Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym bez prawa do świadczeń

Napisany przez flori747
"Cześć wszystkim,

od urodzenia mam [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne prywatne, do którego z biegiem lat gromadzono rezerwy. Później pracowałem na własny rachunek i opłacałem składkę samodzielnie. Od kilku lat jestem zatrudniony w systemie ubezpieczeń społecznych i mam [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne publiczne. Moi rodzice dalej jednak opłacają składkę do ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego.

Teraz pytanie: Chcę zrezygnować z ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego. Jakie mam roszczenia wobec firmy ubezpieczeniowej odnośnie zwrotu składek z ostatnich lat? Czy istnieje jakaś podstawa, na której mógłbym argumentować? Czy powinienem zasięgnąć porady prawnika? Jak wy widzicie tę sprawę?

Dzięki i pozdrawiam

Christian
"

Re: Ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym bez prawa do świadczeń

Napisany przez Malapascua
flori747 pisze:
Witam wszystkich,

od urodzenia mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV), do którego przez lata gromadzono rezerwy.

W przypadku ubezpieczeń zdrowotnych PKV, rezerwy na starość nie są budowane w planach ubezpieczeniowych dla dzieci i młodzieży.

Później pracowałem jako samodzielny przedsiębiorca i opłacałem składkę samodzielnie. Obecnie od kilku lat jestem ubezpieczony społecznie i zatrudniony w GKV. Moi rodzice nadal płacą składkę do PKV.

Nie można jednocześnie być członkiem PKV i GKV. Prawdopodobnie miałeś w PKV prawo oczekiwania... prawdopodobnie także mniejsze prawo oczekiwania, w przypadku którego nie były gromadzone rezerwy na starość...

Teraz do pytania: Chcę zrezygnować z PKV. Jakie prawa mam wobec towarzystwa ubezpieczeniowego PKV w odniesieniu do zwrotu składek z ostatnich lat?

Prawa dotyczące rezerw na starość? Żadnych. Pieniądze przynależą do PKV, jeśli rezygnujesz.
Prawa z powodu długoletniego podwójnego ubezpieczenia (jeśli to faktycznie prawda, trudno mi sobie to wyobrazić) można zbadać, ale przypuszczam, że nie masz takich praw, jeśli nigdy nie zrezygnowałeś z PKV.

Czy istnieje jakiś argument, który mógłbym podać? Czy powinienem zasięgnąć pomocy prawnika?
Jak oceniacie tę sytuację?

Teraz szczerze: Płaciłeś co miesiąc setki euro do PKV i setki euro do GKV? Na jakiej planecie żyjesz, że teraz to zauważasz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata