Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF jako kapitalizujący/dywidendowy: zamieszanie w praktycznej realizacji

Napisany przez MoonKid
Różnica między funduszami ETF reinwestującymi i wypłacającymi wydaje mi się prosta do zrozumienia. Praktyka jednak mnie dezorientuje.

Od około 2 lat mam tutaj w depozycie (ebase/finfesto) iShares STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (DE). Według faktów na Finanzen.net jest to fundusz wypłacający dywidendy. Mój dostawca depozytu wskazuje jednak w informacji nt. przeznaczenia dochodów rodzaj mieszany.

Na powiązanym z depozytem rachunku bieżącym nigdy nie dokonywano wpłat ani wypłat z tego funduszu ETF. W depozycie natomiast regularnie pojawiają się mini transakcje (dodatnie i ujemne), które prawdopodobnie mają związek z wypłatami. Mógłbym podejrzewać, że wypłata ta jest natychmiast reinwestowana - zatem w rzeczywistości jest to reinwestujący fundusz. Zgodnie z przeznaczeniem, jest to dochód z funduszu (transakcja dodatnia) lub reinwestycja dochodu z funduszu (transakcja ujemna o dokładnie takiej samej kwocie).

Jak to powinienem zrozumieć? Nie pamiętam, żebym gdziekolwiek zaznaczył przy zakupie, że mój dostawca może natychmiast reinwestować dochody.

Zgodnie z moją dotychczasową wiedzą, w zasadzie jest mi obojętne, jaką formę ma dany ETF. Chodzi mi tylko o lepsze zrozumienie sytuacji.

Napisany przez Birgit
O ile pamiętam, Ebase reinwestuje wypłaty.
Jeśli ktoś nie chce tego, może to zgłosić Ebase, wtedy wypłaty zostaną przelane na [url]konto[/url].

Napisany przez MoonKid
Dziękuję za odpowiedź.

Co to oznacza dla kosztów transferu w tej sytuacji?

Czy ponowna inwestycja nie oznacza również kupowania nowych jednostek, co skutkuje nowymi opłatami za transakcje? Nie mogę tego zauważyć w transakcjach?

A ogólnie, jak to wygląda w praktyce, pomijając mój konkretny przypadek w eBase: Czy opłaty transakcyjne różnią się w zależności od tego, czy kupuję fundusz ETF kapitalizujący, czy dywidendowy, w którym dywidendę ponownie reinwestuję (w ten sam ETF)?

Napisany przez 2titan1981
Czy kiedykolwiek sprawdzałeś opłaty naliczane przy zwykłym zakupie i wypłacie? Przy wypłatach nie pobierane są opłaty.

Napisany przez MoonKid
Ale dlaczego tak jest? Bank przecież nie podaruje mi pieniędzy!?

W przypadku funduszu ETF kapitalizującego mogę to jeszcze zrozumieć, że przy reinwestycji nie ma opłat. Ale w przypadku dywidendowego? Zazwyczaj otrzymuję tu prawdziwe [url]euro[/url] na moje [url]konto[/url]. One się gromadzą i w końcu mogę samodzielnie ponownie zainwestować te pieniądze w fundusz ETF - to wymagałoby nowego zlecenia z odpowiednimi opłatami. Więc czy Ebase robi mi przysługę, reinwestując dochody z funduszu ETF dywidendowego bez opłat, chociaż Ebase nie musiałby tego robić? Trudno uwierzyć.

Czy może nie rozumuję czegoś fundamentalnie?

W praktyce wygląda na to, że różnica między kapitalizującym a dywidendowym jest dla mnie zatem nieistotna?

Napisany przez Birgit
Jeśli broker przelałby wypłaty na [url]konto[/url] wszystkich klientów, byłoby to bardzo duże obciążenie administracyjne.
Dlatego wielu brokerów bezpłatnie reinwestuje wypłaty.

Napisany przez 2tneub
Ponieważ mimo wszystko pieniądze są ciągle przekładane tam i z powrotem, można oczekiwać, że nakłady administracyjne będą nawet większe.

Sądzę raczej, że pieniądze, które leżą na kontach rozliczeniowych, muszą być tymczasowo zdeponowane w ECB i otrzymują odsetki w wysokości -0,4%.
Dlatego lepiej od razu inwestować je ponownie w fundusze, gdzie dla dostawców depozytów jest to bezkosztowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata