Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wynik Schufy dramatycznie spadł.

Napisany przez Nebuchad
"Cześć,

piszę do Was tutaj, ponieważ rozmowa telefoniczna z Schufa niestety była bezowocna...

Od wielu lat mam dostęp online i regularnie sprawdzam moje dane i wynik...

Kilka lat temu wynik wynosił, jak sądzę, około 82%, co już wtedy nie mogłem zrozumieć. Dziś rano jednak sprawdzam mój nowo obliczony wynik i widzę 60%.

Natomiast od ostatniego sprawdzenia moich danych w Schufa od stycznia (spłata [url]kredytu[/url] 4 000€ i zaciągnięcie nowego w wysokości 11 000€) nie było żadnych zmian ani nowych wpisów. Ostatnia zmiana miała miejsce w sierpniu zeszłego roku, kiedy spłaciłem zobowiązanie w wysokości 21 000€ przed czasem bez zaciągania nowego [url]kredytu[/url].

Te dwie wymienione kwestie są jedynymi zmianami w moim Schufa, pomijając kilka zapytań o warunki kredytowe, które szybko pojawiają się dzięki Check24, ale rzekomo nie wpływają na obliczenia.

Mój wynik w Schufa był obliczany w kwietniu i wyniósł około 94% wyniku, nie jest to rewelacyjne, ale akceptowalne, ponieważ mam 2 [url]kredyty[/url] i 4 karty kredytowe.

Aktualnie mam 3 konta osobiste z łącznym rozłożeniem w wysokości około 15 000€, z czego około 1 500 - 2 000€ jest wykorzystywanych pod koniec miesiąca, co wynika z rozbieżności między płatnością raty [url]kredytu[/url] hipotecznego a wpływem pieniędzy, co trwa zazwyczaj około 5 dni (co i tak Schufa nie wie).

Nigdy nie miałem problemów z opłacaniem, nie mam zaległych rachunków, zawsze terminowo spłacam [url]kredyty[/url], nie mam opóźnień itp., czyli dla kogoś takiego jak ja nie ma niczego, co mogłoby być negatywne.

Zawsze uważałem, że posiadając 2-3 zobowiązania w Schufa, wynik około 90-95% jest adekwatny i normalny, dlatego uważam, że moje obecne 60% wyników od rana nie jest normalne...

Miła Pani na telefonie powiedziała, że to może nie mieć nic wspólnego ze mną, ale być może z grupą podobną do mnie - ale jak źle musi się grupie wiedzieć, że wynik jednej osoby spada o 30%...? Uważam to za niemożliwe...

Być może tutaj dowiem się czegoś więcej, aby zrozumieć, co się stało?!

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Aha, mam połowę 30 lat, jestem mężczyzną, mam regularne dochody, nigdy nie miałem problemów z płaceniem rachunków i mieszkam we własnym mieszkaniu...

PS:

Zauważyłem właśnie jedną zmianę względem zeszłego miesiąca, chociaż nie mam pojęcia dlaczego - moje poprzednie adresy zostały usunięte, a na ich miejscu widnieje teraz adres mojego pracodawcy... nie wiem, dlaczego... Zauważyłem to dopiero teraz, ponieważ nie szukałem zmian w moich danych osobowych...
"

Napisany przez BenniG
Nebuchad pisze:
(spłata pożyczki w wysokości 4.000€ i zaciągnięcie nowej na 11.000€)

Cześć,

Poprzez tę akcję złamałeś umowę. Bank zakładał, że spłacisz wszystko zgodnie z pierwotnym planem. Teraz nagle otrzymał od Ciebie 4.000 €, co musi teraz ogarnąć. Zaciągnięcie nowej pożyczki to już zupełnie inna historia, co również powinno być bardzo negatywne. Wygląda na to, że kwota 4.000 € nie wystarczała ci. Teraz Schufa zastanawia się, kiedy te 11.000 € przestaną wystarczać.

Cytat od Nebuchad

nie mam pojęcia dlaczego, ale w sekcji poprzednie adresy zniknął mój prawdziwy stary adres, zastępując go adresem mojego pracodawcy.

Zazwyczaj Schufa otrzymuje dane adresowe od urzędu meldunkowego (tak, wiem, istnieje wiele dyskusji na ten temat).
To jest trochę dziwne. Czy może przesyłasz sobie coś do pracy?
Tutaj możesz napisać maila do Schufy i poprosić o usunięcie tych informacji.

Napisany przez Nebuchad
Cześć, dziękuję za odpowiedź.

Wiem, że zbyt wcześnie spłacenie [url]kredytu[/url] i wzięcie nowego nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednak w ciągu ostatnich 20 lat robiłem to wielokrotnie i zawsze było to raczej negatywne, chociaż zmiana wynosiła zazwyczaj tylko 1-3%. Ponadto, ten proces miał miejsce na początku tego roku, w styczniu. Od tego czasu miało miejsce 3 obliczenia bez istotnych zmian. W styczniu spadło około 2%, w kwietniu wzrosło znowu o około 1% i teraz nagle spadło o prawie 30%...

Chcąc zadać ogólne pytanie, dlaczego miałoby to być złe, jeśli 11 000 nie wystarcza mi już? W końcu chodzi o analizę bezpieczeństwa moich płatności, prawda? Wysokość [url]kredytu[/url] nie świadczy o bezpieczeństwie. Czy ktoś, kto zarabia 8,5€ na godzinę i zawsze reguluje swoje opłaty, nie jest mniej niebezpieczny niż ktoś, kto zarabia 30€ na godzinę i ma 10 000€ [url]kredytu[/url]? Zwłaszcza gdy nie uwzględnia się majątku czy innych czynników? Może mam [url]kredyt[/url], bo 0,8% oprocentowania jest lepsze niż stare umowy z 1,8% oprocentowania?

Twierdzenie, że adres nie może zostać usunięty, a zniknie automatycznie po upływie terminów usuwania, to jaki nonsens? Moje prawdziwe stare adresy zostaną usunięte, natomiast dodatkowy adres, który nigdy nie zostanie użyty ani nie powstanie, nie może być usunięty???

Napisany przez 2utopus
Ile zarabiasz lub ile masz środków na koncie, nie jest znane dla Biura Informacji Gospodarczej (Schufa). Używanie limitu debetowego również nie jest przekazywane do Schufa. Tylko wtedy, gdy ktoś ma 3 konta osobiste (od kiedy?) z 15 000 € każde oraz 4 karty kredytowe (od kiedy i z jakim limitem?) oraz dodatkowo częste przeprowadzki i nieterminowe spłaty/kredytowe zwiększenia mają miejsce, ryzyko wydaje się wzrastać ... po prostu wygląda na zwiększanie zadłużenia z zewnątrz ...

Napisany przez Nebuchad
Mam podwójną kartę kredytową z mojego banku (MasterCard i VISA). Oprócz tego mam taką staroświecką kartę kredytową z IKEA, która chyba została użyta tylko raz. I kartę kredytową z LBB od Amazonu, bo było to proste i kiedyś była dostępna... Dwa z kont osobistych istnieją od ponad 10 lat, a jedno od około 3 lat... Karta kredytowa z IKEA ma limit 800 €. Ta z mojego banku ma limit 10 000, a ta z LBB 3000... No cóż, nie przeprowadziłam się od 2012 roku... Nie mam pojęcia, co tam kombinuje Biuro Informacji Gospodarczej... Zwłaszcza z adresem mojego pracodawcy... To, co mnie dziwi, to fakt, że jak patrzę na dane, od 7 miesięcy nic się nie zmieniło w Biurze Informacji Gospodarczej. Żadnych zmian... a potem były dwie aktualizacje, w których nic się nie zmieniło, a teraz nagle 60%??? Nie spadłem o 4% czy coś, tylko o 26% !!!! Jeśli wcześniejsza spłata i nowe zaciągnięcie [url]kredytu[/url] miałyby wpływ, to przecież mogło się to już pojawić w styczniu lub kwietniu, a nie dopiero w lipcu...

Napisany przez valiant
Myślę, że to nie do ogarnięcia

Napisany przez Tirex
Cześć Nebuchad, Twojego pierwszego wpisu mogę raczej trudno zrozumieć, ponieważ wydaje się być bardzo niespójny z mojego punktu widzenia, i poruszasz zbyt wiele tematów.

Faktem jest:
Na początku kwietnia (czyli w drugim kwartale) twój wynik wynosił 94%?
A w trzecim kwartale (od 1 lipca), jak sam mówisz z niewyjaśnionych przyczyn, spadłeś do 60%?
To jest trudne do wyobrażenia.

Pytanie w tej sprawie:
Co dokładnie było odnotowane w Twojej SCHUFA w okresie od kwietnia do czerwca?
Spisane uporządkowane dane byłyby pomocne. Tam MUSI być jakiś punkt zwrotny.
Czytałem coś o zapytaniu o warunki kredytowe. Czy to mieści się w tym przedziale czasowym?

Napisany przez florianmeier
Regularne korzystanie z [url]kredytów[/url] zawsze powoduje uzyskanie wyniku poniżej 90. Według Schufy, osoba potrzebująca takiej pomocy nie jest uważana za szczególnie godną kredytowo. Czy uzyska 88 czy 60, nie ma znaczenia.

Napisany przez finanzierung
florianmeier pisze:
Regularne korzystanie z kredytów konsumenckich zawsze powoduje wynik poniżej 90. Według opinii Schufy, osoba, która potrzebuje tego rodzaju wsparcia, nie jest zbyt godna zaufania kredytowego. Czy otrzymuje się wynik 88 czy 60, nie ma to znaczenia.

Owszem, to prawda, ale źle wyjaśnione.....

Jeśli spośród 100 osób, które regularnie biorą kredyty konsumenckie (lub przekształcają je na wyższe), 40 w czasie będą miały problemy z opłacalnością, ta grupa będzie miała wynik 60% (tylko 60 ze 100 spłacają swoje zobowiązania rzetelnie).

I wtedy sytuacja osobista Nebuchada jest całkowicie nieistotna. Chodzi wyłącznie o statystykę, zwłaszcza dla standardowej działalności kredytowej, gdzie nie opłaca się zatrudniać 5 osób z powodu kredytu w wysokości 10 tysięcy lub 20 tysięcy EUR. Parametry są wprowadzane i jeśli pasują do schematu, są one zielone, jeśli nie, czerwone i proszę o kolejnego......

Napisany przez Nebuchad
Tirex pisze:
Witam Nebuchad, Twój pierwszy post mogę z trudem zrozumieć, ponieważ moim zdaniem jest bardzo nieuporządkowany i poruszasz zbyt wiele tematów.

Faktem jest:
Na początku kwietnia (czyli w drugim kwartale) Twój wynik wynosił 94%?
A w kierunku trzeciego kwartału (od 1 lipca) spadłeś (jak twierdzisz z niewyjaśnionych powodów) do 60%?
Trudno to sobie wyobrazić.

Pytanie w związku z tym:
Co dokładnie zostało odnotowane w twojej SCHUFA w okresie od kwietnia do czerwca?
Ustrukturyzowany wykaz byłby pomocny. Musi gdzieś być punkt zwrotny.
Czytłem coś o zapytaniu dotyczącym warunków kredytowych. Czy to wpisuje się w ten okres?

Dziękuję za Twoją odpowiedź. Niestety, to dokładnie tak, jak zrozumiałeś. Mój wynik był ostatnio 94,6%.
W okresie od kwietnia do lipca, a także dzisiaj w mojej Schufa, jest zanotowane tylko jedno zapytanie od ING Diba dotyczące warunków kredytowych (nasza umowa zobowiązań hipotecznych wygasa we wrześniu, dlatego zacząłem szukać refinansowania).
Jedyną kolejną zmianą, nie jestem pewien kiedy dokładnie się to stało, zauważyłem dopiero w zeszłym tygodniu, było kwestią adresu. Wcześniej widniały moje dwie poprzednie adresy zamieszkania. Od niedawna oba zostały usunięte, a na ich miejscu pojawił się adres mojego obecnego pracodawcy. Zapytałem w Schufa, dlaczego tak się stało, i poinformowano mnie, że tak zostało przekazane i nie da się tego usunąć. (Jaka to bzdura?)

Napisany przez Tirex
Okay, zapytanie dotyczące warunków kredytowych samo w sobie nie powinno aż tak bardzo obniżyć punktacji. Sprawa z adresem jest oczywiście bardzo wątpliwa. Jeśli zostało to przekazane do SCHUFA, to być może w okresie od kwietnia do czerwca (przez pomyłkę) podałeś gdzieś adres swojego pracodawcy? Jak inaczej SCHUFA mogłaby uzyskać te dane?

Extreme spadki Twoich wyników mogą być więc wynikiem oceny (nieprawidłowego) adresu. Wykonywana jest także tzw. geopunktacja, czyli ocena dzielnicy zamieszkania. Jeśli Twoj pracodawca mieści się w strefie przemysłowej = zła dzielnica = drastyczny spadek wyniku, ponieważ SCHUFA uznaje to za negatywny czynnik.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata