Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak długo przed zakupem mieszkania powinno się zawrzeć umowę kredytu hipotecznego?

Napisany przez RomanK
Cześć wszystkim,

mam zamiar kupić mieszkanie i wprowadzić się tam, jednocześnie wynajmując je jako mieszkanie współlokatorów. Niestety pracownik banku, jak zwykle, był zainteresowany jedynie jak najszybszym finalizowaniem umowy dotyczącej finansowania budowy. Zastanawiam się właśnie, czy nie lepiej byłoby zawrzeć umowę dotyczącą finansowania budowy bezpośrednio przy zakupie konkretnej nieruchomości (powiedzmy za 2 lata), zamiast teraz podpisywać taką umowę.

Czy jedyną korzyścią wynikającą z zawarcia umowy dotyczącej finansowania budowy teraz jest aktualnie niskie oprocentowanie, które w przyszłości może nie być już tak atrakcyjne, czy też posiadanie takiej umowy na dłuższy okres czasu zwiększa moją zdolność kredytową w banku?

Czy kwotę oszczędności z umowy finansowania budowy można również wykorzystać do pokrycia kosztów dodatkowych przy zakupie nieruchomości, takich jak podatek od nabycia?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi,

Roman

Re: Jak długo przed zakupem mieszkania powinno się zawrzeć umowę kredytu hipotecznego?

Napisany przez peer
Nie można uzyskać finansowania budowy bez konkretnego obiektu! Podejrzewam, że wmówiono ci oszczędności budowlane. Mam nadzieję, że nie podpisałeś niczego albo jesteś wciąż w dwutygodniowym okresie odstąpienia od umowy? Koniecznie skonsultuj się z profesjonalistami. Tutaj są specjaliści ds. finansowania budowy. Oszczędności budowlane mogą być uzasadnione. Ale nie dla każdego i nie w każdej sytuacji. A sprzedawca w twoim banku na pewno cię nie doradzi. On po prostu chce sprzedać i zgarnąć prowizję!

Napisany przez RomanK
Och, jaka jest różnica między finansowaniem budowy a umową oszczędnościową na budowę? Tak, było oczywiste, że chciał mi tylko coś wcisnąć, na szczęście nic nie podpisałem. Gdzie mogę znaleźć specjalistów do konsultacji w tej sprawie i czy to się wiąże z jakimiś kosztami?

Napisany przez BenniG
Możesz po prostu wyszukać oba terminy w Google lub Wikipedii. Umowa oszczędnościowo-budowlana jest w pierwszych latach produktem inwestycyjnym, który następnie (zazwyczaj po 5 do 10 latach trwania umowy) daje prawo do otrzymania [url]kredytu[/url]. [url]kredyt hipoteczny[/url] można uzyskać tylko wtedy, gdy znajdziesz, jak mówi peer, obiekt do kupienia, lub gdy chcesz zbudować, rozbudować lub odnowić [url]Dom[/url]/mieszkanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata