Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rachunki bankowe za granicą w obcych walutach / Kryzys w bankach euro

Napisany przez BingoMunich
Cześć wszystkim,

wczoraj obejrzałem wideo Dr. Kralla

https://www.youtube.com/watch?v=ztfnluDkO2A

a dzisiaj w nowym Focus Money poruszona jest dokładnie ta sama sytuacja,
która doprowadziłaby do ogromnego kryzysu [url]euro[/url]/banków, gdyby inflacja wywołała reakcję łańcuchową.

Teraz szukam sposobu, aby znaleźć [url]konto[/url] osobiste, [url]konto[/url] oszczędnościowe itp. w innych obszarach walutowych.

Czy ktoś ma własną taką inwestycję? Co byście polecili?

Najchętniej poszukiwałbym czegoś w Szwajcarii, Australii, Singapurze, Kanadzie, Słowacji i Anglii, które
nie mają zbyt wysokich opłat.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę!

Pozdrowienia
Chris

Napisany przez geld-fuchs
Cześć Chris, mądra decyzja, częściowo odejść od [url]euro[/url]. Otworzyłem konta w Szwajcarii na https://www.swissquote.ch i na Jersey na https://www.goldmoney.com. Nie płacę żadnych opłat za żadne z tych kont. W Swissquote pobierane są opłaty tylko za przelewy. Otwarcie konta udawało się bez konieczności podróżowania. Pozdrowienia Hans-Peter Wolff

Cześć Hans-Peter, Swissquote & Goldmoney to świetne wskazówki. Goldmoney miałem już na oku?

Mam jeszcze kilka pytań:
a, jak otworzyłeś [url]konto[/url] w swissquote bez konieczności osobistego pojawienia się na miejscu? Przez identyfikację wideo?
b, czy można przelać z konta bieżącego [url]euro[/url] i przekonwertować je na CHF?
c, zaświadczenie podatkowe ma kosztować 100 [url]euro[/url], czy jest ono wymagane przez urząd skarbowy? Myślę, że bank będzie miał wyciąg z konta, z którego wszystko powinno wynikać dla urzędu?

Dzięki!
Pozdrowienia
Chris

Napisany przez geld-fuchs
"Cześć Chris,

nie ma problemu.

a) To było już kilka lat temu. Wtedy nie było jeszcze identyfikacji wideo. Pobrałem dokumenty do otwarcia konta i przesłałem je wraz z aktualnym rachunkiem za usługi komunalne. To im wystarczyło.

b) Dokładnie, przelewamy w [url]euro[/url]. Kwota jest później wyświetlana w [url]euro[/url] i CHF.

c) Jeszcze nie przesłałem do urzędu skarbowego zaświadczenia podatkowego. U nas nie ma przecież żadnych odsetek.

Otrzymałem kartę kredytową od Goldmoney. Musi być ona doładowywana przed użyciem. Ta kwota jest zabezpieczona złotem. Możesz tam kupić różne [url]waluty[/url] i metale. [url]konto[/url] jest początkowo ograniczone, ale masz dostęp do swoich pieniędzy. Po około pół roku otrzymujesz pełny dostęp.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Twoje pytania.

Pozdrowienia

Hans-Peter
"

Cześć Hans-Peter,

Jestem teraz zarejestrowany w Goldmoney i już trochę kupiłem. Czy Paypal jest najtańszą opcją wpłaty? Moje bank chciał naliczyć 22 [url]euro[/url] za przelew SEPA...

Pozdrawiam
Chris

Napisany przez delfiner
Cześć,
chciałbym otworzyć [url]konto[/url] na Jersey, która bank na Jersey nie ma zobowiązań wobec OECD?

OECD to umowa między niemieckimi + europejskimi organami podatkowymi dotycząca wymiany wzajemnych danych.

GoldMoney nie jest bankiem, ale skarbcem o wysokim poziomie bezpieczeństwa dla metali szlachetnych. Dlatego w GoldMoney nie można otworzyć konta, ale holdingu. W wolnym tłumaczeniu: [url]konto[/url] magazynowe.

Pozdrowienia
D.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata