Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Przeorganizowanie finansów po udzieleniu długu z mocy prawa.

Napisany przez anto
Dobry wieczór droga społeczności,

w ciągu najbliższych tygodni otrzymam zwolnienie od długów po 3 latach prywatnej upadłości i chciałbym następnie zorganizować i lepiej prowadzić moje finanse.
Aktualnie z miesięczną egzekucją w wysokości około 700 [url]euro[/url] jest to ciężka walka, ale niedługo już to się skończy. Obecnie polega to na opłacaniu swoich rachunków, pobieraniu od razu opłat i mogę wypłacić kwotę raz w miesiącu, z której mogę kupić jedzenie, paliwo itp. Częste wypłaty nie działają, ponieważ za każdą wypłatę muszę zapłacić 6,95 [url]euro[/url] prowizji. W obecnej sytuacji nie jest możliwa zmiana konta. Z oszczędzaniem nie jest zbyt wiele, jeśli na koniec pozostaje 30-50 [url]euro[/url], to był dobry miesiąc.

Po moim zwolnieniu 100-150 [url]euro[/url] miesięcznie na pewno by mi się przydało, więc mówimy tutaj o miesięcznej kwocie około 500+-, którą mogę oszczędzać lub lokować.

Jak mogę najlepiej to zrobić? Czy lepiej założyć oddzielne konta na różne cele, np. na samochód, wakacje, zakupy, czy lepiej trzymać wszystko na jednym koncie lub wrzucić do skarbonki? W tej chwili jestem trochę zagubiony i nie mam zbyt dużego doświadczenia z kontami oszczędnościowymi czy podobnymi.
Czy istnieją wytyczne dotyczące tego, jaką część procentową powinno się oszczędzać na różne cele?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć i gratulacje!

W zasadzie zalecam najpierw zbudowanie buforu w wysokości 2-3 wynagrodzeń netto na koncie, zanim zaczniesz myśleć o dalszych możliwościach lokowania środków.

Napisany przez BenniG
Cześć,
zasady zaproponowane przez Pana Müllera wydają mi się już dobre.
Czy warto rozważyć zmianę konta po zakończeniu uzyskania umorzenia długu? Jeśli tak, to polecam zmianę na bank, w którym nie płacisz ani za prowadzenie konta, ani za dyspozycje. W takim banku powinieneś założyć drugie [url]konto[/url] (np. [url]konto[/url] oszczędnościowe) i oszczędzać na nim 2-3 wynagrodzenia netto na nieprzewidziane wydatki sugerowane przez Pana Müllera. Moim zdaniem, jeśli zostawisz pieniądze na koncie bieżącym, istnieje duże ryzyko, że jednak je wydasz. Jeśli musisz najpierw dokonać przelewu z jednego konta na drugie, to już stanowi pewną barierę.

Czy warto tworzyć różne konta na różne cele, to już według uznania. Ja używam jednego konta do wszystkiego. Jeśli potrzebuję samochodu i muszę wydać na niego 10 000 €, po prostu pobieram pieniądze z konta i nie muszę zbierać ich z 5 różnych kont, ani jedno [url]konto[/url] nie musi zadłużać się u drugiego konta. Taki zakup czasami nie da się uniknąć, więc wszystkie konta pozostają bez długów.

Napisany przez Birgit
Polecam prowadzenie książki domowej. Możesz to zrobić w zeszycie lub za pomocą programu Excel. Wprowadzaj wszystkie wpływy i wydatki, aby mieć kontrolę nad swoimi finansami. Kiedy idziesz na zakupy, zawsze poproś o paragon. Następnie możesz wpisać wszystkie zakupy do książki domowej. W przypadku sklepów, które nie wydają paragonów, zapisuj kwotę płatności w aplikacji z notatnikami (np. One Note lub Evernote), jeśli masz smartfona. W Excelu możesz także stworzyć listę, ile chcesz zaoszczędzić na jakie cele. Wtedy potrzebujesz tylko konta oszczędnościowego, a nie osobnego konta na każdy cel.

Napisany przez peer
Sprawdź model 3 kont. Jest bardzo dobrze opisany na blogu finansowym blackwater.live.

https://blackwater.live/2018/03/12/das-3-konten-modell/

Napisany przez OneOfMany
Birgit pisze:
Poleciłabym ci prowadzenie książki domowej. Możesz to zrobić albo w zeszycie, albo w Excelu.
Zapisuj wszystkie dochody i wydatki, abyś miała kontrolę nad swoimi finansami.
Gdy idziesz na zakupy, poproś o paragon. Wtedy możesz wpisać wszystkie zakupy do książki domowej.
Jeśli w sklepach nie wydają paragonów, zapisz kwotę płatności w aplikacji do notowania (np. One Note lub Evernote), jeśli masz smartfon.

W Excelu możesz także stworzyć listę, ile chcesz zaoszczędzić na jakie cele.
Wtedy potrzebujesz tylko konta oszczędnościowego, a nie oddzielnego konta na każdy cel.

Również skłaniam się w tę stronę. Stworzyłam książkę domową w Excelu. Jednak nie wpisuję każdego paragonu. Na artykuły spożywcze, produkty higieniczne, ... mam określony budżet i płacę gotówką za te rzeczy. Można wówczas stworzyć pełny przegląd zaplanowanych i rzeczywistych wydatków na cały bieżący rok.

Uważam, że warto byłoby otworzyć jak najszybciej konto bieżące i konto oszczędnościowe w spółdzielczym banku lub w kasie oszczędnościowej i przesyłać na konto oszczędnościowe comiesięczną stałą kwotę oszczędnościową. W ten sposób mógłbyś budować rezerwy. Choć nie otrzymujesz odsetek od środków na koncie oszczędnościowym, separujesz swoje środki pieniężne od operacji płatniczych.

Istnieje teraz kilka metod. Można wybrać wielokrotność miesięcznego wynagrodzenia lub wielokrotność miesięcznych kosztów albo stan posiadania zgodnie z przepisami dotyczącymi zasiłków HARTZ IV.

Stan posiadania zgodnie z HARTZ IV wynosi 150 EUR na rok życia plus 750 EUR na specjalne zakupy.

Podczas gdy budujesz rezerwy lub płynność finansową, możesz zastanowić się nad możliwymi formami inwestycji.

Napisany przez anto
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pomogły mi one już trochę. Zmiana konta zdecydowanie wchodzi w grę, gdy to wszystko się skończy, jednak nie jestem pewien, do jakiego banku powinienem się udać. Stworzyłem już rodzaj budżetu domowego w oparciu o Excel, który składa się z następujących elementów. Wszystkie regularne i nieregularne wydatki są rozłożone na części i są zapisywane z wyprzedzeniem. Takie rzeczy jak na przykład jednorazowe opłaty roczne czy coś w tym rodzaju. Wprowadzam tylko moje miesięczne wynagrodzenie (które zawsze nieznacznie się różni) i formuły obliczają dokładną kwotę X, którą mogę wypłacić miesięcznie, plus mały zapas około 50 [url]euro[/url].

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata