Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Kompensacja za niewykorzystany urlop - czy otrzymuje się o 16% mniej, tak jak w przypadku podwójnego zatrudnienia?

Napisany przez BenniG
"Cześć,

załóżmy, że pracownik otrzymuje stałą pensję miesięczną w wysokości 4.333,33 € / dzienną pensję w wysokości 200 € (4.333,33 x 3 / 65).

Ten pracownik zaczyna pracę u nowego pracodawcy 1.9. i zgodnie z tym zwalnia się z pracy 31.8.. W tym momencie ma jeszcze 19 dni urlopu wypoczynkowego.

W związku z tym, odszkodowanie za pozostały urlop wynosiłoby 3.800 €.

Gdyby pracownik podjął dodatkowe zatrudnienie na miesiąc i zwolnił się dopiero 30.9., miałby dodatkowe 2,5 dnia urlopu i mógłby przezięć cały wrzesień jako urlop, pozostając z półdniem urlopu.

Łączna suma wynosiłaby wtedy 4.433,33 €.

Byłaby to zwiększenie o 16,6%.

Czy to możliwe, czy może coś przeoczyłem albo źle obliczyłem?

Alternatywnie:

Nawet jeśli zakłada się dodatkowy narodowy urlop i 21 dni pozostałego urlopu wypoczynkowego, suma wynosiłaby 4.200 € w porównaniu do 4.333 €.

Dodatkowa informacja:

Rok 2019 ma 251 dni roboczych (Hesja), co daje średnio 20,916 dni, co oznacza, że wrzesień dobrze wpisuje się w średnią.

Pozdrowienia

BenniG
"

Re: Kompensacja za niewykorzystany urlop - czy otrzymuje się o 16% mniej, tak jak w przypadku podwójnego zatrudnienia?

Napisany przez 2tneub
Jeśli złożysz wypowiedzenie 31.08., to i tak masz pełne prawo do ustawowego urlopu rocznego. Jedyną rzeczą, która ewentualnie mogłaby się zwiększyć, byłby ewentualnie nadmierny urlop (ale tylko jeśli umowa stanowi inaczej). Przez klasę podatkową 6 miałbyś również początkowo mniejszą kwotę netto. (do zgłoszenia zeznania podatkowego) Ponadto stary pracodawca mógłby nie udzielić ci urlopu z powodu pilnych przyczyn biznesowych. Wtedy musiałbyś być jednocześnie w 2 miejscach. Udawanie choroby nie jest dobrym pomysłem, jeśli chcesz jednocześnie pracować u nowego pracodawcy. W związku z tym, nie sądzę, że to jest pomysłowa decyzja.

Napisany przez BenniG
Załóżmy, że istnieje układ zbiorowy pracy, który przewiduje 30 dni urlopu rocznego i odliczenie 2,5 dnia za każdy miesiąc niepracujący.
Jasne jest, że wtedy podatki by poszybowały w górę, jednak jest to bez znaczenia.

Co masz wspólnego z dwoma miejscami i chorobą?
Podczas gdy w poprzednim miejscu pracy mam urlop od 2.9. do 30.9., zaczynam pracę u nowego pracodawcy.

Formuła - wynagrodzenia z ostatnich 3 miesięcy / 65 x pozostały urlop zupełnie nie pasuje, ponieważ kwartał przeciętnie liczy 62,5 dnia. Ponadto, za każdy dzień urlopu przysługuje również prawo do dodatkowego urlopu w wysokości 10-12% (24 lub 30 / 250 ).

Jeśli w ramach układu zbiorowego pracy zostałaby ustalona wyższa gratyfikacja miesięczna za pracę, różnica wzrosłaby jeszcze bardziej.

Napisany przez 2tneub
"Wymiar urlopu

Jeśli zgodnie z umową o pracę przysługuje Ci 30 dni urlopu w ciągu roku, to w przypadku wypowiedzenia na 31.08. masz prawo do 30 dni urlopu, a w przypadku wypowiedzenia na 30.09. również do 30 dni urlopu.

Tak stanowi prawo i nie można tego obejść poprzez postanowienia umowy o pracę. Jedyną rzeczą, jaką umowa o pracę może zrobić, to podzielić urlop na 20 dni ustawowego urlopu i 10 dni dodatkowego urlopu.

Wówczas w przypadku wypowiedzenia na

31.08. przysługuje Ci 20 dni + 8/12*10 dni = 26 dni lub 27 dni

30.09. przysługują Ci 20 dni + 9/12*10 dni = 27 dni lub 28 dni

(zaokrąglając, nie jestem pewien)

Ponieważ nie znam się na układach zbiorowych pracy, nie wiem, czy układ zbiorowy może tu obejść prawo.

Co do formuły

W systemie ubezpieczeń społecznych, ogólnie przyjmuje się liczbę 21,75 dni miesięcznie (co jest równoważne ok. 65/3).

(365 dni - 52 x 2 dni weekendu)/12 miesięcy = 21,75 dni/miesiąc

Twoim błędem w myśleniu są prawdopodobnie święta, które są wliczane.

Jako odbiorca wynagrodzenia nie zauważysz tego, ale pracownik otrzymuje wynagrodzenie za święta.

Co do równoległego stosunku pracy

Jeśli np. stary pracodawca nie zgodziłby się z czystej złośliwości, z powodów operacyjnych, na przyznanie urlopu od 02.09 do 30.09., musiałbyś pracować równocześnie u starego i nowego pracodawcy.

Powodem odmowy przyznania urlopu mogłoby być np. szkolenie nowego kolegi, który rozpoczyna pracę dopiero 01.09.

Oczywiście to nie zadziała. Jeśli przedstawisz starymu pracodawcy świadectwo lekarskie, a jednocześnie będziesz pracować u nowego pracodawcy, to ZUS podejrzewać będzie nadużycie.

Więc musiałbyś także przebywać na chorobowym u nowego pracodawcy w okresie próbnym. Ale tak czy inaczej, o ile mi wiadomo, nie otrzymasz wynagrodzenia od nowego pracodawcy, tylko zasiłek chorobowy od ubezpieczenia zdrowotnego.

Oprócz tego, w umowach o pracę często zawarte jest postanowienie, że nie możesz utrzymywać kolejnego stosunku pracy.
"

Napisany przez 2tneub
Jako dodatek:
Prawo zabrania wykonywania dodatkowych zajęć podczas urlopu.
Ponadto pracodawca musi zadbać o to, aby pracownik nie pracował więcej niż 48 godzin / tydzień.
Ponieważ musisz poinformować nowego pracodawcę, że już masz zatrudnienie na 40 godzin, w zasadzie nie powinien cię zatrudnić na pełen etat.

Napisany przez BenniG
tneub pisze:
Prawo do urlopu
Jeśli zgodnie z umową o pracę przysługuje ci 30 dni urlopu rocznego, to w przypadku wypowiedzenia na dzień 31.08. miałbyś prawo do 30 dni urlopu, a w przypadku wypowiedzenia na dzień 30.09. również do 30 dni urlopu.
Tak stanowi prawo i nie można go obejść za pomocą postanowień umowy o pracę. Jedyną rzeczą, jaką umowa o pracę może zrobić, to podzielić urlop na 20 dni ustawowego urlopu i 10 dni dodatkowego urlopu.

W takim przypadku w przypadku wypowiedzenia na
31.08. miałbyś prawo do 20 dni + 8/12*10 dni = 26 dni lub 27 dni
30.09. miałbyś prawo do 20 dni + 9/12*10 dni = 27 dni lub 28 dni
(nie jestem pewny co do zaokrąglenia)

Ponieważ nie znam się na układach zbiorowych pracy, nie wiem, czy układ zbiorowy może obchodzić to prawo czy nie.

Moja umowa zbiorowa praktycznie to robi.
Jeśli rozpoczyna się lub kończy stosunek pracy w ciągu roku, pracownik otrzymuje urlop za każdy pełen miesiąc zatrudnienia w wysokości dwunastych części rocznego prawa do urlopu zgodnie z ustępem 1; § 5 Ustawy o wypoczynku rocznym wypoczynku pozostaje nienaruszony.

Cytat od tneub

Co do formuły
Wydaje mi się, że w prawie odnośnie ubezpieczeń społecznych generalnie przyjmuje się, że jest 21,75 dni miesięcznie (co odpowiada w przybliżeniu 65/3).
(365 dni pomniejszone o 52 x 2 dni weekendu)/12 miesięcy = 21,75 dni/miesiąc
Twoim błędem w myśleniu są prawdopodobnie święta, które są uwzględniane.
To nie jest zauważalne dla odbiorcy wynagrodzenia, ale dla odbiorcy płacy świątecznej.

Tak, oczywiście. Jednakże poprzez pominięcie prawa do zgromadzenia dni urlopowych i wynagrodzenie za święta, dochodzi do znacznej różnicy.

Cytat od tneub

Co do równoczesnego stosunku pracy
Jeśli stary pracodawca np. z złośliwości nie zgodziłby się na urlop od 02.09.-30.09. z powodów operacyjnych, musiałbyś pracować jednocześnie zarówno u starego, jak i u nowego pracodawcy.
Powodem niezgody na urlop mogłoby być np. wprowadzenie nowego kolegi, który zacznie pracę dopiero 01.09.
Oczywiście to nie ma sensu. Jeśli dostaniesz L4, żeby pokazać go staremu pracodawcy i jednocześnie pracować u nowego pracodawcy, to ZUS się zastanowi.
Więc musiałbyś być też na L4 u nowego pracodawcy w okresie próbnym. Wtedy z kolei, o ile się nie mylę, u nowego pracodawcy nie otrzymasz wynagrodzenia, a zamiast tego otrzymasz zasiłek chorobowy od ZUS.
Ponadto w umowach o pracę często znajduje się zapis, że nie wolno prowadzić kolejnego stosunku pracy.
Dodatkowo:
Prawo zabrania wykonywania dodatkowej pracy w trakcie urlopu.
Ponadto pracodawca musi zadbać o to, aby pracownik nie pracował więcej niż 48h/tydzień.
Ponieważ musisz powiadomić nowego pracodawcę, że już masz 40-godzinny tydzień pracy, właściwie nie powinien cię pełnić.

Pracownicy, którzy pracują za wynagrodzeniem podczas urlopu bez zezwolenia, tracą w ten sposób prawo do kontynuacji wynagrodzenia za dni pracy.

Jeśli uzyska się zgodę, nie powinno być problemu ze strony starego pracodawcy. Czy można zbierać godziny praktyczne podczas urlopu, kiedy jesteś zwolniony z pracy, pozostaje dla mnie niejasne.

Napisany przez 2tneub
Przepraszam, ale ze względu na moje ograniczone zrozumienie prawa pracy, ubezpieczeń społecznych i podatków od wynagrodzeń, nie jestem w stanie udzielić dokładnych informacji w tej kwestii. Choć czasem stykam się z tymi zagadnieniami i mam pewne podstawowe zrozumienie, to nie jestem ani specjalistą od kadr, ani prawnikiem, aby znać takie szczegółowe kwestie.

Napisany przez 2tneub
Przeczytałem to jeszcze raz:

§ 13 Niedopuszczalność (1) Z postanowień powyżej można ustępować w układach zbiorowych, z wyjątkiem przepisów § 1, 2 i 3 ust. 1. Odstępstwa te mają zastosowanie między pracodawcami i pracownikami niemieszczącymi się w układach zbiorowych, jeśli między nimi ustalono stosowanie odpowiednich przepisów dotyczących urlopów z układu zbiorowego. W pozostałych przypadkach, z wyjątkiem § 7 ust. 2 zdania 2, nie można ustępować na niekorzyść pracownika przepisów tego ustawy.

Zasadniczo zgodnie z § 13 (1) można ustępować od pewnych paragrafów w układach zbiorowych, ale jeśli dobrze to czytam, nie można tego robić na niekorzyść. Paragraf 5 (1) c mówi, że w pierwszym półroczu otrzymujesz tylko częściowe uprawnienia do urlopu. Oznacza to, że w drugim półroczu otrzymujesz pełne uprawnienia do urlopu. W związku z tym układ zbiorowy nie może cię zaniżyć. Jeśli zgodnie z twoim układem zbiorowym paragraf 5 pozostaje nienaruszony, to moim zdaniem oznacza to, że od tego nie ma ustępstw (ostrożnie, to opinia laika). Jeśli istnieje układ zbiorowy, to na pewno masz tam osobę kontaktową? Zapytaj tam.

§ 5 Urlop cząstkowy (1) Prawo do jednej dwunastej rocznego urlopu za każdy pełny miesiąc trwania stosunku pracy ma pracownik:
a) za okresy kalendarzowe, w których nie nabywa pełnego prawa do urlopu z powodu nie spełnienia okresu wyczekiwania w danym roku kalendarzowym;
b) gdy odchodzi z pracy przed upływem okresu wyczekiwania;
c) gdy odchodzi z pracy po upływie okresu wyczekiwania w pierwszej połowie roku kalendarzowego.

(2) Ułamki dni urlopu, które dają co najmniej pół dnia, są zaokrąglane do pełnych dni urlopu.
(3) Jeśli pracownik, o którym mowa w ustępie 1 lit. c, otrzymał już urlop powyżej przysługującego mu zakresu, to otrzymanej za to wynagrodzenie za urlop nie można zwracać.

Napisany przez BenniG
"Dobrze, to chyba będę musiał zapytać w radzie zakładowej.

""https://www.arbeitsrecht-ratgeber.de/...heinigung.html""

Pracownik nie ma prawa do urlopu w przypadku zmiany pracodawcy, jeśli już otrzymał urlop wypoczynkowy od swojego poprzedniego pracodawcy w bieżącym roku kalendarzowym.

Jeśli mój poprzedni pracodawca wypłaciłby mi cały urlop roczny za 2019 rok, czy ten urlop zostanie uznany jako udzielony, a ja będę miał prawo do urlopu u nowego pracodawcy (na takich samych warunkach umownych) dopiero w 2020 roku?

Jeśli jednak w poprzednim stosunku pracy nie został zużyty urlop na dany rok kalendarzowy w momencie zmiany, pracownik zasadniczo nabywa pełne prawo do urlopu u nowego pracodawcy.

Czy w ogóle mógłbym zabrać cały urlop do nowego pracodawcy?

Jeśli w momencie zmiany pracodawcy pozostają niezałatwione roszczenia związane z urlopem z poprzedniego stosunku pracy, pracownik musi załatwić je w stosunku do swojego poprzedniego pracodawcy. Jeśli urlop nie może zostać już wykorzystany, pracownik ma prawo do zwrotu niewykorzystanych dni urlopu od swojego poprzedniego pracodawcy zgodnie z § 7 ust. 4 BUrlG.

Wygląda na to, że postępowanie to będzie stosowane również u nas, ale kto decyduje, co zostanie zrobione?
"

Napisany przez 2tneub
Ogólnie masz rację, nowy pracodawca nie musi udzielać dodatkowego urlopu, jeśli poprzedni pracodawca już w pełni go wynagrodził za dany rok lub jeśli urlop został już wykorzystany.
Dlatego istnieje obowiązek wystawienia zaświadczeń o urlopie, które nowy pracodawca może zażądać. Jednak często tego się nie robi.

Napisany przez BenniG
Mój komitet zakładowy podjął tę kwestię.
Uważa, że różnica w wysokości 633,33 € jest dość wysoka.
Ponieważ z kolejnym miesiącem zatrudnienia premia roczna także wzrośnie, różnica w moim przypadku wynosi 1.117 €.
Aby zrównoważyć to nierównowagę, pozostały urlop musiałby zostać dodatkowo opodatkowany 28%.

Ciekawe jestem, co odkryje w tej sprawie i czy w odpowiednim czasie dojdzie do zmiany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata