Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Sparkasse prosi o spotkanie w celu zaktualizowania.

Napisany przez kreien
Jestem pracownikiem i od dziesięcioleci mam [url]konto[/url] oszczędnościowe w Sparkasse z powodów historycznych jako drugie [url]konto[/url] - jest to klasyczne [url]konto[/url] osobiste. Faktycznie korzystam z tego konta z ciągle wykorzystywanym limitem debetowym, ale świadomie nie posiadam żadnych innych produktów Sparkasse. Od lat nie mam absolutnie żadnego kontaktu z moją lokalną placówką i załatwiam wszystko online. Po raz pierwszy od ponad 30 lat zespół online Sparkasse dosłownie zaczyna mnie nalegać na spotkanie w celu przestrzeni finansowej i ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.

Czego mogę się spodziewać? Czy to coś nowego?

Obawiam się, że to czyste wydarzenie sprzedażowe. Najchętniej chciałbym być zostawiony w spokoju, odrzucam kolejne produkty Sparkasse i szczerze mówiąc, nie mam ochoty na to spotkanie. Nie chcę, żeby analizowano moje ruchy na koncie, nie potrzebuję analizy finansowej ani prezentacji żadnych domniemanych braków w moim zabezpieczeniu, świadomie unikałem [url]kredytów[/url] w moim Sparkasse i korzystam z usług niezależnego doradcy pobierającego opłaty w takich kwestiach.

Czy te spotkania aktualizacyjne w Sparkasse są obowiązkowe? Czy klienci Sparkasse są teraz regularnie natrętnie bombardowani rocznymi rozmowami? Powiedziałem im, że w żadnym wypadku nie przyjdę do placówki, chciałbym po prostu odwołać ten telefonicznie umówiony termin.

Co myślicie?

Napisany przez DennisGirulat
Cześć, kiedyś pracowałem jako [url]doradca[/url] klienta detalicznego w małym banku oszczędnościowym. Myślę, że zostałeś wybrany do udziału w kampanii sprzedażowej. Na pewno wybrano klientów, których ostatnia rozmowa z nimi miała miejsce jakiś czas temu i którzy korzystają z niewielu produktów w banku oszczędnościowym, ale przynajmniej mają aktywne [url]konto[/url] osobiste. Za moich czasów doradcy musieli sami dzwonić do klientów. W innych bankach oszczędnościowych może to robić przeszkolony zespół telefoniczny. Celem takich kampanii zawsze są zamknięcia umów, na podstawie których doradcy są oceniani. Dlatego prawdopodobnie w trakcie rozmowy będą próbowali przekonać cię do skorzystania z usługi Finanzcheck banku oszczędnościowego, po której oczywiście powinny nastąpić zamknięcia umów. Argumentacja dotycząca ochrony danych na pewno ma sens, ale jest raczej pretekstem do dalszej rozmowy. Zdecydowanie odradzałbym umówienie terminu i wyraźnie stwierdził, że w ramach kampanii sprzedażowych lub sprzedaży produktów nie chcesz korzystać z doradztwa. Banki mogą ustalić, że określeni klienci nie zostaną już kontaktowani w przyszłości. Ale dobry sprzedawca oczywiście nie zrezygnuje od razu. Musisz być bardziej stanowczy, ale oczywiście zachowaj przy tym uprzejmość.

Napisany przez kreien
Dziękuję za informację zwrotną. Odwołałem już spotkanie z orientacją na zakończenie w Sparkasse. W szczególności po przeczytaniu tego tutaj: https://netzpolitik.org/2018/mit-lis...te-werbung-auf

Teraz również zrozumiałem, o co chodzi w planowanej rozmowie na temat ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO): Chcą, żebym udzielił zgody na dokładne analizowanie wszystkich przepływów płatności (nadawców i odbiorców przelewów oraz celu przeznaczenia), aby móc dostarczyć mi spersonalizowane doradztwo skierowane na prowizję. W pełni nie tylko dla samego banku, ale także dla jego partnerów biznesowych. Formularz jest dostępny w Sparkassen-Verlag i również zostałby zastosowany u mnie.

Krótka dygresja: Prawdopodobnie to tylko namiastka tego, co nas wszystkich czeka za kilka lat wraz z wprowadzeniem PSD2 i wynikającym z tego dostępem do konta dla dostawców usług zewnętrznych. Dziś mogę się jeszcze zdenerwować i to odstraszyć, ale czy będzie to możliwe w przyszłości, to można wątpić. Kto nie zezwoli na dostęp dostawcy usług zewnętrznych, w świecie znormalizowanych procesów biznesowych ostatecznie nie otrzyma już [url]kredytu[/url]/ubezpieczenia w rozsądnych warunkach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata