Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Podatek zryczałtowany/zlecenie zwolnienia od podatku u Weltsparen.

Napisany przez mirsanmir
Jestem na platformie Weltsparen. Tam nie ma konieczności składania dyspozycji zwolnienia podatkowego (w przeciwieństwie do Zinspilot).
Podczas rozmowy telefonicznej powiedziano mi, że wiele krajów nie pobiera podatku źródłowego i można zapłacić podatek zryczałtowany poprzez złożenie zeznania podatkowego.

https://www.weltsparen.de/magazin/wa...quellensteuer/
https://www.weltsparen.de/faqs/

Oznacza to, że kwoty wpływające na [url]konto[/url] w Weltsparen są zwolnione z opodatkowania, a następnie przekazywane na moje [url]konto bankowe[/url].

Czy muszę je zgłaszać w zeznaniu podatkowym? i płacić podatek zryczałtowany? Mam jednak jeszcze do wykorzystania trochę kwoty zwolnienia podatkowego w kilku bankach. Jak mogę wykorzystać tę kwotę zwolnienia podatkowego w połączeniu z Weltsparen? Nie chcę płacić podatków, jeśli mam jeszcze niewykorzystaną kwotę zwolnienia podatkowego.

Dziękuję.

Napisany przez 2titan1981
Musisz wpisać wszystko w swoim zeznaniu podatkowym, wtedy kwota wolna od podatku jest wykorzystywana, dopóki nie zostanie wyczerpana. Ale [url]doradca[/url] podatkowy powie Ci o tym. Warto przynajmniej raz skorzystać z takiej pomocy, aby można było w kolejnych latach opodatkować podobnie.

Najlepiej byłoby, gdybyś miał dochody z banków, które również zużywają kwotę wolną od podatku. Gdy przekroczy się tę kwotę, można zająć się bankami, które tego nie robią.

Napisany przez mirsanmir
ok, dzięki.

Wiec ulokowałem swój wolny limit na 3 bankach, gdzie nie jest on w pełni zużyty (trudno z odsetkami w dzisiejszych czasach), mam około 1200-1300 € wolnego limitu, ponieważ moja żona prawie nic nie potrzebuje.

W zeznaniu podatkowym widzi to urząd skarbowy, ile z wolnego limitu jest jeszcze dostępne i również używa tego dla podanych kwot ze świata oszczędności?

Muszę zapytać tatę, który jest moim doradcą podatkowym/urzędnikiem skarbowym. On po prostu nie zna świata oszczędności...

Napisany przez 2titan1981
Musisz ewentualnie zapłacić podatki tam, gdzie znajduje się bank. Zawsze starałem się tego unikać. To tylko generuje dodatkową pracę, skoro istnieją alternatywy, a dopóki inflacja jest znacznie wyższa niż odsetki od [url]lokaty[/url] terminowej, należy oszczędzać tylko to, co naprawdę konieczne, resztę powinno się ulokować tak, aby zyski przewyższały jedynie inflację.

Napisany przez mirsanmir
No cóż, dopiero płacę podatki, gdy mój wolny limit w wysokości 1200-1300 € zostanie wyczerpany, co w tej chwili jest mało prawdopodobne i w poprzednich latach się nie zdarzyło.
I czy tak będzie? W zeznaniu podatkowym Urząd Skarbowy zobaczy, ile zostało jeszcze do wykorzystania z wolnego limitu i zastosuje go również do podanych kwot z WorldSparen?
W sprawie inwestycji: Niestety, na giełdzie nic nie robię, to dla mnie zbyt skomplikowane i zbyt ryzykowne, nie mam pojęcia o tym. Większość innych form inwestycji też niewiele przynosi. Ponadto nie mogę inwestować zbyt długoterminowo, ponieważ chcemy kupić mieszkanie. A na chwilę obecną nie znam żadnych krótkoterminowych/szybko dostępnych inwestycji z wysokimi odsetkami

Napisany przez Birgit
Otrzymujesz z banków zaświadczenie podatkowe, w którym zawarte są wszystkie dochody z kapitałów oraz informacja o tym, ile skorzystałeś z kwoty wolnej od podatku.
Te dwa kwoty wpisujesz w deklaracji podatkowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata