Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na nieruchomości w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Napisany przez sassa
Cześć,

zastanawiam się nad finansowaniem zakupu mieszkania.

Trafiłem na [url]kredyt[/url] Nieruchomość oferowany przez NRW Bank.

Chciałbym zaciągnąć klasyczne [url]kredyt[/url] ratalny na 20 lat. Połowę całkowitej kwoty [url]kredytu[/url] mógłbym uzyskać z korzystniejszym oprocentowaniem oferowanym przez NRW Bank, a drugą połowę pod warunkami rynkowymi (wyższymi).

Nie mogę znaleźć informacji na temat tego, czy [url]kredyt[/url] NRW jest kredytem z pełnym spłaceniem kapitału, czy też można swobodnie określić wysokość spłaty, ewentualnie uwzględnić saldę zadłużenia po zakończeniu okresu kredytowania?

W przypadku drugim, bardziej skłaniam się ku ustaleniu wyższej stopy spłaty kapitału w przypadku zwykłego (droższego) [url]kredytu[/url] i przeniesienie nieco raty.

Czy ktoś ma doświadczenie?

Napisany przez HypoExpert
Cześć sassa.

Ponieważ głównie pośredniczymy w finansowaniu budowy w Hesji, nie jestem w stanie mówić konkretne o NRW Banku.

Jednak na podstawie naszych doświadczeń, w obecnym szybko zmieniającym się rynku nieruchomości, wnioskowanie o te pożyczki (mówimy tylko o Hesji i Nadrenii-Palatynacie) często trwa zbyt długo, a pożądana nieruchomość jest już sprzedana. Dlatego w dzisiejszym rynku najpierw trzeba ustalić, ile czasu Ci pozostało i ile czasu prawdopodobnie zajmie NRW Bankowi zatwierdzenie.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaangażować środki z KfW, ponieważ wniosek wraz z całościowym finansowaniem jest składany w banku finansującym.

Z poważaniem,
Christian Siegl

Napisany przez sassa
Dziękuję za odpowiedź. Mieszkanie jest od prywatnej osoby - więc nie ma presji na wypchnięcie kogoś i szybszego ustalenia finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
"Cześć sassa,

Bank NRW oferuje różne programy wsparcia. Bez znajomości twojego planu dotyczącego kosztów ogólnych/potrzeb finansowych lub wyboru odpowiednich programów, nie będę w stanie udzielić ci zrównoważonych odpowiedzi na twoje pytania.

Czasami może być sensowne spłacanie wyższego [url]kredytu[/url] szybciej, jednak trudno jest oszacować, czy jest to decyzja ekonomicznie właściwa, ponieważ nie znamy stopy procentowej, którą będą pobierane po zakończeniu okresu obowiązywania bieżących stóp procentowych, ani ewentualnej pozostałej kwoty [url]kredytu[/url] podlegającej zmianie na krótszy okres stałej stopy procentowej, co może narażić na ryzyko odsetkowe.

Jeśli okaże się, że wysoka stopa procentowa po zakończeniu okresu obowiązywania stopy procentowej przewyższa średnią stopę procentową dłuższego [url]kredytu[/url], ekonomicznie byłoby bardziej korzystne zamiast tego spłacić wyższe odsetki dla krótszego okresu stałej stopy procentowej, aby uniknąć ryzyka zmiany stóp procentowych.

Cześć Panie Siegl,

Naszym zadaniem powinno być wykorzystanie naszej wiedzy fachowej, aby pomóc niewtajemniczonym konsumentom - jeśli nie są znane programy, ich szczególne cechy, wytyczne i kryteria wyboru - zapoznać się z nimi i uczynić je dostępnymi dla konsumentów. Zasadniczo nie powinno być to przeszkodą, jeśli nasza działalność odbywa się w innym landzie.

Jeśli będą dostępne dalsze szczegóły, chętnie je omówię i udzielę pomocy.
"

Napisany przez sassa
Z innego forum pochodziła informacja, że [url]kredyty[/url] z NRW są kredytami ze spłatą w całości. Dlatego mój przykład obliczeń nie ma już sensu. Chodziło mi o ewentualne zaoszczędzenie odsetek.

Do emerytury mam jeszcze 24 lata.

Po 20 latach w tym przypadku pozostałoby jeszcze zadłużenie w wysokości ponad 20 000 [url]euro[/url], pomijając dodatkowe środki na zakup mieszkania i ewentualne dodatkowe spłaty. Przy odsetkach w wysokości 6 procent to nie zrujnuje mojej sytuacji finansowej.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, mimo wszystko uważam, że zawsze dobrze jest, gdy pojawiające się pytania są tu zadawane i rozwiązywane, aby wszyscy czytający mogli skorzystać z odpowiedzi. Myślę, że nawet tam mogło udzielić się odpowiedzi na Państwa pytanie tylko dlatego, że ustalono lub stało się jasne, które programy oferowane przez NRW Bank są warta uwagi, ponieważ nie wszystkie programy NRW Bank są wariantami o pełnej spłacie [url]kredytu[/url].

Chodziło mi też mniej o łamanie karku, a bardziej o trafność właściwej spłaty dodatkowej.

Być może mogliby Państwo krótko opisać, który program w jakiej formie wchodzi w grę.

Napisany przez Klafius
https://www.hausbau-forum.de/threads...-kredit.31855/
W celu kompletności: W powyższym linku zostało wyjaśnione pytanie.

Napisany przez NaTwoim13
Edytuj, tytuł przynajmniej daje pojęcie o programie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata