Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nie przyjęcie kredytu Forward

Napisany przez Manni679
Cześć wszystkim,

potrzebuję porady ekspertów finansowych. Dwa lata temu zdecydowaliśmy się na zawarcie przedłużonej umowy [url]kredytu[/url] z DSL Bank, która rozpocznie się w przyszłym roku latem jako pełnopłatne rozwiązanie w wysokości 1,51% na 10 lat. Pozostała kwota [url]kredytu[/url] wynosi 108 000 €.

Uważam, że stopa procentowa, którą zawarliśmy, nadal jest dobra i solidna, ale to, co teraz oferuje rynek... trzeba patrzeć dwa razy, aby w to uwierzyć. W naszej sytuacji rozwój na pewno nie jest dramatem. Mimo wszystko zastanawiam się, czy opłacałoby się zerwać umowę z DSL Bank? Czy rekompensata za zerwanie umowy zrekompensuje oszczędność wynikającą z możliwych 0,8% odsetek?

Nie oczekuję teraz pouczenia odnośnie naszego działania w zawarciu przedłużonej umowy kredytowej. Spekulowaliśmy, zdajemy sobie sprawę. Ryzyko dla banku i klienta. Teraz stopa procentowa nieoczekiwanie spadła dalej. Gdybyśmy teraz mieli stopę procentową na poziomie około 1,2% na 10 lat, z pewnością nie założyłbym tego tematu.

Będę wdzięczny za ogólne rozwiązanie liczbowe.

Napisany przez 2utopus
Więc przez te 10 lat zapłacicie około 8154€ odsetek - ponieważ zdecydowaliście się już dwa lata temu - to równowartość 67,95€ miesięcznie.

Gdyby obecnie oprocentowanie wynosiło 3%, czy byłoby sprawiedliwe, gdyby bank chciał zerwać umowę i podpisać nową?
Przy 0,8% byłoby to 4320€ plus odstępne + koszty księgi wieczystej itp.

Moje zdanie: Umowy powinny być przestrzegane.

Napisany przez StGe1973
Manni, zabezpieczenie z forward sprzed 2 lat na pewno było dobrym pomysłem. Draghi chciał rozpocząć normalizację polityki pieniężnej najpóźniej w 2019 roku. Nikt nie przewidział, że teraz gospodarka zacznie zwalniać, USA i Chiny będą toczyć swoje spory handlowe, itd., dlatego Draghi znowu skręcił na drogę, że pieniądz nie jest jeszcze wystarczająco tani. Najpierw bank musiałby się zgodzić, co normalnie zrobi tylko wtedy, gdy zaciągniesz nowy [url]kredyt[/url] w tej samej banku. Na pewno nie opłaca się tobie, ponieważ bank zawsze rozważa stopę zwrotu od listów zastawnych, które obecnie wynoszą około 0,2% na 10 lat. Więc w przybliżeniu musiałbyś płacić odszkodowanie w wysokości około 1,3% rocznie, bardziej 1,1 do 1,2%, ponieważ bank musi odliczyć oszczędności z opłat administracyjnych i zmniejszone ryzyko. Kwotę trzeba jeszcze zdiskontować (do dzisiejszej wartości pieniądza). Takie historie opłacają się naszym doświadczeniem tylko wtedy, gdy spełnione są 2 warunki: 1. To jest inwestycja kapitałowa, wtedy kara za przedterminową spłatę może być całkowicie uznana za koszty, czyli państwo pokryje duży udział kary. 2. Jednocześnie kwota [url]kredytu[/url] zostanie znacząco obniżona. W przeciwnym razie dotrzymywanie umowy zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, nawet jeśli irytuje, że dzisiaj można było zrobić to taniej. Podpisanie 2 lata temu zobowiązania z forward kredytem było wtedy z zrozumiałego stanu informacji.

Napisany przez Manni679
Cześć, dziękuję za pomocne odpowiedzi. Moja prośba nie powinna być źle zrozumiana, oczywiście należy przestrzegać umów. Gdybyście doradzili mi wypowiedzenie umowy, byłbym skłonny zapłacić odszkodowanie z tytułu przedterminowego rozwiązania umowy. Wtedy partner umowy - kochany bank - na pewno nie czułby się urażony. Jako laik przypuszczałem, że się to prawdopodobnie nie opłaca. Teraz mam pewność i mogę z tym żyć. Gdy kupowaliśmy nasz [url]Dom[/url], nie sądziłem, że możliwe będzie uzyskanie przedłużenia finansowania z oprocentowaniem na poziomie 1,51%. Wszystkiego dobrego!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata