Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup nieruchomości bez / z niewielkim wkładem własnym.

Napisany przez BrainStorming
Cześć wszystkim,

chciałbym kupić mały Dom jednorodzinny w sąsiednim mieście. Należał on do moich pradziadków, został sprzedany po ich śmierci. Obecny nabywca zmarł i teraz jego syn sprzedaje Dom. Chciałbym przywrócić go do rodzinnego posiadania. Plan zakłada, że najpierw wprowadzi się moja mama, a później ja. Cena zakupu: 70 000 €, koszty dodatkowe i modernizacja ok. 20 000 €. Dom ma prawie 85 m2, działka ok. 998 m2, zlokalizowany jest w 14913 Niedergörsdorf. Budynek w stylu bungalow, z piwnicą, nowym dachem i fasadą, garażem na 2 miejsca postojowe.

Singiel, 40-letni
Miesięczne wynagrodzenie netto: ok. 2100 € (wynagrodzenie 1200-1300 € + prywatna renta stałego inwalidztwa ok. 800 €)
Wydatki ok.: 1200 € (wszystkie moje comiesięczne wydatki, takie jak ubezpieczenia, koszty domowe, ...)
Czynsz: 360 €
Kapitał własny ok.: 2200 € na rachunku oszczędnościowym LBS + 2800 € na rachunku oszczędnościowym BHW = 5000 € (Obydwa jeszcze nieuregulowane, czy możliwe do wypłaty)

Rejestr w Schufa:
Kredyt samochodowy: pozostałe zadłużenie ok. 7100 € / miesięczna rata 165 €
Kredyt refinansowy DKB: pozostałe zadłużenie ok. 10 300 € / miesięczna rata 149 €
qweqweqweq2 + debet w banku: 2200 € (od miesięcy zawsze dodatni bilans konta!)
Kredyt ramowy Santander: 5000 € ((Pozostałość z mojego poprzedniego samochodu, kredyt naprawczy w wysokości 5000 €, który mógłbym wykorzystać na naprawy. Nie dotknąłem tej kwoty! Santander Bank dodał ten kredyt do mojego kredytu samochodowego)

W poniedziałek miałem spotkanie z doradcą Interhyp, a pierwsza propozycja pochodziła od banku Ing(Diba). Krótko mówiąc: doradca przetestował moją Schufę na podstawie tzw. Blackbox i powiedział, że Ing mnie odrzuci. (Mój wynik 98,44%) Powiedział, że może to być spowodowane obecnością debetu od mojego banku (czyż nie ma dzisiaj każdy konto bieżące z debetem?) oraz kredytem ramowym 5000 €. Rozmawiał z pracownikiem Ing - kredyt odrzucony + wpis do Schufy, że Ing mnie sprawdziła.

Jego drugą propozycją było MBS Potsdam z dwiema ofertami.
1. pożyczka 0,94% 80 000 € rata 263 €
Dług wtórny 5,59% 10 000 € rata 109 €
Kapitał własny: 5950 €
2. 0,95% 80 600 € rata 266 €
Kapitał własny: 6000 €

Nie mam żadnych długów ani negatywnych wpisów w Schufie. Brak nietypowych wydatków.

Teraz, we wtorek 03.09 mam spotkanie w głównej filii mojego banku (MBS Potsdam, niezależnie od jego ofert!). Odbyła się już wstępna rozmowa w mojej lokalnej placówce z pozytywną opinią doradcy. Przekazał on wszystkie dane do głównej filii, ponieważ sam nie może udzielić kredytu hipotecznego, a zwłaszcza decyzji kredytowej. Dlatego umówiłem się na spotkanie we wtorek.

Teraz moje pytanie: Czy możliwe jest sfinansowanie z miesięczną ratą maksymalnie 400 € bez wkładu własnego? Czy powinienem zabrać obie oferty na spotkanie we wtorek? Chciałbym wykorzystać kapitał własny (jeśli jest dostępny) jako zabezpieczenie na początkowe miesiące. (Aby trochę zabezpieczyć czynsz i ratę) Czy mogą pojawić się problemy, jeśli najpierw wprowadzi się moja mama?

Dziękuję za waszą ocenę i przepraszam, jeśli coś pomogłem lub źle napisałem...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
kredyt samochodowy: 7700,- € / 165,- € miesięczna rata
\n Umschuldungskredit DKB: 10.300,- € / 149,- € miesięczna rata
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n Nie mam żadnych długów
\n
\n
\n Jesteś zabawny... Masz nawet więcej długów niż oszczędności...
\n
\n Jaką emeryturę dostajesz? ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy?
\n
\n Skąd się biorą 20.000 EUR koszty dodatkowe przy cenie zakupu 70.000 EUR?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć narada,
\n
\n dla osoby stanu wolnego bez dochodów i kredytów, gdzie nie wszystkie przychody są składnikami wynagrodzenia, złożenie wniosku w Ing pokazuje, jak niedoświadczeni lub niekompetentni mogą być pracownicy w Interhyp, ponieważ to odrzucenie było jasne, niezależnie od tego, że Ing nie akceptuje kredytów podwładnych, ponieważ środki własne muszą pochodzić z rzeczywistych środków własnych i nie rozumiem, jak chciał to załatwić.
\n
\n Ogólnie rzecz biorąc, jednak muszę powiedzieć, że kredyt hipoteczny może zostać pozytywnie zaakceptowany, zostanie zaakceptowany.
\n
\n Jeśli plan zostanie koniecznie zrealizowany, polecam połączenie kosztów nabycia oraz otwartych kwot kredytów w kredyt podwładny o dłuższym okresie spłaty i pierwszorzędne wcześniejsze spłacenie go, jeśli sytuacja finansowa pozwoli na odłożenie pieniędzy na bok w danym miesiącu.
\n
\n To, że matka się wprowadza, nie musi być kryterium wykluczającym, ale może być, jeśli naruszają one kryteria inwestora kapitałowego, których nie spełniają. Można to jednak uniknąć, gdy planuje się własne zamieszkanie w nieruchomości, aby potem, po zatwierdzeniu i wypłacie, zmienić decyzję.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie w przyszły wtorek zobaczę, jak przebiegnie spotkanie w Sparkasse. Przynajmniej teraz podchodzę do rozmowy trochę pozytywniej.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie są obecne stopy procentowe na istniejące kredyty?

DKB Przypisanie odsetek do 28.02.2026 3,43% w skali roku Efektywna stopa oprocentowania 3,49% Auto Efektywna stopa oprocentowania 5,99%

Napisany przez 2utopus
Jak wysokie są pozostałe zadłużenia kredytów?
\nJak składają się koszty zakupu mieszkania? Wydają mi się dość wysokie.
\nCzy matka ma płacić czynsz?
\nJakie są kwoty oszczędności w budżecie i stawki odsetek od salda/kredytu?

Napisany przez bruno68
@ Brainstroming, sądzę, że twoja oferta to tylko wabik! Jeśli Dom kosztuje 70 000 €, jak może brzmieć oferta na 80 000 €? To byłoby finansowanie do 120%! Czy w tych 80 000 € zawarte są również 10 000 € na modernizację? To nadal oznaczałoby 100%, ale mimo wszystko nikt nie dostaje tego poniżej 1% oprocentowania rocznie. Czy okres kredytowania jest ograniczony do 5 lat? Czy jak? Podatek od nabycia nieruchomości może wynosić maks. 6,5% przy 70 000 €, czyli 4 550 €, notariusz 900 €, wpisy do księgi wieczystej. Zazwyczaj koszty za wpisy do księgi wieczystej wynoszą około 0,5% ceny zakupu = 350 € = 5 800 € Obliczenia kosztów notarialnych: Przy zakładanej cenie zakupu w wysokości 70 000 € koszty są następujące: za nabycie i sporządzenie aktu notarialnego oraz poradnictwo prawne podwójna opłata według KV nr 211000 GNotKG w wysokości 438,00 €za wykonanie (zgromadzenie i opracowanie zezwoleń i zgód na skreślenie) połowa opłaty według KV nr 221100 GNotKG w wysokości 109,50 €za nadzór (śledzenie płatności ceny zakupu i przepisanie własności) połowa opłaty według KV nr 22200 GNotKG w wysokości 109,50 €Do tego dochodzą wydatki na pocztę i telefon (około 20,00 €), wydatki na materiały piśmienne (opłata za dokumenty) około 0,15 € za stronę, średnio zazwyczaj około 10,00 €, inne rzeczywiste wydatki oraz 19% podatku VAT. Opłata nr 211000 438,00 euro Opłata nr 221100 109,50 euro Opłata nr 22200 109,50 euro Poczta i telefon 20,00 euro Opłata za dokumenty 10,00 euro Opłaty notarialne netto 687,00 euro doliczona 19% VAT 130,53 euro Opłaty notarialne brutto 817,53 euro Przyjęto wartość tabelaryczną do 80 000,00 euro. Zakładam, że twoje wkład własny to 6 000 €! Proszę zwróć uwagę na okres kredytowania, oprocentowanie i spłatę poprzez bezpośrednie zmniejszanie salda zadłużenia lub poprzez zabezpieczenie kredytu poprzez oszczędzanie budowlane z terminem wygaśnięcia! na poziomie od 30% do 40% sumy BSSumme! Proszę o kontakt, 3.09., jak wyglądają umowy, zwłaszcza od strony 3 bruno68

Jak wysokie są pozostałe długi z kredytów?
Jak składają się koszty dodatkowe przy zakupie? Wydają się dość wysokie.
Czy matka ma płacić czynsz?
Jak wysokie są kwoty oszczędności w książkach oszczędnościowych i jakie są stopy procentowe od kapitału/kredytu?

DKB (Zawarcie umowy 4/2019) około 10 300
Auto (Zawarcie umowy 2/2016) około 7100

Koszty dodatkowe + Modernizacje

Co miesiąc ustalona kwota, ale nie zawieramy umowy najmu, tylko Umowę o użytkowanie przez całe życie. To będzie jeszcze wyjaśnione przez doradztwo prawne.

Jak napisałem: 2200,zł oszczędności w książce LBS + 2800,zł oszczędności w książce BHW = 5000,zł (Obydwa jeszcze nieustalone, czy dostępne)
Nie znam obecnie odsetek od książek oszczędnościowych.
utopus pisze:
Jak wysokie są pozostałe długi z kredytów?
Jak składają się koszty dodatkowe przy zakupie? Wydają się dość wysokie.
Czy matka ma płacić czynsz?
Jak wysokie są kwoty oszczędności w książkach oszczędnościowych i jakie są stopy procentowe od kapitału/kredytu? \n

DKB (Zawarcie umowy 4/2019) około 10 300
Auto (Zawarcie umowy 2/2016) około 7100

Koszty dodatkowe + Modernizacje

Co miesiąc ustalona kwota, ale nie zawieramy umowy najmu, tylko Umowę o użytkowanie przez całe życie. To będzie jeszcze wyjaśnione przez doradztwo prawne.

Jak napisałem: 2200,zł oszczędności w książce LBS + 2800,zł oszczędności w książce BHW = 5000,zł (Obydwa jeszcze nieustalone, czy dostępne)
Nie znam obecnie odsetek od książek oszczędnościowych.

Napisany przez 2utopus
Czy oszczędności budowlane wynoszą łącznie 5000 € czy też sumę oszczędności budowlanych - czyli kwotę ustanowioną jako cel w umowie oszczędnościowej? Ile kredytu budowlanego można otrzymać z umów oszczędnościowych?
\n Przy dochodzie netto 1200 € + renta 800 €, wychodzi mi miesięcznie 2000 € - po odjęciu 1200 €, 260 €, 149 €, 165 € zostaje 226 € - czy to wystarczy na samochód (opłaty/ubezpieczenie/paliwo/naprawy/przeglądy/...)/prąd/internet/jedzenie/ubrania/oszczędności/koszty lekarza/...?
\n Jak zamierzasz spłacić nową ratę kredytu w wysokości około 300 €, gdy zepsuje się pralka lub trzeba kupić nowy samochód?
\n
\n Dlaczego po ponad 3 latach po kwocie 7700 € kredytu samochodowego pozostało jeszcze 7100 €?
\n
\n Dlaczego istnieją oszczędności budowlane, skoro płacisz tak dużo odsetek kredytowych? - Masz więcej długu niż środków na koncie - praktycznie nie masz kapitału własnego.

utopus pisze:
\n Czy bilans budżetu na cele budowy wynosi 5000 €, czy to suma budowy - czyli kwota ustalona jako cel w umowie kredytowej na cele budowy? Ile kredytu budowlanego można uzyskać na podstawie umów budowlanych?
\n Przy zarobkach netto 1200 € + renta 800 € wynika, że miesięcznie wynosi to 2000 € - po odliczeniu 1200 €, 260 €, 149 €, 165 € pozostaje 226 € - czy pokrywa to również koszty samochodu (podatki/ubezpieczenie/paliwo/naprawa/TüV/...)/prąd/internet/żywność/ubrania/oszczędności/koszty leczenia/...?
\n Jak zamierzasz spłacić nową ratę kredytu w wysokości około 300 €, gdy coś się popsuje, na przykład pralka lub trzeba kupić nowe auto?
\n
\n Dlaczego przy kredycie samochodowym w wysokości 7700 € po ponad 3 latach pozostało jeszcze 7100 €?
\n
\n Dlaczego istnieje budżet na cele budowlane, skoro płacisz tak wiele odsetek od kredytów? - Masz więcej długów niż oszczędności - praktycznie brak kapitału własnego. \n

\n 1200 € obejmuje WSZYSTKIE wydatki, w tym ubezpieczenie itp., Tak jak napisałem wcześniej.
\n Gdy pisałem o aucie (13.996,- €), popełniłem błąd: Pozostały kredyt samochodowy to około 7100 €.
\n
\n Wiem, że nie mam kapitału własnego ani tylko w niewielkim stopniu, także jestem tego świadom i dlatego właśnie został wybrany tytuł tematu. Ale dzięki za wszystkie wartości liczbowe - często druga para oczu widzi więcej.

Napisany przez bruno68
An BrainStrom,
\n
\nIn einen Muss ich Utopus recht geben, dein Geschreibe ist nicht Darlehnskompatibel, eher verwirrend!
\n
\nA) jak wysokie są miesięczne wpłaty oszczędnościowe LBS i BHW?
\nB) Jakie są wysokości umów (10.000 lub więcej?)
\n
\nDochód 1.200 € plus emerytura 800 € = 2.000 €, z czego 40 % = odsetki i spłata kapitału 800,00 €
\n
\nPytanie, jaką miesięczną czynsz może opłacić twoja mama? 5 € /m²? oznacza to 425,00 € czynszu netto!
\n
\nKoszty 70.000 € + koszty poboczne notariusza, podatek od nabycia nieruchomości ok. 5.500 € (opłacone samodzielnie)
\nRenowacja 20.000 €, z czego 50 % jest zaliczone do wartości zabezpieczenia!
\n
\n80.000 € to maksymalne obciążenie hipoteczne wynosi 100 %
\n90.000 € / 80.000 € to 112,5 % To za dużo! skąd pochodzi brakujące 2.000 do 5.000 €? Dokładnie, poprzez przekazanie dwóch umów oszczędnościowych LBS i BHW wierzycielowi! Będzie to tylko finansowanie w wysokości 104 %!
\nOferta poniżej
\nOkres kredytowania 15 lat stały, 110 % maksymalne obciążenie hipoteczne, Twoja pożądana rata 400,00 €
\n
\nA) 90.000 € 110 % maksymalne obciążenie hipoteczne, 14 lata 11 miesięcy 322,50 € miesięczna rata aż do rozdzielenia w 2034 roku! Po rozdzieleniu 405 €, do 2034 r. dodatkowe 14 lat 7 miesięcy, do 2050 r. saldo zadłużenia 0 €
\nB) 90.000 € 110 % maksymalne obciążenie hipoteczne, 15 lat 00 miesięcy 307,50 € miesięczna rata aż do rozdzielenia w 2034 roku,
\n... saldo zadłużenia po 15 latach 59.000 €
\nBa) Spłacone z umową oszczędnościową 60.000 € z 30% depozytem 20.000 € w ciągu 180 miesięcy = 112,00 €, w 2034 r. Od 2034 r. odsetki (2,25 % r.r.) i spłata kapitału (6 ‰) =240,00 € kapitału + 80 odsetek = 320,00 € Saldo zadłużenia 0 €
\nBb) Spłacone z umową oszczędnościową 60.000 € z 40% depozytem 24.000 € w ciągu 180 miesięcy = 135,00 €, w 2034 r. Od 2034 r. odsetki (1,50 % r.r.) i spłata kapitału (6 ‰) =240,00 € spłaty + 50 odsetek = 300,00 € Saldo zadłużenia 0 €
\nWniosek
\nB + Ba = 418,00 €
\nB + Bb = 443,00 €
\n
\nBrakuje ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej za nieruchomość, ubezpieczenia budynku oraz ubezpieczenia na życie na kwotę 100.000 €
\n
\nbruno68

Dziękuję za pomoc. W rozmowie z bankiem wszystko zostało ustalone - finansowanie jest przygotowane.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gratulacje z okazji sfinansowania.
\n Jak teraz wyglądają Twoje kluczowe dane?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata