Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy konsolidacja zadłużenia ma sens?

Napisany przez Johnbello3
Cześć,
Mam pytanie, mam obecnie [url]kredyt[/url] ramowy w ING w wysokości 4000€ (oprocentowanie 5,99%)

W tym przypadku nie mam ustalonych stałych terminów spłaty.

Czy opłaca się refinansować ten [url]kredyt[/url] lub kwotę na niższą stopę procentową?
Jak to obliczyć? Nie jestem zbyt w tym temacie oblatany, dlatego mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w obliczeniach.

[url]kredyt[/url] powinien być spłacony najpóźniej po 24 miesiącach.
Maksymalnie mogę spłacać miesięcznie 200€.
Oczywiście dodatkowe spłaty powinny być możliwe, jeśli [url]refinansowanie[/url] jest korzystne.

Proszę o pomoc.

Napisany przez florianmeier
Stałe pożyczki mają tę zaletę, że spłata jest bardziej uregulowana.

Oprocentowanie konta debetowego jest naliczane tylko od wykorzystanego limitu. Dlatego [url]kredyt[/url] odnawialny musi być w teorii droższy. Ekonomicznie nie musi to jednak oznaczać, szczególnie jeśli są dokonywane dodatkowe spłaty.

Ja bym to zostawił.

Napisany przez peer
Jeśli pozostaniesz przy kredycie ramowym z oprocentowaniem 5.99% i będziesz spłacać 200€ miesięcznie, skończysz po 21.5 miesiąca i zapłacisz 224€ odsetek. Jeśli zdecydujesz się na [url]kredyt[/url] ratalny (również ING oferuje jedne z najniższych oprocentowań - 3,99%), będziesz płacić 173,56€ przez 24 miesiące. Wtedy zapłacisz 166€ odsetek, czyli około 60€ mniej. Czy warto zdecydować się na tę opcję, to musisz sam(a) zdecydować. Dodatkowe wpłaty kapitału są zawsze możliwe w ING. W przypadku [url]kredytu[/url] ramowego jest to oczywiste, ale również w przypadku [url]kredytu[/url] ratalnego.

@peer
Dziękuję bardzo, a jak dokładnie to się oblicza?
Czy mógłbyś mi to dokładnie wytłumaczyć?

peer pisze:
Pozostając przy kredycie ramowym oprocentowanym na poziomie 5,99% i spłacając miesięcznie 200€, po 21,5 miesiąca spłacisz całość i zapłacisz 224€ odsetek. Jeśli zdecydujesz się na kredyt ratalny (ING oferuje jedno z najtańszych oprocentowań w wysokości 3,99%), będziesz płacił 24 miesiące po 173,56€. Wtedy zapłaciłbyś 166€ odsetek. Czyli około 60€ mniej. Decyzję czy warto podjąć należy zostawić Tobie.
Dodatkowe wpłaty są zawsze możliwe w ING. Zarówno w przypadku kredytu ramowego, jak i ratalnego.

To nie do końca jest prawda.
W ING można uzyskać ten oprocentowanie tylko przy kwocie 5000€ lub wyższej. Wtedy ponownie wysokość miesięcznej opłaty byłaby wysoka (216€).

Napisany przez peer
Johnbello3 pisze:
@peer
Dziękuję, a jak dokładnie to się oblicza?
Jak dokładnie to się liczy?

To możesz obliczyć na tej stronie
https://www.zinsen-berechnen.de/kreditrechner.php

Napisany przez peer
Johnbello3 pisze:
To nie do końca prawda.
W ING można uzyskać ten stopę procentową dopiero od kwoty 5000€. Oznacza to, że miesięcznie ponownie byłoby to kosztowne. (216€)

O, masz rację. Nie zdawałem sobie sprawy z minimalnej kwoty 5000.

Napisany przez peer
Ale strony porównujące [url]kredyty[/url] Check24 i Verivox oferują ING pod tym oprocentowaniem także przy kwocie 4000€.
A DKB oferuje 3,49% od 2500€. Też tam możliwe są dodatkowe wpłaty.

OK, dziękuję.
Zgadza się, oszczędzam 60€, o których mówiłeś, ale [url]kredyt[/url] trwa też prawie 3 miesiące dłużej. Czy teraz jest sensowne przeprowadzenie tego wysiłku?
Mam na myśli, że przy 3,99% masz niższą ratę, ale za to trochę dłuższą czas spłaty.

Napisany przez peer
rówieśnik pisze:
... Czyli około 60€ mniej. Czy warto, to musisz sam zdecydować.

Jak już zostało powiedziane:

O ile dokładnie policzyłem, to oznacza 82 € mniej przy prawie takiej samej racie (24 miesiące).

Ale już teraz wiem, że w przyszłym roku w lipcu/sierpniu mogę całkowicie spłacić [url]kredyt[/url] dodatkową wpłatą.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy nie jest możliwe wybranie [url]kredytu[/url] o jak najdłuższej okresie spłaty, aby obciążenie miesięczne było jak najmniejsze, mimo że wiedzę, że będę mógł go spłacić w całości w przyszłym roku? Czy mimo wcześniejszej całkowitej spłaty nadal muszę płacić odsetki za cały okres [url]kredytu[/url]? Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi.

Napisany przez 2utopus
Przy dłuższym okresie kredytowania często następuje wzrost odsetek, co sprawia, że [url]kredyt[/url] staje się droższy.
Dodatkowo przyzwyczaimy się do tego, że mamy więcej pieniędzy do wydania - aż nagle zepsuje się pralka lub trzeba naprawić samochód i znów trzeba pożyczyć dodatkowe pieniądze...
albo pieniądze na dodatkową spłatę nie nadejdą.
Czy będziesz musiał zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, powinno być zawarte w drobnym druku umowy kredytowej.

Dlatego już się zorientowałem. Mogę przeprowadzać darmowe dodatkowe spłaty.
Chciałbym tylko wiedzieć, czy ma sens wzięcie [url]kredytu[/url] na długi okres (np. 5 lat) ze względu na miesięczne obciążenie i spłatę go wcześniej. Czy trzeba wtedy płacić odsetki za całe 5 lat czy tylko do pełnej dodatkowej spłaty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata