Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwa jest ocena finansowania budowy?

Napisany przez tatti1987
Cześć wszystkim,

Krótko o nas:
Mój mąż i ja od dwóch lat desperacko szukamy nowego miejsca. Chcielibyśmy opuścić wielkie miasto i przeprowadzić się na przedmieścia. Zauważyliśmy, że rynek wynajmu nie jest już taki dobry, a ceny za coś większego i ładnego stały się niedorzecznie wysokie. W związku z tym, na początku roku zaczęliśmy myśleć o zakupie. Teraz znaleźliśmy dewelopera w naszym wymarzonym miejscu (Gladbeck), który buduje nowe osiedle z bliźniakami. To byłoby dla nas marzenie.

Teraz odnośnie finansów. Oboje pracujemy na pełny etat. Mój mąż ma 38 lat, a ja 32 lata. Nasze wspólne miesięczne dochody netto wynoszą 4.300 €. Ja dodatkowo otrzymuję roczną nagrodę w postaci 13. pensji oraz premię, a mój mąż ma niewielkie świąteczne dodatki. Jednak nie udało nam się jeszcze zaoszczędzić własnego kapitału, ponieważ dwa lata temu wzięliśmy duży ślub, kupiliśmy samochód i dużo podróżowaliśmy.

Moje pytanie brzmi: Czy [url]kredyt hipoteczny[/url] w wysokości 322.000 € na nową budowę plus koszty dodatkowe byłby możliwy?

Wiem, że byłoby lepiej, gdybyśmy mogli pokryć koszty budowy sami. Nie planowaliśmy teraz niczego kupować.

Będę wdzięczna za każdą radę.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tatti1987,

dla pierwszej oceny pojawiają się następujące pytania:

1) Czy mają Państwo dzieci, a jeśli tak, czy planują Państwo ich?
2) Czy istnieją jakieś zobowiązania kredytowe?
3) Jakie oprocentowanie i jaką ratę spłaty kapitału Państwo preferują?
4) Czy któryś z rodziców ma własność nieruchomości?

Napisany przez BenniG
Chciałbym zadać dwie pytania.

Ile obecnie płacicie czynszu?

Czy jesteście teraz gotowi zrezygnować z wakacji, samochodu i innych luksusów? Do tej pory z tych 4,300 € opłacaliście codzienne wydatki (oprócz wesela).

Napisany przez Alex [CryptoMod]
tatti1987 pisze:
Teraz moje pytanie jest proste: czy finansowanie budowy w wysokości 322 000 € plus koszty dodatkowe jest możliwe?

Sądzę, że ryzykowne jest podejście do tematu budowy bez posiadania wkładu własnego. Z góry macie 110-120% finansowanie, co oznacza, że każde opóźnienie lub dodatkowe koszty mogą was doprowadzić do poważnych kłopotów, ponieważ maksymalny kredyt jest już wyczerpany.

W takim przypadku rozważyłbym raczej zakup istniejącej nieruchomości.

Napisany przez NaTwoim13
Bez wkładu własnego istnieje zawsze więcej kwestii do rozważenia i uwzględnienia niż z wkładem własnym, bez wątpienia, nie jest to konieczne, gdy bliżej przyjrzeć się innym czynnikom indywidualnym.

Pozostaje wiele pytań otwartych, przynajmniej te powinny zostać odpowiedziane.

Nie zdecydowałbym się na budowę własną bez wkładu własnego, rzadko banki udzielają w takich przypadkach zgody. Jeśli jednak kupuję nowy budynek, zaprojektowany przez dewelopera do dalszej odsprzedaży - co wydaje się być tutaj przypadkiem, to rozróżniam to i popieram rozważenia dotyczące braku wkładu własnego poprzez tzw. pożyczkę podporządkowaną droższą odłożenie.

Ostatecznie decydują o tym warunki życia, otoczenie, miesięczna stopa procentowa i spłaty, biorąc pod uwagę możliwości tworzenia rezerw oraz określenie kosztów dodatkowych, możliwość wykonania własnych prac oraz status zawodowy oraz przyszłość, czy taki projekt się powiedzie, czy też stanie się przedsięwzięciem, nad którym warto się zastanowić.

Nie byłbyś pierwszym, który pozostał szczęśliwy lub stał się szczęśliwy w swoim domu bez wkładu własnego.

Napisany przez tatti1987
Cześć BenniG,
Wysokość wynagrodzenia w wysokości 4300€ mamy dopiero od około 2 lat, ponieważ przejąłem inną posadę w firmie. Jak już wspomniałem, mój mąż był dotąd zobowiązany do płacenia alimentów na swojego syna, a podróże kosztowały nas około 8 000 € rocznie. (Jesteśmy wielkimi fanami USA) Jednakże po kilku wizytach tam, mamy już dość i zadowolimy się małym urlopem w roku. Jak wspomniałem, nie planowaliśmy żadnych zakupów...
Obecnie płacimy czynsz w wysokości 530 € z opłatami.

Napisany przez tatti1987
Cześć Panie Herrmüller,

Mieszkanie z istniejącego stanu byliśmy oczywiście wcześniej rozważali... Zwłaszcza, że mój mąż jest w zasadzie dobry z rękodzieła. Ale znalezienie czegoś poniżej 300 000 € jest prawie niemożliwe, a do tego dochodzą jeszcze koszty dodatkowe + prowizja + remont. Moim zdaniem wychodzimy taniej z nowej budowy, czyż nie?

Pozdrowienia, Tatjana

Napisany przez Alex [CryptoMod]
tatti1987 pisze:
Ale znalezienie czegoś poniżej 300 000 € jest prawie niemożliwe, a do tego dochodzą jeszcze koszty dodatkowe + prowizja + remont. Moim zdaniem wychodzimy taniej z budowy nowego domu, prawda?

Pozdrowienia, Tatjana

Cześć Tatjana,

tutaj nie chodzi o to, czy taniej czy drożej.....
Jeśli kupicie istniejącą nieruchomość, to już mniej więcej wiecie, czego się spodziewać. Wiecie, że na przykład możecie od razu się wprowadzić i remonty ewentualnie robić stopniowo, nie mając na karku czynszu do zapłacenia.

Jeśli przy budowie nowego domu nagle pojawią się problemy i to spowoduje opóźnienie w ukończeniu albo będzie droższe, a Wam zabraknie pieniędzy, to jest zupełnie inny problem, niż gdyby w już zamieszkałym domu jedno pomieszczenie zostało ukończone później.

Napisany przez tatti1987
Okej, więc zacznę się dowiadywać o subordynowanym pożyczce. Dziękuję za wskazówkę.

I tak, nową budowę kupilibyśmy od dewelopera.

Napisany przez tatti1987
To prawda. Jeszcze o tym nie myślałem. Tylko ta prowizja od kupującego w wysokości 4,74% mnie irytuje. Ale cóż, może faktycznie powinniśmy rozważyć zmianę podejścia. Dziękuję za tę wskazówkę.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tatti, dlaczego nie odpowiadasz na moje konkretne pytania? Jeśli mam dostępne informacje, to podam tu także koncepcję, która obejmuje pożyczkę podporządkowaną, więc nie trzeba koniecznie szukać informacji gdzie indziej. Ważne byłoby również dowiedzieć się o regionie/mieście (z uwagi na uwzględnienie lokalnych banków).

Napisany przez spassinnebacken
Zobacz powyżej: Gladbeck.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, dzięki, zgadza się, ale pozostałe pytania są bardziej istotne.

Napisany przez tomy778
Wyraźnie nie.

Dlaczego? Macie mieszkanie. Czy naprawdę można tak szybko z tego zrezygnować?
Wasz czynsz w porównaniu z ceną zakupu jest bardzo korzystny.

Zróbcie sobie przysługę. Obliczcie, ile was kosztowałoby to mieszkanie z kredytem podporządkowanym, praktycznie w cenie.
Różnicę odkładajcie miesięcznie.

Sami tylko z opłat za pośrednictwo nieruchomości możecie mieszkac u siebie prawie 3 lata na ciepło.
Bez wkładu własnego, to po prostu za dużo. Można to zrobić. Czy to ma sens?!

Jak wygląda planowanie dzieci? Dlaczego chcecie się powiększyć? Dlaczego nagle decydujecie się na zakup? Bo wszyscy w kółko kupują?

Miesięczna rata wyniesie około 1000 € przy 2,5%. Dodatkowe koszty 300 €. [url]kredyt[/url] na 40 tys. na wasze dodatkowe koszty dostaniecie na przykład na 10 lat w kwocie 3,99%, co daje 400 € miesięcznie.

W rezultacie macie obciążenie wynoszące około 1.700 € w porównaniu do dzisiejszych 530 €. Jeśli macie tyle co miesiąc wolnej gotówki i możecie żyć normalnie, to pasuje. W przeciwnym razie będzie trudno.

Napisany przez NaTwoim13
Prowizja dla kupującego faktycznie boli i znacząco pogarsza sytuację bez WK.

Napisany przez tatti1987
Przepraszam, nie zignorowałem Pani. Faktycznie, dziś rano odpowiedziałem na wszystkie pytania, ale jakoś tekst nie został opublikowany. Więc opowiem od nowa....

Dziecko jest zaplanowane/żądane. Dzięki świadczeniu rodzicielskiemu plus i pracy zdalnej można szybko wrócić do pracy. Jednak nie będzie to już pełny etat 39 godzin tygodniowo, lecz 30 godzin.

Niestety nasi rodzice nie posiadają nieruchomości.
Nie mamy [url]kredytów[/url]. Mój mąż spłaca jeszcze 250 € długów do listopada przyszłego roku. (Z poprzedniego związku)
Nasze stałe koszty wynoszą łącznie z zaliczką 1.400 € miesięcznie. Z tego 530 € to opłaty za mieszkanie.

Przewidywałem ratę około 1.000 € - 1.200 € + około 300 € kosztów dodatkowych i 200 € na oszczędności. Czy to realistyczne?

Czy zapomniałem o jakimś pytaniu?

Dokładnie, nieruchomość powinna być w Gladbeck - Nadrenia Północna-Westfalia.

Byłbym wdzięczny za zestawienie!

Dobra rada (ale została już wcześniej podana): Trzymaj się z dala! Brak kapitału własnego i nadal obciążony długami.
Stałe koszty w wysokości 1400 [url]euro[/url], w tym czynsz, oznaczałyby, że co miesiąc pozostaje 2900 [url]euro[/url]. W ciągu roku więc 34 800 [url]euro[/url]. Jeśli odliczę z tego wyjazd w wysokości 8000 [url]euro[/url], powinna pozostać jeszcze ładna sumka, która w międzyczasie zapewniłaby sporą kwotę kapitału własnego.

Jest jednak inaczej, dlatego że pieniądze zostały wydane. Skok z 530 [url]euro[/url] na okrągłe 1800 [url]euro[/url] na [url]Dom[/url] brzmi jakoś trudny, nie uważasz?

Napisany przez NaTwoim13
spassinnebacken pisze:
Dobra rada (ale została już wcześniej podana): trzymaj się z dala! Brak kapitału własnego i jeszcze zaległości.
1 400 euro kosztów stałych, w tym czynsz za ciepło, oznaczałoby, że miesięcznie pozostaje 2 900 euro. W ciągu roku to 34 800 euro. Gdy odliczę 8 000 euro na wakacje, powinna pozostać nadal spora suma, która do tej pory mogłaby zapewnić sporo kapitału własnego.

Jednak nie ma go, ponieważ pieniądze zostały wydane. Zwiększenie kwoty z 530 euro do około 1 800 euro na Dom wydaje się jakoś trudne, czy też tak uważasz?

Zasadniczo dobre i prawidłowe podejście. Dlaczego nie zostało oszczędzone, nie mogło być oszczędzone, zostało już częściowo zasygnalizowane i przede wszystkim należy zbadać, czy może być to uważane za zapewnione w przyszłości, a także należy jasno określić kwotę zasiłku rodzinnej i jak wygląda dochód przy 30 godzinach pracy.

Kiedy te pytania zostaną wyjaśnione i pozytywnie odpowiedziane (rok z mniejszym dochodem można jakoś przebrnąć), można kontynuować.

Jednakże, posługując się obliczeniami (jeśli byłyby poprawne, ewentualnie mogłoby to być w porządku), nie można posunąć się dalej, ponieważ miesięczny ciężar odsetek i spłaty kredytu będzie wyższy przy pełnym finansowaniu.

Później policzę, pewnie wiele będzie jasne.

Chciałbym ponownie podkreślić, że zawsze sprzeciwiam się szybkim, ogólnikowym stwierdzeniom, do których indywidualnie mało można zweryfikować. Czytając początkową sytuację, można by szybko pomyśleć trzymać się z dala, i możliwe, że to będzie najlepszą rekomendacją, ale uważam, że do tego celu trzeba pokazać konkretne liczby i reakcję konsumenta jako podstawę każdej ostatecznej rekomendacji.

Rzućmy okiem.

Napisany przez tatti1987
Nie mieliśmy 2900 € na miesiąc do wydania. Do tej pory mąż musiał płacić alimenty na swojego syna, a brakowało jeszcze na jedzenie i paliwo (dojeżdżam do pracy). Do października ubiegłego roku spłacałam również auto (25 000 €). Wiem, że mogliśmy odkładać więcej, ale jak już wspomniałam, żadne zakupy nie były planowane. Znaleźliśmy się w tej sytuacji teraz tylko dlatego, że chcemy poprawić warunki mieszkalne i lokalizację, chcemy mieszkać w większym miejscu, a rynek wynajmu mieszkań jest bardzo słaby. Ponadto ceny za duże mieszkania są wygórowane. Zastanawialiśmy się, czy nie byłoby lepiej przeznaczyć przyszłe 1000 € na czynsz na własne mieszkanie. Ale jeszcze raz rozważymy wszystkie wskazówki. Dziękujemy

Napisany przez tatti1987
Dziękuję, jeśli brakuje jeszcze jakichś informacji, zawsze pytaj. 30 godzin i urlop rodzicielski policzę sobie...

Napisany przez NaTwoim13
Koncepcja finansowania Pełne finansowanie

322.000,00 € / 15 lat stałe / nom. 1,41% / rzeczywista 1,43% / rata odsetkowa i kapitałowa 915,02 € / spłata kapitału 2% / opcja wcześniejszej spłaty 5,00% / okres bezplatny 5 miesięcy

38.000,00 € / 15-letni okres spłaty - całkowita spłata / nom. 6,59% / rzeczywista 6,79% / rata z odsetkami i kapitałem 332,91 € / udział spłaty kapitału 3,923%

Napisany przez 6Bankkaufmann
Budowa nowego domu bez wkładu własnego jest mało zalecana. Chyba że jesteś w stanie pokryć ewentualne dodatkowe życzenia dotyczące obiektu ze swojej pensji. I jesteś w stanie swobodnie pokryć odsetki od [url]kredytu[/url] budowlanego obok czynszu (co w Twoim przypadku na pewno będzie możliwe.)

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
Budowa nowego budynku bez własnego kapitału jest mało zalecana.
Chyba że jesteś w stanie pokryć ewentualne dodatkowe życzenia dotyczące obiektu z własnej pensji.
I jesteś w stanie pokryć koszty odsetek budowlanych obok czynszu bez problemu (co w twoim przypadku na pewno będzie możliwe.)

To kupno nowego budynku nie jest porównywalne z samymi planami budowy nowego obiektu.

Napisany przez bruno68
" Tatti1987,

Mit Bewunderung sehe ich, die Sie beide etwas versuchen! Nur muss ich ihnen mitteilen, dass ihr Wunsch absurd finde

Jetzt haben wir in unserem Wunschort (Gladbeck) einen Bauträger gefunden, der eine Neubausiedlung mit Doppelhaushälften baut. Für uns wäre es ein Träumchen.

Scheinbar sind Sie die Hauptverdienerin!

Was man feststellen wird: Das Häuser von Bauträgern nicht immer den Wert darstellen, der gefordert wird! Da wird auch mit viel Luft gebaut!

Bevor das Träumchen zum Alptraum entwickelt, können Sie beim zuständigen Amtsgericht für kleines Geld ein Gutachter bestellen! Mit den Gutachten haben sie eine erhebliche bessere Position, gegenüber den Bauträger und Gläubiger!

Seien sie nicht enttäuscht, wenn das Gutachten nicht den Kaufpreis widerspiegelt, denn dann sind sie selbst eine Katastrophe entgangen! Bei uns in der Nachbarschaft stehen etliche solcher Bauträgerhäuser und dort ziehen die Menschen aus und ein!

Auch ist ihre Situation nicht ganz einfach, ihr Mann hat schon ein Kind. Und dieses hat im Erbfall die gleichen Ansprüche wie ihr zukünftiges gemeinsames Kind!

Damit sieht die Sachlage etwas anders aus, sichern Sie das Eigenheim mit einem 400.000 € TFV ab, so steht im Erbfalle folgende Kombination zur Verfügung (Nach Zahlung 1.Rate)

A) Sie und ihr Stiefsohn, kommt es zu folgenden Anspruch Sie 200.000 € aus

der TFV ihr Stiefsohn auch 200.000 €, eine Unterdeckung von 166.000 €

B) Sie, ihr leibliches Kind und ihr Stiefsohn, kommt es zu folgenden Anspruch Sie 200.000 € aus der TFV, ihr leibliches Kind 100.000 € und ihr Stiefsohn auch 100.000 €, eine Unterdeckung von 166.000 € verbleiben

C) Ihr Ehemann und sein Sohn, kommt es zu folgenden Anspruch Ehemann 400.000 € aus der TFV, und sein Sohn auch 0 € eine positive Unterdeckung von 44.000 € verbleiben

D) Ihr Ehemann und seine beiden Kindern kommt es zu folgenden Anspruch Ehemann 200.000 € aus der TFV, sein 2. Kind 200.000 € und sein 1. Sohn auch 0 €, eine Unterdeckung von 166.000 € verbleiben.

Wie sie aus der Fallvarianten ersehen können, könnte in einen Todesfall ein Desaster eintreten, nicht nur dass Sie müssten damit rechnen, ihren Stiefsohn voll auszuzahlen, obwohl die Todesfallversicherung an den Gläubiger 100 % abgetreten ist! Das Familiengericht ist zwar nicht interessiert sie zu ruinieren. Aber die Erbansprüche des Stiefsohn und ihres möglichen eigenen Kind werden dann über eine Grundschuld in Erbhöhe im Rang 1 (Beleihung bis 60 % des Verkehrswertes) gesichert.

Und die Verjährung, beginnt erst mit Eintritt des 18. Lebensjahres, ob Stiefsohn oder Kindes zu laufen und enden erst nach 30 Jahren!

Gut sollte der Gau eintreten, sind Sie die Schulden zwar los, da aber die Kinder geerbt haben. Dürfte auch klar sein, das zumindest für das eigene zukünftige Kind eine beitragsfreie Mitversicherung über den Familientarif der GKV unmöglich wird!

Ob sie oder Ihr Mann mit einer Todesfallversicherung in voller Höhe erhalten! Kann nur ihr Hausarzt mitteilen! Nehmen sie den Antrag einer Versicherung und lassen sie Gesundheit Fragen von Hausarzt aufgrund seiner Befunde ausfüllen und mit seiner Unterschrift und Stempel quittieren! Bezahlen sie diese Rechnungen privat.

Können Sie sich nicht so versichern, verbleibt ihnen aber immer noch die Gruppen-TodesFallversicherung, allerdings zu sehr schlechten Konditionen! Oder eine andere Alternative um ins Eigenheim zu kommen

MfG Bruno68
"

Jak absurdalne wydają mi się niektóre wypowiedzi w tym poście.

- W Sądzie Rejonowym nie można zamawiać biegłych sądowych. Można zapytać, czy istnieje tam lista biegłych, ale to wszystko. Dlaczego sąd (bez toczącego się postępowania) miałby zamawiać biegłego?
- Kwestie związane z prawem spadkowym można zazwyczaj rozwiązać poprzez sporządzenie testamentu, w którym małżonkowie wzajemnie się nawzajem mianują swoimi jedynymi spadkobiercami.
- To, jak roszczenia spadkowe pasierba (o ile nie zostały wykluczone przez testament i ograniczają się do dziedziczenia ustawowego) nagle mogą znaleźć się w zastawie pierwszego rangi bez udziału właściciela i posiadaczki pierwszorzędnego wierzytelności zastawowej, pozostaje prawdopodobnie tajemnicą.

Napisany przez tomy778
@bruno gdzie mogę znaleźć to, co palisz lub przyjmujesz? To pewnie przebije Twój artykuł o Carcredit

Napisany przez NaTwoim13
tomy778 pisze:
@bruno gdzie znajduje się to, co palisz lub bierzesz? Przecież przewyższa to nawet wpis o Carcredit!

Dokładnie to samo już napisałem, z jakiegoś powodu wpis nie jest do znalezienia.

To jest niedopuszczalne, nie da się czegoś takiego wymyślić na trzeźwo!!

Okropne!

Napisany przez bruno68
"@ spassinnebacken,

niestety muszę Ci przyznać rację, że nie jest to Sąd Rejonowy, lecz Sąd Lokalny! Bo tylko osobom przysięgłym, takim jak notariusz czy sędzia, przysługuje publiczna wiarygodność! Wszystkie inne osoby, które coś twierdzą, można olać! Szczególnie, gdy chodzi o kwoty obejmujące dochód z 10 lat i więcej!

Wygląda na to, że większość nigdy nie miała do czynienia z dziedziczeniem domu, gdy dzieci z poprzedniego małżeństwa po śmierci ojca wyciągają dłonie po swoje dziedzictwo! I żądają szybkiego przelewu 50 000 € na każde dziedzictwo w ciągu 5 dni roboczych na ich [url]konto[/url]!

To naprawdę radosne, że dochód męża znika na 3 miesiące, a potem otrzymuje się tylko 50% renty

- trzeba zapłacić za pogrzeb

- a w ciągu pierwszych 6 tygodni niekoniecznie musi być już dostępny akt darowizny!

Co wtedy? Oczywiście, jako pośrednik wie się, że od momentu (rok, miesiąc, dzień, godzina i minuta) śmierci klienta władza dyspozycyjna nad wszystkimi umowami małżeńskimi wygasa dla pozostającego współmałżonka!

W szczególności dotyczy to ubezpieczeń na życie, ubezpieczeń na wypadek śmierci, inwestycji finansowych, oszczędności budowlanych, umów pożyczek, książeczek oszczędnościowych, umów i skrytek bankowych! Ach tak, również fundusz emerytalny logicznie zamyka swoje koryto finansowe!

Z wielką radością bank domowy informuje właściwy urząd skarbowy o wszystkich saldach, aby nie można było w odpowiednim czasie przenieść swojego podatku spadkowego na bok!

A jeśli pozostający współmałżonek jest również opiekunem zmarłego współmałżonka, musi wobec sądu rodzinne przedstawić kompletny bilans majątku z chwili objęcia opieki, aż do momentu śmierci pod przysięgą!

A ten, kto nie chce w to uwierzyć, może sobie chętnie przyjrzeć się przepisom od § 1.800 do § 2.385 Kodeksu Cywilnego z 4. i 5. księgi prawa rodinnego i spadkowego! Zobaczymy, kto tu co zapalił!

Jak już wspomniałem, osobiście byłem świadkiem sytuacji, gdy pasierbice żądały 100 000 € w kilka dni! A potem trzeba iść do prawnika bez dostępu do konta. Po pierwszej rozmowie otrzymuje się fakturę z prośbą o zapłatę! Nic zapłacone, żadnych usług od adwokata!

Jako pośrednik zawsze trzeba zadawać pytanie: Czy w ogóle są dzieci?

W przedstawionym przez Tatti przypadku, pasierb przyznano 25% całego majątku swojego ojca! Przy ubezpieczeniu wypłacanym z funduszu emerytalnego w wysokości 400 000 €, pasierbowi przysługuje 100 000 €. Jednak suma ubezpieczenia została zastawiona na rzecz wierzyciela! I teraz ukazuje się dylemat, ponieważ pieniądze idą do wierzyciela, długi na [url]Dom[/url] są wypisane na 0 €! Wartość majątku zmarłego wzrasta, a [url]Dom[/url] nagle ma wartość handlową w 2034 roku wynoszącą od 500 do 600 000 €! Wtedy dzieci dalej mają prawo do 25% wartości rynkowej!

Ale zostało to już zaznaczone w szkoleniu dla pośredników w zakresie [url]kredytów[/url] hipotecznych, nazywa się to? Być może: unikanie pułapek związanych z doradztwem dodatkowym przy pośrednictwie kredytowym!

A jak było z doradztwem niezależnym? Przejrzystość? Czy orzeczenia takie jak Bond czy Model z Dortmundu nie są wystarczająco ostrzeżeniem dla pośredników?

Bruno68
"

@Bruno68

Nie wiem, w jakim kraju Pan/Pani żyje, ale w Niemczech nie ma sądów lokalnych. W sądownictwie powszechnym są one nazywane sądami rejonowymi i tyle.

Problematyka spadkowa wynikająca z ustawowego dziedziczenia można - jak już wspomniałem powyżej - całkiem skutecznie uniknąć poprzez sporządzenie testamentu. Jeśli taki nie został skutecznie sporządzony, to początkowo między ustawowymi spadkobiercami powstaje wspólnota dziedziczenia (w tym celu polecam lekturę przepisów §§ 2032 ff. Kodeksu cywilnego), którzy mogą się rozliczyć. Warto wiedzieć, że nie ma na to żadnego określonego terminu, jest to kwestia zwykłego prawa umów.

Problematyka z zakresu prawa opiekuńczego (Państwa wypowiedzi w tym zakresie stają się coraz bardziej abstrakcyjne) odgrywa tu niewielką rolę, ponieważ w przypadku powołania opieki w zakresie zarządzania majątkiem istnieje obowiązek staranności i obowiązek udowodnienia przed sądem opiekuńczym od chwili orzeczenia opieki. Jednak każdy opiekun jest na to zwracany uwagę i formalnie zobowiązany, więc nie powinno to być zaskoczeniem.

Samo przywoływanie około 500 przepisów z Kodeksu cywilnego, które w przypadku omawianej tutaj problematyki są co najwyżej marginalnie istotne, nie czyni Pana/Pani wywodów bardziej słusznymi.

Podejrzewam, dokąd zmierzają te rozważania i nie chcę utoczyć pojedynku na gruncie prawnym w kontekście równości szans, ale chciałbym zapobiec poszukiwaniu problemów przez zainteresowanych czytelników, tam gdzie w rzeczywistości mogą one nie istnieć.

W tym duchu...

Napisany przez bruno68
@ Spassinnebacken

Niestety, musiałem załatwić sprawy zawodowe i prywatne, dlatego odpowiedziałem z opóźnieniem.

Tutaj kilka rzeczy do przemyślenia:

Ortsgericht: Opis usługi
Ortsgerichte są istotną pomocą dla obywateli i sądów oraz pomagają zaoszczędzić koszty. Są partnerem dla wielu osobistych spraw jako organy pomocnicze wymiaru sprawiedliwości.
W Hesji istnieje co najmniej jedno Ortsgericht dla każdej gminy.
Każde Ortsgericht ma co najmniej 5 członków: przewodniczącego Ortsgerichtu oraz 4 asesorów Ortsgerichtu. Członkowie Ortsgerichte są urzędnikami honorowymi, którzy są mianowani na wniosek gminy przez prezesa lub dyrektora odpowiedniego sądu rejonowego.
Do zadań Ortsgerichte należy:
Poświadczanie podpisów i odpisów dokumentów publicznych lub prywatnych;
Zabezpieczenie spadków;
Sporządzanie inwentarzy spadkowych;
Wydawanie zawiadomień o zgonie;
Oszacowanie nieruchomości, ruchomości i innych przedmiotów na wniosek strony lub na prośbę organu;
Udział w ustalaniu granic nieruchomości.

Warto zauważyć, że taka instytucja istnieje naprawdę!

Dziedzic ma prawo do spadku, jeśli umiera któryś z rodziców! Koniec. Można co prawda zmniejszyć spadek za pomocą sprytnych chwytów, ale całkowicie uniemożliwić tego nie można! Chyba że pomaga się swojemu rodzicowi w odejściu z życia wbrew jego woli!

Nigdy nie wolno zapominać o klientach, którzy chcą budować i którzy mają około 30 lat! Do spłaty długu zbliżają się do 60 lub 70 lat. Jednakże wielu z nich tego nie doczeka!

Dlatego ten, kto chce czynić dobro, powinien szczegółowo zbadać sytuację klientów.

Uważam za bardzo interesujące, że proponowane są oferty bez obowiązkowego ubezpieczenia na wypadek śmierci, zwłaszcza gdy chodzi o tak dużą sumę pieniędzy! Z wnioskiem o pożyczkę Wüstenblau Kbu 2 (ryzykowne ŻP na życie dla BD i ZD firmy Wüstenblau, §1-5 Regulaminu).

Mężczyzna w wieku 38 lat, roczne opłaty bez pytań o zdrowie maksymalnie 110 000 €, 3,14 € razy 110 = 345,40 €, rosną do 6,72 € = 739,20 € rocznie
Koszty ubezpieczenia na 10 lat około 5 423 €
Kobieta w wieku 32 lat, roczne opłaty bez pytań o zdrowie maksymalnie 110 000 €, 2,65 € razy 110 = 291,50 €, rosną do 3,99 € = 438,90 € rocznie
Koszty ubezpieczenia na 10 lat około 3 652 €

Łączne dodatkowe koszty ubezpieczenia przez 10 lat to 9 075 € podzielone przez 120 miesięcy = około 76 €, czy są one uwzględnione w rzeczywistej stopie procentowej?

W Regulaminie jest również zaznaczone, że możliwa jest podwyżka ubezpieczenia przy użyciu pytań o zdrowie!

Pojawia się pytanie: „Dlaczego wcześniej nie informuje się o tym, choćby miało to nie być tanie, można by jednak pokryć koszty, zamykając niewielką finansową lukę w wysokości 250 000 €.

Oczywiście trzeba również zapytać, czy w mieście Gladbeck przeprowadzono badania dotyczące ziemi z uwzględnieniem ewentualnych zanieczyszczeń?
Jednak badania gleby są dokonywane tylko na wniosek inwestora budowlanego!
Czy od Katastru Ziemskiego zostało otrzymane zaświadczenie o braku zastrzeżeń? Pytanie kieruje się w przyszłość, czy można spodziewać się znalezienia bomby!

Warto także zadać sobie pytanie: „Czy nowa dzielnica mieszkaniowa w ogóle jest ubezpieczalna?
Jeśli deweloper działa jako spółka z o.o.? Co stanie się z tą spółką po sprzedaży domów? Upadnie, co oznacza przerzucenie wszystkich ryzyk na nabywców!

Jak nazywa się miejsce, które informuje, czy [url]Dom[/url] jest ubezpieczalny?

Aby uzyskać informacje na temat nieruchomości, trzeba udowodnić swoje uprawnienia poprzez przedstawienie kopii wypisu z księgi wieczystej lub polisy ubezpieczenia budynku lub mienia.
Proszę przesłać powyższe informacje na adres:

informa HIS GmbH
Abteilung Datenschutz
Kreuzberger Ring 68
65205 Wiesbaden

Można skorzystać z dostępnych formularzy na stronie internetowej.

Jednak trudno się z tym wszystkim uporać, gdy nie otrzymuje się nic, jak choćby wypisu z księgi wieczystej, a jako klient należy wziąć na siebie całe ryzyko zadłużenia w wysokości 360 000 €?

Wiadomo również, dlaczego spotkanie z wierzycielem zazwyczaj trwa dłużej! Otóż wierzyciele w wielu przypadkach nie wiedzą, gdzie trafiły papiery refinansujące.
A wraz z nimi posiadacz praw zastawu!

Wielokrotnie zdarzyło się, że dawni wierzyciele nie dotrzymali swoich własnych pisemnych obietnic dotyczących przeniesienia zastawów. Opóźnienia terminów o miesiące, a w jednym przypadku nawet o 2 lata, to żadna rzadkość!

Bez podstawy prawnej, skoro długi zostały spłacone, nie istniał już żaden prawny roszczenie do zabezpieczenia!

Wierzyciele, zwłaszcza ci, którzy wyróżniają się agresywnymi i minimalnymi oprocentowaniami, najszybciej odcinają się od swoich własnych klientów poprzez spowodowane przez wierzyciela upadki.

Nic więcej nie trzeba dodać.

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, to nie forum ubezpieczeniowe, bądź pewny, że temat zawsze jest podnoszony i zazwyczaj też zabezpieczony!! Tutaj nie odbywa się kompleksowe doradztwo, w ogóle nie wchodzi w grę, dlatego oferty powinny zawsze stanowić tylko część całości.

Napisany przez 2utopus
Tak więc uważam, że koszty polisy na życie na wypadek ryzyka w wysokości około 9000€ przez 10 lat przy dochodzie w wysokości 110t€ są dość wysokie.Oczywiście zawsze zależy to od indywidualnej sytuacji - ale ryzyko śmierci do momentu przejścia na emeryturę nie wydaje mi się tak duże - ryzyko rozwodu jest znacznie wyższe.

Napisany przez bruno68
@ utopus

Jest tak wysoko, ponieważ pytania dotyczące G (palenie papierosów,.... ) po prostu nie są zadawane! W aplikacji kredytowej Kbu 2 na odwrocie określone są stałe koszty dla każdych 1 000 € sumy [url]kredytu[/url]! Oraz maksymalizacja do wieku 46 lat na 110 000 €, a następnie 80 000 €!
W przypadku podanej sytuacji z 360 000 €, brakuje 250 000 € do dyspozycji! Wtedy nagle stają się obowiązkowe pytania G!
Dlaczego więc nie od razu? Wtedy klient dokładnie wie, ile dodatkowo musi wyłożyć finansowo!
Ale właśnie to bardzo często jest zapominane w ofertach! Tylko wierzyciel tego wymaga! Do wypłaty pożyczki, zabezpieczenie na wypadek śmierci! A nie zapominajmy, że [url]ubezpieczenie[/url] naruszenia własności budowlanej, [url]ubezpieczenie[/url] budynku, [url]ubezpieczenie[/url] mienia domowego są także częścią budynku, czy to kupionego, czy nowo wybudowanego!
Są to wszelkie luki w zabezpieczeniach, o ile nie doradza się klientowi w tej sprawie!
Ale co powiedział Trybunał Sprawiedliwości UE W sprawie C-542/16 dotyczącej pytania prejudycjalnego,..
4Art. 1 („Zakres stosowania”) dyrektywy 2002/92 przewiduje w ust.1:

„Niniejszą dyrektywą stanowią się zasady dotyczące zawierania i wykonywania pośrednictwa ubezpieczeniowego i współubezpieczeniowego przez osoby fizyczne lub prawne, które mają swoją siedzibę lub chcą założyć ją w państwie członkowskim.”

5Art. 2 („Definicje”) dyrektywy 2002/92 określa następujące:

„W rozumieniu niniejszej dyrektywy wyrażenie:

3.‚Pośrednictwo ubezpieczeniowe‘obejmuje oferowanie, proponowanie lub wykonywanie innych prac przygotowawczych przed zawarciem umów ubezpieczenia lub zawieranie umów ubezpieczenia lub uczestniczenie w ich

Zarządzaniu i wykonywaniu, w szczególności w przypadku szkód.
....

W wyroku stwierdzono także:

1Art. 2 nr 3 dyrektywy 2002/92/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 grudnia 2002 r. w sprawie pośrednictwa w zakresie ubezpieczeń należy interpretować tak, że prace przygotowawcze dotyczące zawarcia umowy ubezpieczenia wchodzą w zakres pojęcia „pośrednictwa ubezpieczeniowego”, nawet jeśli dany pośrednik ubezpieczeniowy nie ma zamiaru zawarcia faktycznej umowy ubezpieczenia.

Kryterium zwolnienia z obowiązku zezwolenia z różnych powodów faktycznie odpada, na przykład umowa kredytowa trwa przynajmniej 10 lat, część nazw ubezpieczeń zawiera w sobie termin odpowiedzialność cywilna. Lub bieżące składki roczne wynoszą powyżej 500 €!
Istnieje wiele warunków, które muszą zostać spełnione, aby umożliwić pośrednictwo zwolnione z zezwolenia! Nawet w przypadku taniego planu oszczędnościowego w wysokości 34 €, pośrednik musi posiadać zastrzeżenia §34 d lub §34 f ust. 1 GewO! Dlaczego?

W przyszłości spodziewam się, że w przypadku bankructwa działania związane z nieruchomościami, prawnik wykorzysta efektywną stopę procentową do odwrócenia transakcji! Patrz tylko na rozporządzenie w sprawie informacji o cenach (PangV) § 6 [url]kredytów[/url] konsumenckich ust. 4 zdanie 2 oraz ust. 7 i 8.

I jak już wspomniałem, jeśli dodatkowe ubezpieczenia stają się obowiązkowe, to koszty tych ubezpieczeń powinny również być uwzględnione w efektywnej stopie procentowej [url]kredytu[/url]!

To jak w kuli, w zasadzie nie znajdziesz nigdzie kąta do sikania, a nawet jeśli znajdziesz kąt, zawsze będziesz stał z jedną nogą w mocz!

Bruno68

Napisany przez tomy778
Czy to teraz forum ubezpieczeniowe? Autor wątku nie jest zainteresowany Twoimi wpisami.
Reklamuj się gdzie indziej. Każdy kto jest rozsądny i ma rodzinę, zabezpiecza się poprzez [url]ubezpieczenie na życie[/url].

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, poważnie mówiąc, czy my, doświadczeni pośrednicy finansowi, nie wiemy wszystkiego o tym??

Tylko kto chce to wiedzieć, kogo to interesuje i przede wszystkim, kto o to zapytał?

Napisany przez tomy778
Nikt. Nikt o to nie pytał. Zaczynał rozmawiać z dziedzicem, a teraz zaczął mówić o ubezpieczeniach. Opowiedz coś o pogodzie, zmianach klimatycznych i ich wpływie na substancję nieruchomości oraz finansowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata