Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Działka została kupiona wspólnie, kredyt jest na mnie.

Napisany przez ADMCI4
W trakcie małżeństwa wspólnie zakupiliśmy działkę, ale kredyt w wysokości 50 000 euro został wzięty na mnie. Nie istnieje hipoteka. Warto dodać, że nie jesteśmy jeszcze rozwiedzeni. Teraz moje pytanie: Jakie są możliwości, aby cała działka przeszła na moje nazwisko? Czy ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby udzielić wskazówek? Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie, Konstantin

Napisany przez MThiemann
Cześć Konstantin, Jeśli dobrze zrozumiałem, kupiłeś działkę wspólnie w czasie małżeństwa i również wziąłeś kredyt? Jeśli nie ustaliliście rozdzielności majątkowej, to zarówno działka, jak i zaciągnięty kredyt powinny być uwzględnione w masie majątku zwiększonego. Oznacza to: wspólne aktywa i wspólne zadłużenie. Kodeks cywilny reguluje, że małżonkowie nie mogą samodzielnie (bez zgody współmałżonka) dysponować istotnymi składnikami majątku małżeńskiego. Dlatego właściwie Twoja żona powinna wyrazić zgodę na zaciągnięcie kredytu (także w zakresie, w którym stała się współwłaścicielką i prawdopodobnie również wyraziła zgodę na wpis hipoteki). Z mojego punktu widzenia powinieneś spróbować osiągnąć porozumienie (umowa notarialna o przekazaniu majątku) jeszcze przed terminem właściwego rozwodu dotyczącego Twojego majątku nieruchomościowego. W każdym razie zalecam skonsultowanie się z prawnikiem. Pozdrawiam M. Thiemann Baufiservice24

Napisany przez ADMCI4
Cześć Panie Thiemann, Dziękuję za Pańską obszerną odpowiedź. Kupiliśmy działkę w czasie trwania małżeństwa. Niestety nie zawarliśmy umowy rozdzielności majątkowej. Jak sugerujesz, najlepiej skonsultować się jeszcze z moim prawnikiem, jak najlepiej postępować. Pozdrowienia Konstantin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata