Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Beznadziejne finansowanie budowy

Napisany przez pasa24
Szanowni Państwo,

spróbowałem zapoznać się z informacjami tutaj. Ponieważ zapytania są jednak tak specyficzne, nie mogłem znaleźć żadnej odpowiedzi na moje pytanie.

Mała geneza: Jestem żonaty od trzech lat i mieszkam na wynajmowanym mieszkaniu (950€ ciepło). Bez dziecka.
Ona pracuje w mieście. On jest jeszcze studentem (przewidywany koniec w grudniu 2019 r.), ale ma również umowę o pracę na czas nieokreślony. Łącznie zarabiamy 4.300€ netto.

Do roku temu mieliśmy tylko połowę tego dochodu z powodu pracy studenckiej. Teraz, kiedy mamy więcej dochodu, chcemy go przeznaczyć na zakup naszego domu zamiast wyrzucić go w błoto.
Mamy 35.000€ wkładu własnego. [url]Dom[/url], który wybraliśmy kosztuje 350.000€, w pełni wykończony. Z dodatkowymi kosztami wynosi to prawie 382.000€.

Online bawiliśmy się z różnymi kalkulatorami. Pomysł: około 1000€ do banku (ewentualnie 1,7% odsetek). Ogrzewanie i inne opłaty około 500€.
Obecnie przelewamy nadwyżkę pieniędzy (różnica w porównaniu do obecnego czynszu wynosi 1500€) na oddzielne [url]konto[/url], aby przetestować, jak będzie to działać.

Jedynym problemem jest to, że ma niski wynik w Schufa. Finansowanie poniżej 500€ skutkuje windykacją.

Czy istnieje możliwość uzyskania [url]kredytu[/url] w tej sytuacji, czy to jest całkowicie beznadziejne?

Z poważaniem...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Pasa24 Po pierwsze witaj tutaj, na forum finansowym. Jeśli chodzi o Twój plan finansowania: Piszesz, że masz dostępny dochód netto w wysokości 4.300 EUR. On, jako student, ma stałą umowę bezterminową. Czy te 4.300 EUR to łączny dochód między Wami? Czy jak to należy rozumieć? Czy to dotyczy tylko studenta, tylko osoby z umową, czy dotyczy obojga? Prosimy o bardziej szczegółowe informacje odnośnie dochodu. Co do planowanego nowego budynku, to na razie wygląda na możliwe. Jednak ze względu na historię kredytową studenta, nie sugerujemy korzystania z kalkulatorów online, które nie uwzględniają tej sytuacji. Niestety, ze względu na historię kredytową, nie otrzymają Państwo tak niskiego oprocentowania. Ostatecznie, ostateczna decyzja będzie zależała od kompletnego zestawu dokumentów dotyczących dochodów, planowanego nowego budynku oraz historii kredytowej. Wówczas będzie można oszacować, na jakie oprocentowanie moglibyście liczyć. Wasza wkład własny jest dobry, ale obecnie blokuje Was ta historia kredytowa i zadłużenie u firmy ROSA WOLKEN. Czy dysponujecie Państwo własnym raportem kredytowym z Schufy?

Napisany przez pasa24
Cześć bankierze,
trochę bardziej szczegółowych informacji.
Ja (On) nadal piszę moją pracę dyplomową. Czyli w zasadzie jestem na końcu moich studiów. Ponieważ pracuję w firmie jako pracownik na pełen etat od ponad trzech lat, dostałem stałą posadę 3,5 miesiąca temu. Pracuję więc na pełny etat i jednocześnie dokończam studia.
Moja pensja netto miesięcznie:
Ja: 2.200€ (14 wynagrodzeń miesięcznie)
Moja żona: 2.100€ (13 wynagrodzeń miesięcznie)
Wydatki na czynsz wynoszą 950€ (wszystko w cenie).
Inne wydatki (gospodarstwo domowe, czas wolny itp.) 1.150€
Łączne przychody: 4.300€
Łączne wydatki: 2.100€
Pozostałe środki na koniec miesiąca: 2.200€
Z powodu planów dotyczących nieruchomości mam aktualnie dostęp online do Schufa.

Cześć pasa24, dobrze, to ustalone z Twoim dochodem.
Masz obaj stabilny miesięczny dochód netto w wysokości 4300 EUR.

Super, jeśli masz dostęp online do swojego raportu w Biurze Informacji Kredytowej.
Tutaj warto mieć szczegółowe informacje.
Dzięki temu można dokładnie prześledzić Twoje dane w Biurze Kredytowym.
Ale jeszcze raz, nawet jeśli masz swoje dane w Biurze Informacji Kredytowej, nie da się podać fałszywego oprocentowania z kapelusza. To byłoby niestosowne.
Raczej analiza Twojej historii w Biurze Informacji Kredytowej ma na celu uwzględnienie całej historii.
Dlatego również w przypadku wpisów negatywnych w Biurze Informacji Kredytowej oraz ich uregulowania.
Wtedy można przynajmniej określić w przybliżeniu, w jaki sposób można Cię sfinansować.
Jednak pożegnaj się z oprocentowaniem 1,7%.
Lub poczekaj, aż informacja w Biurze Informacji Kredytowej zostanie usunięta.

Napisany przez pasa24
Jakie dokładne informacje byłyby niezbędne do oszacowania przybliżonej wykonalności i, jeśli to możliwe, do obliczenia przybliżonego oprocentowania?

Napisany przez hausbauwest
Jeśli obecne mieszkanie kosztuje 500 zł plus opłaty za media, to za 382 zł miesięcznie możesz tam mieszkać przez 764 miesiące, czyli 63,5 roku.
Jeśli masz teraz 30 lat, możesz mieszkać tam aż do końca życia i to znacznie taniej niż w domu własnym.
Koszty utrzymania nie zostały jeszcze uwzględnione.

Tak więc... Płacisz za wynajem praktycznie nic!

Napisany przez pasa24
Nu, uważam ten rachunek za matematycznie poprawny, ale całkowicie niekompletny.
Nie mam ogrodu i nie mogę zapraszać przyjaciół na grilla. Planowanie dodatkowego ogrodu? Koszty + czas podróży?
Mieszkanie jest wystarczające dla nas obojga. Jeśli będziemy mieli potomstwo, będzie już za małe. Wynajęcie mieszkania naprzeciwko? Uwzględnienie dodatkowych kosztów.
Nie mam miejsca parkingowego. Każdego dnia to loteria, czy będę mógł zaparkować w pobliżu (w ciągu 5 minut piechotą). Codzienne parkowanie na parkingu i powrót autobusem do domu? Jak to uwzględnić w kalkulacji?
Gdy spłacę [url]Dom[/url], być może będę mógł zostawić coś dobrego dla swojego potomstwa. Z wynajmem jest już gorzej. Być może różnicę przeznaczyć na [url]konto[/url] oszczędnościowe?

Czynsz wynosi 725€ (reszta to gaz, prąd i telefon). -> 527 miesięcy -> 43 lata, które mogę tu mieszkać.

Wyliczyłem (po prostu) że, płacąc tylko 400€ więcej miesięcznie niż teraz na czynsz, spłacę [url]kredyt[/url] i opłaty dodatkowe za [url]Dom[/url] szybciej, a później będę miał całą kwotę do dyspozycji.

Cześć pasa24, jeszcze raz w skrócie.
W tej konfiguracji możliwe jest podanie odpowiedniego oprocentowania dopiero po dokładnej weryfikacji przez bank i po przedstawieniu wszystkich dokumentów.
Bez sensu jest informowanie o stawce procentowej 2,x% lub nie podawanie żadnych informacji.
Jak już wspomniałem, dodatkowy wzrost stopy procentowej jest z pewnością nieunikniony.
Jeśli jednak chcesz, możemy zbadać całą sprawę bezpośrednio, uwzględniając wszystkie dokumenty. (dochód, raport z Biura Informacji Gospodarczej, dokumentacja obiektu)

Napisany przez pasa24
Cześć Panie Bankierze, Dziękuję za trud! Wreszcie zrozumiałem, o co dokładnie chodziło.

Dokładnie pasa24, ponieważ informacje o twojej historii kredytowej w Schufa, nawet jeśli zostały już uregulowane, ale są wciąż negatywne, są oceniane oddzielnie przez bank udzielający [url]kredytu[/url]. Normalne banki nie będą chętne do współpracy. W twoim przypadku możliwe jest uzyskanie oprocentowania na poziomie 2,xx%. Ale to zależy od wszystkich dokumentów, a w szczególności od tego, co wcześniej było w twojej historii kredytowej w Schufa.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann, r n

Kan du snabbt namnge banken / bankerna som vid 100% löser ut en 2-komma?

Tack.

Napisany przez pasa24
Cześć, Panie noelmaxim, Co dokładnie Pan z tym robi?

Napisany przez NaTwoim13
Niestety nie rozumiem Państwa pytania.

Napisany przez pasa24
Przepraszam, był błąd w pisowni. Poprawne pytanie brzmi:

[...]przy 100% wycieku[..]
Co dokładnie masz na myśli?

Napisany przez NaTwoim13
Cóż, jeśli dodatkowe koszty nabycia zostaną pokryte z kapitału własnego i trzeba sfinansować prawie całą cenę zakupu, mówimy o finansowaniu w wysokości 100%, ponieważ stopa obciążenia wynosi 100%.

Napisany przez pasa24
Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie!

Napisany przez NaTwoim13
pasa24 pisze:
Własny kapitał wynosi 35 000 €. Wybrane mieszkanie kosztuje 350 000 € w pełni wykończone. Razem z kosztami dodatkowymi prawie 382 000 €.

Nie rozumiem tego jeszcze dobrze. Czy to będzie nowe budownictwo, które kupią w gotowej formie?

Z czego składają się 32 000 euro kosztów dodatkowych?

Napisany przez pasa24
To jest nowy projekt budowlany, który już się rozpoczął i prawdopodobnie zostanie ukończony pod koniec 2020 roku.

Niestety, moje informacje dotyczące kosztów były nieco niedokładne. Oto dokładne koszty:

Dom: 353 500 € (oprócz mebli nie trzeba nic więcej robić. Malowanie, tapetowanie, aż po położenie laminatu - wszystko zostanie zrobione)
Koszty dodatkowe: 28 280 € (obejmują podatek od nieruchomości, koszty notarialne, wpis do księgi wieczystej, koszty związane z deklaracją podziału. Obliczone jako 8% ceny domu. Pośredniczka mówi o maksymalnie 7,5%. Chciałem zostawić sobie tutaj trochę zapasu.)

Całkowity koszt projektu: 381 780 €

Napisany przez NaTwoim13
Tak więc jest to zakup nieruchomości nowo wybudowanej, gdzie odsetki kapitałowe są pochłaniane na koszty nabycia.

Żonaty?

Napisany przez pasa24
noelmaxim pisze:
To jest zakup nieruchomości nowo wybudowanej, gdzie kapitał własny jest zużywany na koszty dodatkowe transakcji.

Przepraszam, nie rozumiem.
Jeśli przez to masz na myśli sfinansowanie 100% zakupu domu i pokrycie kosztów dodatkowych z kapitału własnego, tak było planowane.

Tak, jestem żonaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata