytat z Bankkaufmann

Czasami taktycznie byłoby sensowniejszym krokiem pójście najpierw do notariusza po zakończeniu udanych oględzin.
Z kolei najlepszym przypadkiem byłoby zakończenie tego również w ciągu 14 dni okresu odstąpienia.

Czasami w ogóle niemożliwe, gdyż raport z oględzin może zostać wykonany po 14 dniach!

Ekspertyza: Tutaj ustalana jest wartość, która służy jako podstawa decyzji kredytowej. Konieczne i wymagane jest wewnętrzne oględziny, a klient/konsument jest o tym informowany. Po sporządzeniu ekspertyzy i ustaleniu wartości handlowej/wartości zastawu następuje decyzja kredytowa.

Raport z oględzin: Tutaj nieruchomość jest oceniana wizualnie, wewnętrzne oględziny nie są wymagane. Ten raport z oględzin jest niezbędny do refinansowania w Niemczech. Zazwyczaj nie ma wpływu na decyzję kredytową, ponieważ decyzja ta została już wydana przed zleceniem w formie pisemnej zgody (procedura ofertowa) lub w formie pisemnej umowy kredytowej (procedura wnioskowa).

Napisany przez Fly
Pan Buhmann ma rację w tej kwestii.

Napisany przez Shallow
Dziękuję, to wszystko brzmi logicznie, chociaż być może po prostu zdezorientowało mnie sformułowanie. W tekście mowa wyraźnie o ocenie przez rzeczoznawcę a nie o oględzinach (na przykład przez własnego pracownika). Ostatecznie zgadzam się z tym: gdyby było jeszcze wątpliwości co do wyceny, termin ekspertyzy zostałby zaplanowany przed finalizacją umowy kredytowej.

Ogólna wycena pośrednika wyniosła wartość znacznie przekraczającą sumę [url]kredytu[/url], a ubezpieczenia finansują w każdym razie tylko

Napisany przez NaTwoim13
80 % to limit pożyczki na wartość hipoteczną, ustalany indywidualnie w zależności od ubezpieczenia (niezależnie od tego, czy poprzez ekspertyzę na miejscu czy zleconą firmę ekspertów).

Każde [url]ubezpieczenie[/url], każdy bank określa wartość hipoteczną według swojej własnej metody, na swój własny sposób.

Suma pożyczki podzielona przez wartość hipoteczną indywidualnie określoną przez bank/ubezpieczyciela daje limit wartości hipotecznej, który w większości przypadków nie może przekroczyć 80%. Niektóre firmy ustalają wartość hipoteczną po odjęciu dodatkowej 10% zabezpieczenia.

Banki ustalają na podstawie tej wartości warunki, jakie będą oferować.

Napisany przez Shallow
Znowu pytanie - od czasu zatwierdzenia naszej pożyczki stopy procentowe u pożyczkodawcy minimalnie się poprawiły, co oznacza jednak całkowicie około 1 500 € mniej odsetek na cały okres kredytowania. Nie podpisaliśmy jeszcze umowy, ale za dwa dni kończy się termin przyjęcia oferty.

Jeśli teraz poprosilibyśmy o aktualizację warunków odsetkowych, czy zostanie rozpoczęty całkowity proces oceny, czy też po prostu zostanie nam wysłany zaktualizowany projekt umowy w sposób pragmatyczny? Jakie są wasze doświadczenia, czy zgodzilibyście się na małą (ja nie uważam jej za małą, ale może w porównaniu już tak) zmianę jeszcze raz? Jakie są możliwe niekorzyści?

Napisany przez NaTwoim13
Zastanów się, czy również analizowałbyś tę kwestię, gdyby stopy procentowe wzrosły, albo czy byłbyś zadowolony, gdyby bank przekazał Ci ten wzrost!

Napisany przez Shallow
Myślałem, że pożyczkodawca będzie teraz mógł zrefinansować się taniej, a swoje ryzyko wzrostu stóp procentowych podczas okresu przyjmowania oferty ogólnie przełoży na odpowiedni dopłat w swoich warunkach...

Napisany przez NaTwoim13
Nie, to są mieszane kalkulacje!

Napisany przez Klafius
Cześć Shallow, krótka poprawka do w pewnym stopniu niepoprawnych odpowiedzi na Twoje zapytanie. Oczywiście, ponowne negocjacje nie są wykluczone. Potwierdzam to na podstawie własnego doświadczenia! Otrzymałem 0,1% lepszą stopę procentową, którą bank przekazał dalej. Jednakże, miało to miejsce w moim banku, bez pośrednictwa maklera. Korzyścią negocjacji bezpośrednich z bankiem jest możliwość wynegocjowania jeszcze lepszych warunków. Czy otrzymałeś ofertę poprzez platformę online czy byłeś osobiście doradzany przez bank? Jeśli utrzymujesz kontakt osobisty z bankiem, możesz spróbować podjąć rozmowę w tej sprawie. Powodzenia!

Napisany przez NaTwoim13
DLaczego [url]doradca[/url] tego nie może zrobić?

Całkowity nonsens, nie ma z tego żadnej szkody

Zazwyczaj banki tego nie robią, ale oczywiście warto spróbować, jeśli uważa się to za stosowne.

Napisany przez Alexius
noelmaxim pisze:
dlaczego doradca tego nie mógłby zrobić?

Całkowita bzdura, nie ma przez to żadnej wady

Zazwyczaj banki tego nie robią, ale oczywiście warto spróbować, jeśli uważasz to za stosowne.

Oczywiście, banki to robią - jednak doświadczony doradca finansowy wydaje się tego zwykle nie robić, ale bezpośrednio z konsumentem tak. Zazwyczaj wystarczy poprosić w odpowiedni sposób.

Napisany przez NaTwoim13
Aleksiuszu! Nikt nie powiedział, że to niemożliwe, mówię o zasadzie, do tego napisałem ci, że to bzdura, że to nie działa z pośrednikiem!

Wyjaśnij nam, mądralo, dlaczego to nie powinno działać z pośrednikiem i czy może nawet nie być eleganckie, aby to działało przez pośrednika miejsc dla klienta, ponieważ nie musi się on martwić o nic!

Napisany przez Shallow
Powiedzmy, że mój pośrednik to dobry facet - ale jego osobista motywacja do ponownego zaangażowania się w mojej sprawie jest na pewno ograniczona. Wie, że mam zamkniętą transakcję i byłoby dodatkową pracą bez korzyści finansowych. Dlatego moje pytanie: jakie są wasze doświadczenia?

@Klafius
Czy w twoim przypadku umowa kredytowa została już sporządzona, czy też była negocjowana podczas składania wniosku/sprawdzania?

Napisany przez NaTwoim13
O której bank chodzi?

W takim razie nie jest/byłby dobrym pośrednikiem!

Napisany przez Klafius
noelmaxim pisze:
Nie, to są mieszane kalkulacje!

Ty najpierw jednoznacznie odpowiedziałeś NIE na pytanie! Dopiero po mojej poprawce wycofałeś się. Proszę, nie wprowadzaj zbędnej dezorientacji wśród konsumentów potrzebujących pomocy za pomocą takich wpisów! Jeśli nie masz jeszcze odpowiedniego doświadczenia w tej sprawie, jest zupełnie normalne, że uzasadniam moje argumenty, poprawiam i udzielam użytkownikom tutaj pomocy za pomocą własnych przykładów. Do tego właśnie służy forum! Nikt nie może znać wszystkiego. Dlatego fajnie, gdy inni użytkownicy tutaj dzielą się swoim doświadczeniem i mogą pomóc. Shallow nie wydaje się być głupi i podąża w dobrym kierunku!

Napisany przez Klafius
Shallow pisze:
@Klafius
Czy w Twoim przypadku umowa pożyczki była już sporządzona, czy też były dodatkowe negocjacje podczas składania wniosku/sprawdzania?

Otrzymaliśmy już wiążącą ofertę 10 dni temu, ale jeszcze nie podpisaliśmy. Krótko przed terminem notarialnym ponownie negocjowaliśmy warunki i zobaczyliśmy, że stopy procentowe na rynku jeszcze minimalnie spadły. Nasz doradca bankowy również przyznał to podczas negocjacji i poprawił nam oprocentowanie zgodnie z rynkiem.

Napisany przez NaTwoim13
Klafius pisze:
Oferta wiążąca była już od 10 dni, ale jeszcze nie była podpisana. Tuż przed terminem notarialnym jeszcze raz negocjowaliśmy i oto okazało się, że stopy procentowe minimalnie spadły na rynku. Nasz doradca bankowy potwierdził to podczas negocjacji i poprawił nam oprocentowanie odpowiednio.

Przepraszam, ale zadawałem pytania, stoję za nimi, i jeśli piszę, że zazwyczaj jest, to zazwyczaj tak jest!

Wiesz dlaczego? 30 lat, w górę i w dół na klawiaturze!

Przeczytaj mój post, możliwe, że zauważysz, że piszę, że powinieneś zapytać i spróbować!

Wyobraź sobie sytuację, że w ciągu 3 tygodni ma się odbyć spotkanie z notariuszem, stopy procentowe spadają codziennie, a bank co 3 dni wprowadza nowe umowy.

Też niezła opcja, otrzymujesz umowę z oprocentowaniem 1,2%, stopy rosną, chcesz podpisać, a bank mówi, musi być nowa, stopy wzrosły

Dawać i brać, zastanów się nad tym

Napisany przez BenniG
Kto, jak, co?
Dlaczego, po co, dlaczego?
Kto nie pyta, ten zostaje głupi!... eee zapłaci za to.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG,

przeczytaj moje posty uważnie!

Naprawdę, przeczytaj i spróbuj dodać wartość.

W przeciwnym razie przeczytaj to swoim dzieciom albo opowiedz z praktyki, która tutaj jest wymagana, dziękuję.

Napisany przez 2tneub
@ Thomas

Pływasz tu w wątku tam i z powrotem, dlatego nikt cię nie rozumie.

Spróbuję przetłumaczyć na język potoczny/Niemiecki: Oczywiście można to zrobić, jednak dla wzajemnej uczciwości uważasz, że lepiej zostawić sprawę taką jak jest, bez względu na to, czy odsetki rosną czy maleją. Ponadto, jako pośrednik, chcesz kontynuować współpracę z bankami i podtrzymywać dobre relacje, umożliwiając innym klientom skorzystanie z twoich dobrych koneksji.

Spakowane w 2 zdaniach... bez zbędnych ozdobników i już można to zrozumieć

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze:
Przepraszam, ale zadawałem pytania, na które mam odpowiedzi, i gdy piszę o tym, jak zazwyczaj funkcjonuje, to zazwyczaj wygląda to w ten sposób!

Wiesz dlaczego? 30 lat, z góry na dół!

Przeczytaj mój post, być może zauważysz, że piszę, żebyś się zapytał i spróbował!

Właśnie sobie wyobraziłem, że umówiono notarialną wizytę za 3 tygodnie, odsetki maleją każdego dnia, a bank co 3 dni wystawia nowe umowy.

Niezła opcja - dostajesz umowę z 1,2% oprocentowaniem, odsetki rosną, chcesz podpisać, a bank mówi, że trzeba nowego – odsetki wzrosły.

To kwestia dawania i brania, zastanów się nad tym

@klafius

Nie zrozumiałeś jeszcze zasad tutaj....

1. NOELMAXIM decyduje, co można tu pisać, a czego nie
2. NOELMAXIM nie podlega krytyce, ponieważ nie robi nic złego
3. jeśli 2. jest nieprawdą, automatycznie wchodzi w życie 1. !!!

Napisany przez BenniG
Oczywiście, można powiedzieć... ... zawsze tak robiliśmy. ... Ponowne negocjacje nie wchodzą w grę. ... naprawdę są ludzie, którzy zrobią wszystko, aby zaoszczędzić trzy marki pięćdziesiąt. Ale kto z was ma coś do oddania? PS: Tak, w zeszłym roku przekazałem kwotę w czterocyfrowej wysokości - ale z pewnością nie bankowi.

Napisany przez NaTwoim13
finanzierung pisze:
@klafius

Nie zrozumiałeś jeszcze zasad tutaj....

1. NOELMAXIM decyduje, co może być tutaj napisane, a co nie
2. NOELMAXIM nie jest krytykowany, ponieważ nie robi nic złego
3. Jeśli 2. nie jest prawdą, automatycznie obowiązuje 1. !!!!

Nie wiem, co zrobiłem źle tutaj albo co zostało źle zrobione.

Każdy może pisać cokolwiek, drogi Finanzierungu, ale błędy poprawiam i oczywiście nadal przeczytasz moją opinię

Napisany przez Klafius
noelmaxim pisze:
Nie wiedziałem, co zrobiłem źle tutaj, albo co mogłem źle zrobić.

Próbowałeś odpowiedzieć na pytanie, ale udzieliłeś złej odpowiedzi! Zostało to poprawione i konsumentowi udzielono pomocy. To nie było takie straszne. Ostatecznie się wycofałeś. W związku z tym wszystko w porządku. Dlatego istnieje forum z wieloma użytkownikami, którzy mogą czasem dokonywać korekt. Myślę, że Shallow ma dobre informacje i sobie dobrze radzi.
Jeśli znajdziesz coś nieprawidłowego i możesz to poprawić, byle w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata